Ordentlig utstyr betyr ordentlig matlaging.

Det er muligens en provoserende påstand, men skal vi tro grillekspertene Anders Halvorsen og Jan Nykvist ligger det mye sannhet i det. De to meget erfarne grillkokker har plukket ut hvilke verktøy som kan løfte sanseopplevelsene fra grillmaten – og som kan passe under juletreet i år.

Først: Hvorfor bør årets julegave til partneren gå til å starte reisen fra hobby- til mestergriller? Det åpenbare svaret er at du kan høste av godene, nemlig spise maten. Om du har en partner som elsker å lage mat til deg eller andre gjester, er dette et uttrykk for kjærlighet. Vi lager god mat til de rundt oss fordi vi er glade i dem.

En julegave fra Weber oppfordrer til mer matglede vil være å gi en tjeneste tilbake, samt at resten av familien kan nyte av herlighetene den vordende grillmesteren disker opp med.

Den skarpeste kniven i skuffen

Anders Halvorsen utgjør den ene halvdelen i grillduoen #grillALT sammen med Erlend Ytreide. Som grillkokk og kokebokforfatter har han tusenvis av timers erfaring med å temme grillens flammer. Han mener det viktigste våpenet i enhver kokks arsenal er en skikkelig kniv.

– Du MÅ ha en skarp og god kniv, det er faktisk et minstekrav. Det er ikke nødvendig å ha et helt sett med ulike kniver, men en kokkekniv med ålreit størrelse kan brukes på det meste: filetere fisk, hakke grønnsaker, dele og tranchere kjøtt, mener han.

En god kokkekniv er en perfekt julegave. Foto: Weber

Du har sikkert opplevd følgende selv: Du skal på hytta og diske opp en enkel taco. Åregangsknivene fra besteforeldrene ligger i samme skuffen som de har gjort i 20 år og de er like sløve som en skje. Du skjærer ikke tomater, du knuser dem. Det er verken moro eller lekkert.

– Kniven sørger for både arbeidsflyt og presisjon. Det er moro å kunne jobbe med råvarene på en smidig måte. Gleden ved å lage maten gjenspeiles i det ferdige produktet, påpeker han.

Weber har et godt utvalg av kniver, og særlig kokkekniven og trancheringssettet er perfekte julegaver for hobbykokken.

Kokkekniven på 37 centimeter er en klassisk arbeidshest: god tyngde i hånden, runde kanter som gjør den balansert og komfortabel å holde i. Like ypperlig for å skjære avocado som å finskjære kjøtt!

Webers trancheringssett er laget av tysk rustfritt stål. Kniven og gaffelen har mange bruksområdet – blant annet er gaffelen perfekt for å anrette spaghetti! Foto: Weber

Grilling handler om kontroll på temperaturer

Jan Nykvist er fire ganger Norgemester i grilling og forfatteren bak bøkene «Glød» og «Sunt på grillen». Hans beste tips for å gjøre partneren til en grillmester er et steketermometer – for matlaging på grillen handler i stor grad om å være «flammenes vokter».

– Noen mener at et steketermometer er for pingler, men jeg mener det er nøkkelen til suksess. Jeg bruker det både på kjøtt og fisk for å få et like bra resultat hver gang.

Det sier Halvorsen seg enig i.

– Et godt steketermometer er utrolig greit å ha fordi det gir deg full kontroll. Det er nærmest en garanti for å ikke ødelegge råvaren du tilbereder. På større fester eller arrangementer kan man fort glemme å tiden på det man steker, og da har man alltid en backup i termometeret.

Det smarte steketermometeret Weber Connect kan kobles til telefonen din, slik at du hele tiden har full kontroll på grillingen. Perfekt for han eller henne som elsker mat og teknologi.

Weber har lansert en nyvinning innen grilling: Weber Connect.

Dette er et steketermometer som forvandler enhver grill til en smartgrill. Den måler temperaturen, men kan også kobles til Weber-appen i din telefon. I appen får du snu- og server-varsler, kan velge ferdighetsgrad på kjøttet og varsler når det er klart. Les mer om Weber Connect og steketermometer her.

Bakst på grillen? Åh, jada!

La oss si at partneren din mestrer det å behandle og steke råvarer på grillen. Det eneste vedkommende trenger, er nå å utvide horisonten sin. En god nyhet er at grillen kan brukes til så mye mer, blant annet som stekeovn – bare med den herlige røyksmaken som en bonus.

Derfor foreslår de erfarne kokkene julegaver som lar partneren lage allverdens mat på grillen. Første på lista er pizza.

– Personlig er jeg veldig glad i pizza i alle slags former og farger. Derfor anbefaler jeg alle å ha en pizzastein og et skarpt pizzahjul.

En herlig italiensk pizza skal nemlig stekes på temperaturer som vanlige stekeovner sjeldent når. Pizzasteiner skal forvarmes, slik at du får den karakteristiske crispy bunnen. Webers pizzasteiner kommer i mange forskjellige størrelser, slik at du finner en som passer deres grill.

Pizza på grillen er nesten akkurat som i en vedfyrt ovn. Nam! Foto: Weber

Nykvist mener støpejernsgryter også er viktige verktøy for å kunne nå tittelen som grillmester.

– Gjennom hele året er det masse lekre råvarer som kan brukes i gryter av alle slag. Det er også ypperlig å lage grytebrød på grillen.

Kanskje det blir nybakt brød på grillen i romjula? Weber har også keramiske former og stekeplater som er spesiallaget for grillen.

Støpejernsgryter kan også brukes på grillen!

Begge kokkene har også flere boblere de gjerne ville hatt med på julegavelisten. Halvorsen sier det er vanskelig å komme unna både ordentlig rengjøringsutstyr.

– Renslighet på arbeidsstasjonen, altså grillen, vil gjøre at du får rene og gode smaker. Det kan bli ganske nasty om man ikke rengjør ordentlig. En ordentlig grillbørste fra Weber er et undervurdert verktøy. En god pensel gjør det enklere å sørge for at marinader blir jevnt fordelt og at alt smaker ypperlig.

Nykvist følger opp med «jåleting» som gjør matlagingen mye morsommere.

– Jeg liker godt å skjære grønnsaker i svært tynne skiver, og da bør man bruke en mandolin. I tillegg er en spiralizer et gøyalt verktøy. Dette skjærer grønnsakene i spiraler, noe som løfter måltidet – også visuelt.

Med disse julegavene vil det forhåpentligvis vekke partnerens lyst til å lage grillmåltider av ypperste klasse. Og du kan sette deg ned, slappe av med et glass i sofaen, og se frem til herlighetene den vordende grillmesteren disker opp med.

Finn årets julegaver og annen inspirasjon på Weber.no