«Borte bra, men hjemme best» er et velbrukt uttrykk, men det ligger mye sannhet i det. Særlig for oss som bor i Norge.

Mange reiser mye, og da gjerne for å utforske fjerne og eksotiske strøk. Men i stadig større grad er de også på jakt etter opplevelser som ligger nærmere, både emosjonelt og geografisk. Norge er en egen verden som bare venter på å bli oppdaget.

Unikt og norsk

Norge har alltid hatt fantastisk natur, for eksempel fjordene på vestlandet, de brede penselstrøkene fra midnattssola i nord og Oslomarka – bare en liten t-banetur unna sentrum.

Det nye er at det er lagt mye bedre til rette for store, sanselige opplevelser som utfyller naturopplevelsene.

Særlig innen restauranter og råvarer, arkitektur og kultur er Norge blitt en aktuell destinasjon for kvalitetsbevisste reisende. De såkalte «kulturturistene» stod for 13,9 milliarder kroner av det samlede forbruket for reisende her til lands i 2016, ifølge Innovasjon Norge.

– Det skjer utrolig mye spennende i Norge om dagen, der vi er blitt mye mer bevisste på hva som er særegent norsk og hva som gjør den norske reiseopplevelsen helt unik, sier markedssjef i SAS.

De vakreste innflyvningene

En undersøkelse SAS gjennomførte med sine piloter i januar 2017, kåret for øvrig Ålesund, Molde, Tromsø og Bodø til Norges vakreste innflyvninger.

Særlig er det de sterke kontrastene i naturen som gjør inntrykk, sammen med det tidvis ekstreme og majestetiske landskapet. Se for deg å fly over fjellene, vende ut mot havet og så inn mot Bodø Lufthavn for landing. Enkelte ganger kan det være en opplevelse i seg selv å ankomme enkelte destinasjoner.

Tradisjon og innovasjon

Mat er også et viktig eksempel på et område der Norge de senere årene er blitt et veldig spennende reisemål. Gjennom en bevisst satsing er norske matopplevelser innovative, bærekraftige og velsmakende – samtidig som de bevarer det beste fra vår unike tradisjon.

– Det har lenge vært snakk om det nye nordiske kjøkken, der norske kokker gjør seg stadig mer bemerket. I fjor skrev The New York Times en sak om en norsk restaurant, der de omdøpte trenden til fra neo nordic til neo fjordic, sier Orderud og smiler.

Tips til reisemål

Under finner du et knippe perler du kan vurdere, spesielt om du er på jakt etter unike opplevelser som tilfredsstiller hele sanseapparatet.

Du som jakter et avbrekk: Arkitektur i Manhausen

Foto: Thomas T. Kleiven / Visitnorway.com

Manhausen er ei nydelig liten øy, bare 55 mål stor, i Steigen. Skjermet av Lofotveggen, omkranset av stupbratte fjell, grønne holmer og kritthvite sandstrender var øya i gamle dager et knutepunkt for handel i Nordland.

I 2010 kjøpte eventyrer Børge Ousland og innredet øya med moderne hytter. Den prisvinnende arkitekturen når helt ut til den turkise sjøen og svabergene. Dette er et sted hvor folk kan komme for å slappe av.

Til feinschmeckeren: Gourmetbyen Harstad

Foto: Benjamin A. Ward / Visit Norway

En av Norges største kulinariske perler har bare 25.000 innbyggere, og huser flere av Nord-Norges beste restauranter – spisesteder som Hoelstuen, Umami, De 4 roser og Røkenes Gård.

The White Guide kåret til Harstad-restauranten Umami til en av Nord-Norges beste restauranter i 2017. De ønsker å gi deg lokale råvarer der du er, noe som gjør de til fleksible og lekne i utførelsen. Du kan blant annet ta med deg kokken ut i fjæra eller på fjellet og få en skreddersydd meny.

Kvalitetsråvarer bør også være en selvfølge mens du er på reisefot. Derfor har SAS’ hovedkokk Peter Lawrance disket opp en servering bestående av sesongbaserte og lokale råvarer på korte flyvninger. Du kan få en forsmak av ditt reisemål, eller gi deg ferten av hvor du skal legge neste mattur.

Friskusen: Kom deg inn til Skåpet

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

«Bare» 615 meter over havet ligger det som kanskje er noen av vestlandets nydeligste turistforeningshytter. Tradisjonelle turistforeningshytter har ofte torvtak og trevegger, men hyttene på Skåpet er den rake motsetningen.

Moderne arkitektur, sinkkledde vegger og store vinduer gjør Skåpet-hyttene til noe helt særegent.

– Skåpet må være blant landets aller lekreste turisthytter, og var et perfekt stopp for oss på helgetur. Attraksjoner som Preikestolen, Kjerag og Flørlitrappene er alle mulig å utforske med Skåpet som base. Å komme seg til Skåpet fra Stavanger var dessuten veldig enkelt. Turen er helt fantastisk for kropp og sjel, sier SAS-ansatt.

Back to basics: Lev fyrvokterlivet i sør

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Det er en grunn til at vi ofte bruker uttrykket sørlandsidyll, for på Lindesnes fyr har du Nord-Atlanteren rett foran deg samt svaberg og holmer så langt øyet kan se.

Dessuten kan du overnatte på det unike fyret. Utleieleiligheten er en del av fyrvokterboligen, og ligger tett inntil fyret som ble tent for første gang i 1656.

Se for deg de store kontrastene i å ankomme Kjevik flyplass med et moderne SAS-fly, til å slå av mobilen og innta de enkle forholdene i fyrvokterboligen. Av og til kan det være balsam for sjelen å ta et avbrekk fra den digitale hverdagen vi lever i og sette pris på de grunnleggende tingene i livet.

Den kvalitetsbevisste livsnyteren: Opplev historiske hoteller

Foto: Benjamin A. Ward / Visit Norway

Flyr du med SAS, reiser du med et tradisjonsrikt selskap med ønske om å tilby deg det lille ekstra.

Mange av samme idealene jobber Haaheim Gaard etter. Hotellet ligger idyllisk til, med utsikt til fjord, grønne skoger og en frodig hage med over 1500 roser.

I dag venter 21 romantiske rom innredet i historisk stil, og i hagen utenfor kan du rusle langs stier som svinger seg mellom benker, blomsterbed, hagehus og et kapell. Når du kommer inn igjen kan du senke skuldrene og nyte et glass leskende drikke mens du tar deg velfortjent bad i løvebadekaret på rommet.

Alle opplevelsene er bare en kort SAS-flytur unna, for de sier det slik:

Home is a world of its own.

Bestill Norge på sas.no.