Milevis med strender, flott natur, krystallklart vann og en spennende historie – Kanariøyene er og blir en favoritt blant nordmenn. Men hva bør man egentlig få med seg når man er der?  Claes Egnell fra Turistrådet på Kanariøyene, Promotur,  deler sine beste tips til hva du skal gjøre og hvor du skal dra når du tar turen til Kanariøyene! 

Fyll ferien med opplevelser på Gran Canaria

Det er så mange flotte strender på Gran Canaria at det nesten er vanskelig å velge. Men det betyr også at det finnes noe for alle, om du så leter etter nesten uberørte steder eller strender som har alt. 

Plassert i hjertet av Las Palmas ligger bystranden Las Canteras. Tre kilometer med gyllen sand og mye variasjon venter deg her. Korallrevet La Barra ligger som en naturlig barriere mot bølgene fra Atlanterhavet og tilbyr i tillegg en fantastisk undervannsverden. Når solen går ned vil du se hvordan gatene fylles opp med liv og flere utesteder, barer og restauranter åpner dørene for kveldens gjester. 

Tips! Ta med snorkel og dykkermaske og opplev det flotte dyrelivet i Atlanterhavet.

Om bystrender ikke er noe for deg anbefaler Egnell en tur til Maspalomas. Selv om det ikke er langt inn til den nærmeste byen, gir denne brede stranden en følelse av å forlate sivilisasjonen. De eventyrlige sanddynene er enhver strandløves drøm og du kan gå kilometervis i den varme sanden mens en deilig fønvind rusker deg i håret. Når du trenger å kjøle deg ned er det bare å kaste seg ut i det krystallklare vannet. For fotointeresserte kan Maspalomas også friste med noen veldig insta-vennlige motiver!

Hva med å koble av i noen svært så bildevennlige sanddyner?

Fjellturen til Roque Nublo er kjent som et must for alle som kommer til øya. Monolitten på toppen regnes for å være selve symbolet på Gran Canaria. Kjøreturen opp er bratt og svingete, men den tar deg også gjennom flere småbyer hvor det kan være hyggelig å ta et stopp før du kjører videre. Den siste etappen er til fots, men den storslåtte utsikten fra toppen er vel verdt det. 

Denne monolitten regnes som selve symbolet på Gran Canaria

En liten sykkel- eller biltur fra turiststedene finner du en helt annen side av øya. De små landsbyene i fjellene og langs havet gir et innblikk i den rolige tilværelsen til lokalbefolkningen. Den desidert beste måten å ta seg rundt på øyene på er med bil. 

– Det gir mer frihet og du kan bestemme akkurat hvor du vil dra! Men det finnes også bussruter som tar deg til de fleste byene, det krever bare litt mer planlegging, sier Egnell.

Nord på øya ligger den koselige landsbyen Teror med sine tradisjonelle, fargerike hus. Takket være den godt bevarte arkitekturen blir Teror regnet som Gran Canarias vakreste by. Dette er også et obligatorisk stopp for den historieinteresserte, for her kan du besøke en basilika som daterer tilbake til 1767. Vakre historiske hus omgir hovedtorget og en reise til Teror er som en reise tilbake i tid.

Får du ikke nok av små havnebyer og insta-vennlige bygg bør du legge et besøk til Puerto de Mogán. Byen domineres av bilfrie gater hvor du kan la deg sjarmere av de små broene og italienskinspirert arkitektur. Vakre blomster slynger seg rundt vinduskarmene på de hvitkalkede husveggene. 

Tips! Pass på å besøke Puerto de Mogán på en fredag. Da får du nemlig med deg Gran Canarias eldste marked hvor over 140 boder strekker seg gjennom hele byen! 

Purteo de Mogán er kjent for alle sine sprakende farger

Oppsøk skjulte strender på Tenerife

At Tenerife har nydelige strender er ingen hemmelighet. De mest besøkte, som Playa de las Américas og Los Cristianos, ligger på sørsiden av øya. Men, om du våger å ta deg nordover på øya vil du finne stedene lokalbefolkningen drar for å bade.

Playa de Antequera er et av disse stedene. Etter at du har parkert bilen tar turen hit omtrent 2-3 timer til fots. Innsatsen er imidlertid verdt det da lokalbefolkningen anser dette som en av øyas absolutt beste strender! Ta innover deg den nesten uberørte naturen, utforsk de vulkanske hulene og la solen varme deg opp mens du slapper av i Tenerifes karakteristiske svarte sand. Det er også verdt å nevne at på denne stranda er badetøy valgfritt. 

Frister det lite med en lang gåtur kan du også komme deg hit med båt fra San Andrés og Santa Cruz. 

Mellom Playa de Antequera og Santa Cruz de Tenerife finner du den rolige stranden Las Teresitas. En molo skjermer stranden for havet og holder det krystallklare vannet så rolig at det nesten minner om et basseng. På 70-tallet ble det importert sand hit fra Sahara og Las Teresitas er derfor øyas eneste gylne strand! Dette, sammen med de høye palmetrærne gir stedet en karibisk atmosfære. Stranden blir ofte betegnet som en av de vakreste på øya og selv om det er en populær destinasjon for turister oppleves den nærmest uberørt.  

