Tro det eller ei, men røyking på grillen er like enkelt som å svi en pølsesnabb eller steke lammekoteletter. 

Det eneste som skiller røyking fra andre tilberedningsmetoder er at du trenger bittelitt utstyr og tålmodighet for å gi maten den vidunderlige smaken av røyk.

I korte trekk er røyking behandling av råvarer med kald eller varm røyk fra treverk. Og resultatene blir dødsdigge, uansett om du har en gassgrill eller kullgrill fra Weber.

Men før du blir pitmaster i eget hjem vil vi forklare hvordan du kan komme i gang med røyking på vanlige griller.

Chunks eller flis?

Kokk og grillentusiast Ole Anders Hansen mener matlaging med røyk fortjener en plass i repertoaret til enhver norsk grilleier.

– Du trenger bare prøve deg på røyking én gang, og da har du teknikken inne. Det krever ikke mye ekstrautstyr, det gir spennende smaker og kan benyttes til nærmest alt av råvarer. Sjømat, oster, lam, svin, grønnsaker og mer får et ekstra løft av de ulike røyksmakene som finnes.

Valget av treverk er også viktig. La oss begynne med litt terminologi: «chunks» er tykkere trebiter egnet for kullgrillen og genererer røyk over lengre perioder. «Flis» er mindre trebiter, passer godt for både kull- og gassgrillen og har en kortere brennetid.

Hva slags type tre du bør velge for råvarerene varierer også. For å gjøre jobben enkel for deg har Weber egne pakninger med treverk for fjærkre, storfekjøtt og sjømat. Du kan også se illustrasjonen nedenfor:

– En fallgruve når man skal røyke er å bruke for mye treverk. Dette vil gi bitter smak, og langt fra ønsket resultat. Det er samspillet mellom råvaren og røyken som gjør maten uforglemmelig. En neve med flis eller én chunk-bit er ofte tilstrekkelig, men det avhenger selvsagt av mengden mat du lager, forteller Hansen.

Chunks og flis er et must når du skal røyke råvarer.

Her er alt du trenger for å komme i gang med røyking på grillen!

Slik klargjør du kullgrillen for røyking

For å vise hvordan du kan røyke på kullgrillen har Hansen valgt å lage kyllinglår med en barbeque dry rub. To nøkkelord når man jobber med røyking er “low & slow”, og derfor bruker han grillbriketter.

– Denne gangen ønsker vi å bruke god tid på kyllingen, og da passer briketter best. Grillbriketter evner å holde lavere varme over lengre tid, mens kull har høy temperatur og brenner raskere opp.

Del grillen din inn i to soner. Du har én sone for indirekte varme og én for direktevarme. Et godt tips er å bruke en brikettkurv for å holde glørne på plass. Fyll en aluminiumsform med vann og plassér ved siden av kullet. Dette vannbadet gir fuktighet og sørger for at temperaturene i grillkammeret ikke blir for høy. Når brikettene er klare legger du treverket oppå.

Del opp grillen i direkte og indirekte varme. Vannbadet er med på å holde temperaturen i kullgrillen riktig og tilfører fuktighet.

Etter snaut ti minutter vil det ose røyk ut av grillen. Sjekk temperaturmåleren på grillen om det er ideelle forhold for det du skal røyke. Vipps, så er du klar for røyking!

– Røyken skal være hvit, akkurat som når de annonserer en ny pave i Vatikanet. Om røyken er mørk grå eller har et grønnskjær er det ikke klart ennå. Man må vente litt med å kåre en grill-pave, sier Hansen.

Kyllinglårene med BBQ-rub legges på indirekte varme og vil suge opp smak fra røyken i de neste 50 minuttene.

Oppskriften på BBQ pulled kylling finner du i bunnen av artikkelen.

Gjør gassgrillen til en smoker

Med gassgrillen er det en litt annerledes fremgangsmåte å gjøre klart til røyking, men det er i likhet med kullgrillen verken tidkrevende eller komplisert.

På gassgrillen trengs det ikke et vannbad fordi du kan regulere varmen med knottene på grillen. Det eneste som er nødvendig er en Weber røykeboks, som skal legges under risten, og røykeflis.

På gassgrillen er en røykeboks er viktig verktøy for å sette god smak på råvaren. Legg flisen i vann og ha over i boksen før den går på grillen. Foto: Weber

For å illustrere fremgangsmåten på gassgrillen falt valget på lekker norsk ørretfilet. Denne skal røykes med røykeflisblanding for sjømat. Resultatet blir en fruktig og mild smak på fisken – ypperlig med rømme og en skvis sitron.

Oppskriften på røyket ørretfilet med stekte sitroner og rømme finner du i bunnen av artikkelen.

– Det første jeg gjør er å legge en god neve med røykeflis i vann i nærmere 20 minutter. Legges de i grillen tørre vil det ikke bare bli mindre røyk, og dermed mindre smak, men også brenne opp raskt.

