«Det er en bombe i Centennial Park. Dere har 30 minutter».

Bombetrusselen kommer til operasjonssentralen hos politiet i Atlanta, midt under OL-festen i 1996. Centennial Park var hjertet av OL-byen under 96-utgaven av sommerlekene, og når terroristen ringer er titusener av mennesker samlet for å se soulbandet Jack Mack and the Heart Attack spille konsert.

Ved en tilfeldighet oppdager sikkerhetsvakten Richard Jewell en mistenkelig bag liggende under en benk, rett under et kameratårn i konsertområdet. Han melder fra til politiet og begynner umiddelbart med å evakuere området. Minutter senere går bomben av. To mennesker dør og hundrevis blir skadet i bombeangrepet. Hadde ikke Jewell handlet raskt ville flere menneskeliv gått tapt.

Han er en helt, og blir hyllet for sin heroiske innsats på tv og i aviser. Men Jewells heltestatus varer i knappe tre dager.

Heksejakt

Bransjedinosauren Clint Eastwood (89) har regissert filmen basert på den fatale hendelsen under sommer-OL i 1996. Filmen har tittelen «Richard Jewell», og gir oss et innblikk i hvordan medias jag etter en god story kan ruinere menneskeliv.

Paul Walter Hauser (I, Tonya, BlacKkKlansman) spiller den lavmælte og pliktoppfyllende sikkerhetsvakten, som blir et offer for en vanvittig heksejakt fra både media og FBI. Midt under den største idrettsfesten i verden står politiet og FBI uten spor, og etterhvert ser de på mulighetene for at Jewell kan være terroristen bak angrepet. En politikilde lekker deres mistanker til journalisten Kathy Scruggs (Olivia Wilde) i lokalavisen Atlanta-Journal Constitution.

Sulten på en sensasjonshistorie og jakten på å være «først ute» ender i at redaktøren trykker en sak som navngir Jewell som mistenkt. Snøballeffekten setter i gang, og raskt blir bildet av Jewell forsidenyheter nasjonalt og internasjonalt. Plutselig er gårsdagens helt fremstilt som en drapsmann og terrorist. Regissør Eastwood forklarer historien om Richard Jewell slik:

– Dette viser hvordan en liten bit med informasjon kan ende opp som et mareritt.

Det som følger er et mediekaos uten like, der Jewell blir offer for spekulering, trakassert og fotfulgt av medier uansett hva han gjør.

I tidsånden

Eastwood slipper «Richard Jewell» i en tid der tilliten til tradisjonelle medier er dalende og uttrykket falske nyheter er noe USAs president har trykket til sitt bryst. Det er et åpenbart varsko til fremveksten av «alternative medier» eller sensasjonsjagende tabloidaviser. En konsekvens kan være å navngi og publisere bilder av mennesker i politiets søkelys, tilsynelatende uten å vurdere hvilke konsekvenser det kan ha.

I «Richard Jewell» gir Eastwood et fascinerende innblikk i saueflokk-mentaliteten som kan oppstå rundt en så alvorlig sak, men fra perspektivet til den anklagede.

Paul Walter Hauser spiller Richard Jewell, som reddet mange menneskeliv under et terrorangrep på et OL-arrangement i Atlanta tilbake i 1996. Alle foto: SF Studios Norge

– Det er alltid tragisk når folk løper avgårde med halvparten av informasjonen, og ikke har hele sannheten med seg. På grunn av konkurransen har pressen ofte et hastverk med å være først ute med noe, sier han i et intervju med ABC News.

– Jeg ble fascinert av Richard Jewells historie fordi han var en vanlig mann, en gjennomsnittlig person. Han ble aldri tiltalt, men han ble likevel dømt på alle mulige måter. Det var et jag etter å anklage han, og han hadde ikke noen makt til å slippe unna. (…) Han ble kastet til ulvene, sier Eastwood til Indulge Express.

Oscar-nominert for morsrollen

Da filmen hadde amerikansk premiere i november ble det, ifølge Entertainment Weekly, spekulert i om både Paul Walter Hauser og Sam Rockwell (Vice, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), som spiller Jewells advokat, var gode kandidater til å bli nominerte til Oscar. En liten fun fact er at rollene opprinnelig ble skrevet for Jonah Hill og Leonardo DiCaprio, som heller endte opp med å stå på produsentlisten til filmen.

Slik ble det ikke, men Kathy Bates i rollen som Bobi, moren til Jewell, ble nominert til beste kvinnelige birolle. Bates har tidligere vunnet Oscar for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Misery (1990) og vært nominert for About Schmidt (2002).

Hollywood-veteranen Kathy Bates spiller moren til den antatte gjerningsmannen, og har blitt belønnet med en Oscar-nominasjon.

Eastwood er heller ikke ukjent med gjeve priser. Gjennom karrieren har han vært nominert 41 ganger og høstet totalt 13 Oscar-statuetter. Som regissør har han vunnet både beste film og beste regi for Unforgiven (1993) og Million Dollar Baby (2005).

Filmen har premiere 21. februar. Kjøp billetter her.