På denne stranda kan du oppleve en nærmest karibisk atmosfære

I skyggen av Spanias høyeste fjell ligger gamlebyen La Orotava. Denne sjarmerende byen er en av de eldste byene på Kanariøyene og ble grunnlagt tidlig på 1600-tallet. La Orotava vakre hager er perfekte for en romantisk utflukt. Byen gir deg en unik opplevelse med sitt særpreg og rustikke sjarm. Hit kommer man ofte for å gå tur, for byen fungerer som en inngang til Teide nasjonalpark hvor du også kan besøke vulkanen med samme navn. Tar du taubanen når du nesten helt opp til toppen av vulkanen, og kan nyte en majestetisk utsikt over øya. 

Vulkanen El Teide på Tenerife er et must for turglade turister

Bli med inn i en av verdens siste laurbærskoger i Anaga landsbygdpark. Gå gjennom tette skoger og dype juv og besøk den historiske husgruppen Taganana. Et lag av tåke og skyer dekker den eviggrønne skogen og gir den en eventyrlig atmosfære. 

Tips! Det er fullt mulig å kjøre gjennom Anaga med bil, men du får mest ut av turen om du tar den til fots.

Utforsk de andre øyene

Kanariøyene har oppstått som resultat av flere vulkanutbrudd og har derfor et helt særegent naturbilde. Fra høye fjell på La Palma, eviggrønne skoger på La Gomera og vulkanske huler på Lanzarote – Kanariøyene har noe for alle!

– Det vulkanske landskapet er helt forskjellig fra en øy til en annen og utsikten er utrolig om du bestemmer deg for å bestige et av fjellene, sier Egnell. 

Gå ned i de vulkanske hulene La Cueva de Los Verdes og tre ned i en annen verden.
Legg dagslyset bak deg og utforsk en del av verdens største lavatunnel. Guiden tar deg med på en 1,5 kilometers lang reise under bakken og viser deg hvor lokalbefolkningen gjemte seg for pirater på 1500- og 1600-tallet. Stemningsmusikk spilles fra høyttalere og veggene er lyssatt for at du skal kunne beundre huleveggene til det fulle.

Et av stoppene på turen er innom en underjordisk sjø med en fantastisk belysning utført av kunstneren Jesús Soto. Denne hulen er et absolutt must om du besøker Lanzarote. Et annet must på denne øya er utsiktspunktet Mirador del Río. Her kan du se helt over til den åttende Kanariøya, La Graciosa!

La Cueva de Los Verdes er som en portal til det ukjente

Frister det med høye fjell kan du vurdere å legge turen til La Palma. Roque de los Muchachos har en av verdens beste utsikter både bortover og oppover. Her finner du et stjerneobservatorie. Bli med på en guidet omvisning for å se på stjernene fra det høyeste punktet på La Palma. Du kan også gå på smale stier langs trær og fossefall og nyt øyas fantastiske natur. I klarvær kan du faktisk se over til Tenerife og få et flott utsiktsbilde av vulkanen El Teide. 

Tar du turen opp på kvelden med bil, kan du få med deg en av verdens flotteste stjernehimler. Når du kommer til toppen er det bare å vende blikket opp og bli overveldet av det massive stjernebildet der oppe. Helt uforurenset av lys! Kvaliteten på stjernehimmelen her er faktisk så bra at den er beskyttet av en egen lov.

En natt under stjernene kan nytes på Roque de los Muchachos

Den lille vulkanøya El Hierro huser omtrent 10 000 innbyggere og blir ofte kalt Kanariøyenes best bevarte hemmelighet. Her kan du trekke deg helt tilbake fra mas og kjas og nyte uberørt natur og rolige strender. Charco Azul, eller “det blå bassenget”, er et av øyas mest spektakulære badesteder. Stranden er et kunstverk i seg selv og her kan du gjemme deg i vulkanske huler og bade i det krystallklare vannet mens du lytter til bølgebrusen mot fjellsidene utenfor.

Vannet rundt Fuerteventura er fullt av liv! Med synlighet ned til 30 meter og godt over 300 forskjellige fiskearter sier det seg selv at Fuerteventura er et paradis for snorkling.Utforsk vulkanske rev, sunkne skip og fargerike fisker rett ved stranden. Her er det også helt ideelt for deg som liker kite- og windsurfing. 

Tips! Ta turen ut til øya Lobos som ligger to kilometer fra Fuerteventura. Legg på svøm i det turkise vannet og føl roen i kroppen. Er du heldig kan du ende opp med å se både skilpadder og rokker her ute. 

Nyt the krystallklare vannet på Fuerteventura!

I motsetning til de andre øyene har ikke La Gomera hatt et vulkanutbrudd på over to millioner år. Dette har resultert i at denne øya er en av de frodigste av Kanariøyene, og et eldorado for turgåere. Innbyggerne på La Gomera har sitt helt eget plystrespråk, El Silbo, som ble oppfunnet for å kunne kommunisere over de dype ravinene. Er du heldig kan du høre bøndene plystre til hverandre når du går på en av turstiene denne lille øya har så mange av. 

Kanariøyene har mange flere steder som er verdt å besøke. Flyforbindelsen mellom øyene er veldig god og det går flere daglige avganger med både fly og båt – perfekt for øyhopping!

Legg din neste reise til Kanariøyene og finn dine egne favorittsteder!