Igjen skal vi operere med direkte og indirekte varme. Tenn brennerne på den ene siden av grillen og la de andre stå av. Når grillen har nådd ønsket temperatur, i dette tilfellet 120 grader, plasserer du røykeboksen med vætet flis over flammene. Vent til det begynner å ose røyk ut av grillen.

– Husk hva jeg sa om paven i Vatikanet. Det er den hvite røyken som gjelder, sier Hansen.

Slik ser det ut i praksis: Direkte varme på røyken, indirekte varme på fisken.

Maten som skal røykes plasseres på indirekte varme til den er klar. Voila, Weber har gjort om gassgrillen din til en smoker.

Flere av Webers griller har også innebygde røykebokser – noe som gjør det enda lettere å komme seg over røyke-kneika. Se hele utvalget av griller her og finn den som passer ditt behov. Vil du komme i gang med røyking? Weber har satt sammen en pakke med alt du trenger for å komme i gang.

For feinschmeckerne har Weber også egne smokere – ypperlig om du vil prøve deg på mer avanserte teknikker som den sagnomsuste brisketen.

Oppskrift: Røyket ørret på gassgrill

2 porsjoner.

Ingredienser:

 • 400 gram ørret
 • 3 ts sukker
 • 3 ts salt
 • 3 ts pepper
 • 1 stk sitron
 • 1 beger rømme

Utstyr til røyking:

På kjøkkenet:

Fyll aluminiumsbegeret med vann og legg i to never med røykeflis. La det trekke i 10-15 minutter.

Gni inn ørreten med salt, pepper og sukker og sett i kjøleskapet i 20 minutter. Skjær sitronen i biter og legg til siden.

Ved grillen:

Fyll røykeboksen med to never med vætet røykeflis og sett på lokket. Plasser den på rillene under risten. Tenn én brenner og la grillen varme seg opp til 150 grader. Da vil det begynne å ose røyk, og når røyken er hvit er det klart til å legge inn fisken.

Plasser fiksen på indirekte varme og la den stå i 60 minutter eller til kjernetemperaturen er 58 grader. Legg sitronskivene på grillen til de begynner å brunes.

Pynt fisk og rømme med dill og skvis over grillet sitron.

Oppskrift: Pulled chicken med BBQ rub på kullgrill

2 porsjoner.

Ingredienser:

 • 600 gram kyllinglår med bein
 • Hamburgerbrød
 • Salatblader
 • 2 ss majones

All-around dry rub:

 • 3 ss paprika
 • 2 ss brunt sukker
 • 1 ts hvit pepper
 • 2 ss peppermiks
 • 3 ss hvitløkssalt
 • 1 ts malt ingefær
 • 1 ss løkpulver
 • 2 ts chilipulver
 • 2 ts spisskumin
 • 1 ts malt allehånde
 • 1,5 ts sellerisalt

All-around BBQ-saus

 • 6 dl ketsjup
 • 125g brunt sukker
 • 1 ss HP-saus
 • 1 ss Worcestershire-saus
 • 1 ts røkt salt
 • 1 ss chilipulver
 • 1 ts malt hvit pepper
 • 2 ts grovt salt
 • 1 ts cayennepepper
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 1 ts sennepspulver
 • ½ ts chipotle-pepper
 • Saft fra ½ lime

Utstyr til røyking:

På kjøkkenet:

BBQ-saus: Bland de tørre ingrediensene i en kasserolle. Tilsett de våte ingrediensene, unntatt ketsjup. Rør alt godt sammen før du tilsetter ketsjupen. Kok opp langsomt og la den putre i ca. 20 minutter. Smak til med salt, pepper og limesaft. Overfør avkjølt BBQ-saus til en sprutefalske eller boks. I likhet med krydderblandingen holder dette seg godt i kjøleskapet.

Dry rub: Gjør klar krydderblandingen ved å blande alle kryderne godt. Har du en krydderkvern kan den gjerne brukes. Sett til side i en egen beholder – dette har god holdbarhet og du har nå mer enn nok til neste grilleventyr.

Gni inn kyllinglårene med krydderblandingen. For å få sprøtt skinn og ekstra god smak kan du gjerne løfte skinnet fra kjøttet med en smørkniv og smøre rub på undersiden av kjøttet.

Ved grillen:

Ta av risten og tenn opp grillbriketter i grillstarteren. Plasser en brikettkurv på den ene siden av grillen og plasser et et aluminiumsbeger med vann på den andre siden. Når brikettene er klare overføres de til kurven. Legg én Hickory Chunk oppå, legg på risten og lukk grillen.

Når grillen har en temperatur på 140 grader er den klar. Legg kyllinglårene på indirekte varme (over vannbadet). Kyllingen røykes i ca. 50 minutter eller til de har en kjernetemperatur på 70 grader. La de hvile 5-10 minutter før servering. Skjær så hamburgerbrødene i to, smør majones i bunnen og legg på salat. Legg revet kylling over og topp med BBQ-saus. Velbekomme!

Flere oppskrifter og alt du trenger til høstens og vinterens grilling finner du på Webers nettsider.