Høyttalerprodusenten Harman Kardon har siden 1954 jaktet på den gode lyden. Resultatet av den jakten er Citation-serien, der de kombinerer kvalitetslyd med et rendyrket skandinavisk design.

Fra bunnen av

Harman Kardon Citation-serien består av åtte ulike produkter, der man får alt fra mindre hjemmehøyttalere, lydplanke for TV-en eller lydtårn for den ultimate opplevelsen. Du finner både en høyttaler for badet, stua og kjøkkenet – og det ryktes at det er flere modeller på vei i begynnelsen av 2020. Alle kan sammenkobles for en multiroom-opplevelse, eller spille hver for seg.

Detalj av Harman Kardon Citation 300. Alle foto: Stian Frøysang

Henrik Sie er nordisk salgssjef i Harman, og forteller at Harman Kardon Citation er en destillert utgave av tiår med forskning og kunnskap.

– Harman har i seks tiår gjennomført forskning for å finne den gode lyden. Siden 50-tallet har vi gjort lydtester, kliniske forsøk og undersøkelser på hva du og jeg oppfatter som god lyd. Det har resultert i 6500 patenter og høyttalerne vi leverer i dag. Den lydteknologien du finner i Citation er ikke basert på følelser, men på vitenskap.

– Vi lager egne høyttalerelementer og bygger konstruksjonene selv. I Citation har vi pakket all vår grunnforskning inn i én serie.

Citation One er en mindre høyttaler, perfekt for kjøkkenbordet eller på badet.

Føttene godt plantet i skandinavisk design

Videre forteller Henrik Sie at Harman Kardons designteam brukte mye tid i København og Oslo for å hente inspirasjon til selve utformingen av Citation-høyttalerne. Designsjef Alexander Demin dro på inspirasjonstur til den danske hovedstaden, bodde på hoteller fullstappet av danske designklassikere og opplevde de skandinaviske storbyene for å komme frem til konseptet Citation.

Citation 300.

– Sammen med Alex dro vi på besøk til venner i København, besøkte eksklusive interiør- og kjøkkenbutikker, spiste middager og opplevde byen. Mens vi er ute på tur tar Alexander frem en hemmelig designbok, og der var det noen sketsjer av det som skulle bli Citation. I designboken som ligger i Harman Kardons designsenter kan man nå se bilder fra turen vår, integrert i designhistorien.

Poenget hans er at Harman Kardon virkelig har gjort dypdykk i danske og norske hjem. Det gir ikke bare troverdighet, men er et bevis på at produktet også er rendyrket på norske og danske interiørtrender. Sie, som selv er dansk, blir kry av slikt:

– Det er noget vi i det Nordiske Team er meget stolte af.

Citation 300.

Høyteknologiske tekstiler

I Citation-serien har Harman Kardon inngått et samarbeid med den danske tekstilprodusenten Kvadrat. Den danske bedriften er en spydspiss innen stoffmaterialer for akustikkbehandling. Du finner Kvadrat-tekstiler i alt fra Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, operahuset i Guangzhou og i de to største salene i vårt eget operahus.

Kvadrats tekstiler på Citation 300.

– Kvadrat lager premium tekstilmaterialer som brukes i ulike industrier. Både helse, transport og kontorer nyter godt av deres kvalitetsprodukter. I tillegg er det Kvadrat-tekstiler i svært mange av de gamle danske designklassikerne, fra Arne Jacobsen til Hans J. Wegner, forteller Sie.

– Harman Kardon har alltid vært gode på lyd, men det har alltid vært en utfordring å få god lyd inn i hjemmet som et møbel. Samarbeidet med Kvadrat kan bryte denne barrieren, da vi har fått vår lyd og Kvadrats akustikk- og designteft i én produktserie, legger han til.

Til Citation har Kvadrat bidratt med et lekkert, skittavstøtende ulltekstil, som er både vann- og flammeavstøtende. Serien kommer i fargene grå og sort. Det finnes også limited editions av Citation One i rosa og blå.

Citation One er tilgjengelig i blå og rosa, men i et begrenset opplag. Her er den i grå.

Snakker til deg

Citation One og 100 er monohøyttalere med 40 og 50 watt ut, og passer for små rom som kontorer eller soverom. Citation 300 og 500 er stereohøyttalere med et touch-styrt LCD-display, og har hakket mer trøkk i lyden. Begge passer godt til større rom. Mer teknisk informasjon om innmaten i høyttalerne finner du på Harman Kardons hjemmesider.

Ok, Google!

Alle høyttalerne er smarte, og utstyrt med Google Assistent.

Erik Lerseth, Nordic Account Manager i Harman Lifestyle, forteller at de er enkle å sette opp, men også enkle å koble til for alle.

– I Citation-høyttalerne er det innebygget Chromecast og Bluetooth. På utvalgte modeller er det også Airplay 2. De kan kobles til wifi og har stemmekontroll. Har du gjester, skal det være veldig enkelt å koble seg til for å spille neste låt.

Lekre, enkle og en del av hjemmet.

Citation-serien er rett og slett resultatet av forskning, vitenskap og design. Harman Kardon har snudd alle steiner for utvikle en høyttaler der kjærlighet til interiør, musikk og teknologi ligger i bunn. Høyttalerne er smidige og hver eneste detalj er planlagt, og ikke minst har de god lyd.