Har du ofte drømt om å skrive en krim? Lest en krimbok og tenkt at «jøss, det der kunne jeg gjort like bra (om ikke bedre) selv»?

Vel, denne høsten har lydboktjenesten Fabel lansert en superkul skrivekonkurranse, der leserne inviteres til å fullføre Ingar Johnsruds påbegynte krimfortelling Kanarikammeret.

Her kan du lese mer om konkurransen og hva den påbegynte historien handler om, og her finner du noen praktiske skrivetips.

Og her er enda flere tips til alle som bærer på en forfatterdrøm, signert Aschehoug-redaktør Øyvind Pharo:

3 tips for å komme videre når du står fast

Første del av «Kanarikammeret» er allerede på ukas toppliste! Vil du skrive avslutningen, men står fast? Redaktør Øyvind Pharo i ASCHEHOUG FORLAG har tre kjappe tips som kan gjøre det lettere.

Posted by Fabel.no on Wednesday, November 8, 2017

Og dermed er det bare å sette i gang, ikke sant? Vel …

Den amerikanske journalisten Gene Fowler sa en gang at «skriving er enkelt. Alt du må gjøre er å stirre på en blank side til dråper med blod drypper fra pannen».

Syns du det låter litt voldsomt ut, har vi noen alternative forslag:

Ikke vær en stuegris


Magi oppstår sjelden når fristelsen til å oppdatere Facebook-feeden er konstant.

Derfor hjelper det ofte å komme seg ut i offentligheten, enten for å skrive på manus eller bare lufte tankene. Mange opplever at konsentrasjonen forsterkes i summingen av en travel kafe (J.K Rowling), lent opp mot en trestamme (D.H. Lawrence) eller på vei til jobb i et fullpakket tog (John le Carré).

Tips: Sett deg på bussen eller trikken, og tyvlytt på samtalene. Ungdommer på vei til fest eller eldre mennesker som diskuterer politikk gir ofte et godt utgangspunkt for naturlig dialog.

Trening vil også roe ned de negative tankene og frigjøre dopaminer som får både selvtilliten og fantasien tilbake på rett kurs.

Bruk alternative skriveprogrammer


I startfasen er det lett å la seg overvelde av den lange og vinglete veien mot målstreken. Heldigvis finnes det plenty med dedikerte skrive-apper som får fart på fingrene, enten ved å blokkere distraherende programmer på datamaskinen eller gi deg en ren og minimalistisk arbeidsflyt.

“Flowstate” kombinerer begge deler i en genial og halsbrekkende app. Her setter du en tidsfrist (på for eksempel ti eller tyve minutter), starter på første setning og hvis du slutter å skrive i mer enn fem sekunder før målet er nådd forsvinner teksten for alltid.

Ikke før du når det forhåndsbestemte tidspunktet vil Flowstate lagre det du har skrevet i et eget dokument. Nervepirrende? Absolutt! Men kanskje det er nettopp noe rart og radikalt som må til for å stagge din indre kritiker.

 

Invitér til hyttetur … med en baktanke

Når vi tenker på forfattere ser vi ofte for oss ensomme skikkelser i et mørkt rom med rødvin i kaffekoppen og gardinene for. Men samarbeid med andre kan både hjelpe deg videre i handlingsløpet, bygge ut karakterene dine og rydde opp i kreativt rusk underveis.

Hva med å samle vennegjengen på en hyttetur hvor dere finner ut av den videre handlingen i Kanarikammeret sammen? Eller hva med å alliere deg med den skrivekyndige tanten din med bokhylla full av krimbøker?

Bare husk: nekter du å la manuset forlate skrivebordet før det er hundre prosent ferdig er det som regel der det blir værende – for alltid. Tilbakemelding fra andre er noe du uansett blir nødt til å venne deg til når du en dag bryter gjennom som en internasjonal, litterær superstjerne.

Stjel, stjel, stjel …

Alle forfattere stjeler. Noen stjeler bare bedre enn andre.

Den amerikanske journalisten Hunter S. Thompson kopierte berømmelig Ernest Hemingways “A Farewell To Arms” fra perm til perm for å få forfatterens språk under fingrene.

Men vær advart: det er en betydelig forskjell på plagiat og inspirasjon. Les dine favoritter på nytt og tenk nøye over: hva er det med denne boken som virkelig griper deg? Hva er det med språket, handlingen, dialogen og karakterene? Klarer du å flette inn lignende elementer i ditt eget verk uten å kopiere språk eller handling vil det utfylle prosjektet ditt, ikke overta det.

 

Lykke til!