Det kan være overraskende vanskelig å finne den perfekte brillen. Ikke bare skal formen på innfatningen skal passe til ansiktsfasongen din – du vil jo helst også finne en variant som matcher stilen din.

– Det mange ikke er klar over, er at det finnes langt flere muligheter enn de du ser på veggen når du kommer inn i en av butikkene våre, sier Stine Westlund.

Hun er innfatningsekspert i optikerkjeden Specsavers, og har lang erfaring med å veilede kunder i brillejungelen.

– Alle innfatningene våre kan nemlig fås med valgfritt glass, forklarer Westlund.

– Det vil si at hvis du finner en solbrille du liker, så kan denne også fås med klare glass og bli til en vanlig brille – og vice versa.

Les også: Derfor bør du ha mer enn bare ett par av disse i garderoben

90-tallstrenden med fargede og graderte glass er tilbake

Ettersom Specsavers’ sortiment teller rundt 1600 innfatninger, betyr det men andre ord at du har 1600 valgmuligheter hvis du er på utkikk etter solbriller, for eksempel.

– Mulighetene begrenser seg heller ikke til klare glass eller solbrille-glass. Vi tilbyr også glass i ulike fargetoner og graderte glass, informerer Westlund.

Innfatninger fra Balmain og Tiger of Sweden med glass med en svak fargegradering i grå- og bruntoner.

Mens fargede glass har en jevn fargetone på hele glasset, er graderte glass farget i toppen av glasset og gradvis lysere nedover.

Ønsker du en fargetone på hele glasset, kan du velge mellom blått, gult, rosa, grått, brunt og grønt. Og vil du ha graderte glass, består utvalget av ulike grå-, grønn- og bruntoner.

– Fargede glass var stort på 90-tallet, og er nå tilbake i motebildet. Det er utrolig gøy, ettersom det gjør at man kan skape sin helt egen look.

Stine Westlund er brillestylist i Specsavers og lidenskapelig opptatt av briller. Foto: Juan Antonio Jaime Sanchez

Stine Westlund er spesielt stor fan av graderte glass, og mener de både er behagelige å bruke i skarpt lys og at de skaper en kul effekt stilmessig.

– Graderte glass kan forsterke øyensminken – og dermed være en fin partybrille, men samtidig også virke dempende på for eksempel røde øyne eller aldringstegn rundt øynene.

Vil du vite mer om hvilke brilletrender som gjelder i 2019? Les mer her!

Solbriller fra Karen Millen med klare glass.

Hvordan finner du riktig brille til ditt fjes?

Er du på brillejakt, står det altså ikke på mulighetene. Men hvordan skal du gå fram for å finne fram til en brille du faktisk kler?

Stine Westlund mener det i hovedsak er to ting du bør ta hensyn til.

– Det er viktig å finne en brille med riktig bredde. Det gjør du ved å kontrollere at det bredeste punktet på innfatningen går kant i kant med kinnlinjen. Innfatningen skal ikke klemme på tinningen eller hvile på kinnet – heller ikke når du smiler.

– Videre bør øvre brillekant ha en fin plassering mellom øyne og øyenbryn. Brynet bør ikke havne under brillekanten.

Les også: Fortell oss hvilken type du er – og vi skal vise deg hvilke briller du bør velge

Former som funker

Hvilken type brillefasong du kler, avhenger i stor grad av ansiktsformen – og her finnes det noen hendige retningslinjer.

– Et generelt tips er at brillefasongen bør stå i kontrast til ansiktsformen din. Har du for eksempel et rundt ansikt, bør du velge en firkantet brille fremover en rund variant, sier Westlund.

Men konkret har brillestylisten følgende tips til ulike ansiktsformer:

Ovalt ansikt: er jevnt formet og mykt avrundet. Har du ovalt ansikt, vil nesten alle innfatninger passe deg.

Briller fra Tiger of Sweden, kr. 1995

Dråpeformet ansikt: kjennetegnes med smal panne/tinning, og bredere kjeve- og hakeparti. Cateye-formede briller er perfekt på ovale fjes, ettersom modellen skaper balanse med ansiktstrekkene.

Briller fra Karen Millen, kr. 1795

Rundt ansikt: Runde ansikter er gjerne ganske korte med bredere panne, runde kinn og avrundet hake. Gå for mer kantede modeller som trekker oppmerksomheten til øvre del av ansiktet, og unngå ovale eller rundt innfatninger

Briller fra DAY Birger et Mikkelsen, kr. 1795

Firkantet ansikt: har rette linjer, med bred panne og markert hakeparti. Har du et firkantet ansikt bør du vurdere ovale eller runde briller, og unngå kantede.

Briller fra Ivana Helsinki, kr. 1995

Les også: Guide: Finn riktig brille til din ansiktsform

Vil du ta med deg den nye innsikten ut på brillejakt? Sjekk ut Specsavers sitt store utvalg av innfatninger her – eller besøk din nærmeste Specsavers-butikk.