Er du egentlig i risikogruppen for koronaviruset om du har en revmatisk sykdom? Som revmatiker sitter du trolig inne med flere spørsmål relatert til den nye hverdagen vi befinner oss i. Derfor har Revmatikerforbundet laget en viktig samleside med informasjon for nettopp revmatisme og korona.

Ikke slutt med immundempende medisin

Samlebegrepet revmatisme omfavner over 200 forskjellige diagnoser. De fleste revmatiske sykdommer omhandler ledd-, muskel- og skjelettplager.

– Det er veldig mange revmatikere nå som lurer på om de er i risikogruppen eller ikke. Med en underliggende kronisk sykdom er det ikke rart man lurer. Men i utgangspunktet er svaret nei. Revmatikere generelt regnes ikke for å være i risikogruppen til korona, forteller fagsjef i Revmatikerforbundet Anna Fryxelius.

– Derimot kan du være i risikogruppen av andre årsaker, som alderdom eller hjerte-og kar-relaterte problemer, som kan henge sammen med noen typer revmatiske sykdommer, legger hun til.

Flere revmatiske sykdommer en autoimmune, som vil si at immunforsvaret er for aktivt og derfor angriper kroppen selv. Mange revmatikere går derfor på immundempende medisin, og det er spesielt de som uttrykker en redsel for å være ekstra utsatt for viruset, forteller Fryxelius.

Fagsjef Anna Fryxelius har selv revmatisme, og råder andre til å ikke slutte med immundempende medisin. Foto: NRF

– Det viktigste er at du ikke slutter på medisinen du går på. Det er ingen forskning som tilsier at du er i risikogruppen fordi du går på immundempende medisin, det er derimot mange pasienter som får økt sykdom av å slutte på medisinen.

Hun forteller at mange revmatikere har kontaktet dem og fortalt at de har sluttet på medisinen selv i frykt for korona, uten å konsultere med lege først. Det kan få leie konsekvenser.

– Når du slutter på medisin som holder sykdommen i sjakk, vil den blusse opp igjen og kanskje bli verre enn den har vært tidligere. Når du først stanser behandling er du dessverre ikke garantert at du bare kan starte opp igjen og få like god effekt. Slutter du på medisinen er det ikke sikkert den vil fungere når du starter igjen. Dette kan gjøre at du får mer sykdomsaktivitet i flere år fremover, sier hun.

Ønsker du å holde deg oppdatert på situasjonen, få tips og et fellesskap? Bli medlem av Rematikerforbundet her!

Følg med på den oppdaterte siden for korona

Det er også mange revmatikere og pårørende som sitter med spørsmål knyttet til den nye hverdagen utover dette med risikogrupper. Revmatikerforbundet har derfor samlet alt av informasjon på denne siden. 

– Vi så et stort behov for å hjelpe medlemmene våre så godt vi kan gjennom en side med oppdatert informasjon, forteller generalsekretær i Revmatikerforbundet Bente Slaatten.

Hun råder revmatikere til å følge med på temasiden deres. Den blir kontinuerlig oppdatert med den nyeste og beste kunnskapen på feltet av de fremste på revmatologi.

Generalsektretær Bente Slaatten. Foto: NRF

– Du kan føle deg trygg på at det du leser der til enhver tid er oppdatert og korrekt informasjon, understreker Slaatten.

Revmatikerforbundet har i dag omlag  35 000 medlemmer, bestående av nordmenn med revmatiske sykdommer og pårørende. Medlemmene får kunnskap om diagnose og rettigheter, tips til hvordan man best kan leve med diagnosen og ikke minst ta del i et fellesskap med forståelse for ens situasjon.

I tillegg til samlesiden med oppdatert informasjon om korona, har Revmatikerforbundet om lag 600 utdannede veiledere rundt i landet. Forbundet har også en hjelpetelefon som tilbyr kontakt og veiledning fra mennesker som er i omtrent samme livssituasjon.

Dette kan gjelde både pårørende og revmatikere. Hjelperne har selv revmatisme og vil ta deg på alvor, lytte og gi deg gode råd om sykdommen og dine rettigheter.

– Det er viktig at du ikke blir sittende alene med angsten oppi alt dette. Om du har spørsmål, er redd eller bare trenger å snakke åpent ut med noen er både veilederne og hjelpetelefonen vår åpne for deg. De kan også gi deg gode tips til situasjonen, sier Slaatten.

Revmatikerforbundet jobber for at alle skal få den behandlingen og oppfølgingen de trenger. Ønsker du å bli en del av fellesskapet? Meld deg inn som medlem her Alle som melder seg inn i NRF nå får en gratis treningsstrikk og et tilpasset treningsprogram du kan gjøre hjemme.