Granskog, snø og is: Den nye James Bond-filmen åpner i et velkjent miljø for friluftsinteresserte nordmenn.

Så er da også scenen som innleder kinoaktuelle «No Time To Die» spilt inn i Oslo-marka – nærmere bestemt på Langvann ved Hakadal i Nittedal kommune, litt over en times kjøretur fra Oslo S.

400 medarbeidere og en Oscar-vinner

Her, i det naturskjønne turområdet 372 meter over havet, der stillheten vanligvis ikke avbrytes av annet en fuglekvitter og ett og annet fiskesprett, rykket et digert filmteam inn på seinvinteren 2019.

Ikke mindre enn 400 medarbeidere – fra rekvisitører og effektmakere til profesjonelle stuntmenn – og flere semitrailere fulle av lyd- og lysutstyr, toget opp dalsiden som ellers er mest kjent som hjembygda til «Kjerringa med staven».

Over: Slik ser det ut der Bond-scenen ble spilt inn.

Med på følget: Den internasjonale storstjerna Rami Malek, som er kjent fra TV-serien «Mr. Robot», fikk Oscar for innsatsen i «Bohemian Rhapsody», og spiller skurken i den nye Bond-filmen.

– For norske James Bond-entusiaster er det veldig stas at en lang og betydningsfull scene i den nye Bond-filmen er spilt inn her! Attpåtil er det åpningsscenen i filmen, sier Morten Steingrimsen, 007-ekspert og forfatter av «Den store boka om James Bond» fra 2015.

Får vist seg fram for hele verden

Tidligere har norsk landskap figurert i Bond-filmer ved to anledninger: I «You Only Live Twice» fra 1967 er det en scene som er spilt inn på den nå nedlagte luftforsvarsstasjonen på Mågerøy i Vestfold, og til «Die Another Day» fra 2002 ble det tatt opp bakgrunnsbilder på Svalbard.

Men både i lengde og omfang blekner begge scenene mot det som nå kommer på kinoer verden over.

– Det var litt av en overraskelse da vi fikk den første henvendelsen! Men kommunen var ikke tvil om at dette måtte vi stille opp på, og snart hadde vi gjennomført alle nødvendige godkjenninger for å få etablert filmsettet i området, sier ordfører i Nittedal kommune, Inge Solli.

– Nå får vi vist fram den vakre marka vår for hele verden. Naturen her er kanskje ikke like spektakulær som på Vestlandet, men Langvann ligger likevel i et veldig flott område som er populært for turer og friluftsliv, sommer som vinter, for både innbyggerne i kommunen og for tilreisende, sier ordføreren.

Daniel Craig returnerer som James Bond i «No Time To Die». Foto: SF Studios Norge

Lette etter grisgrendt plass

I filmens univers er bakgrunnen for Nittedal-scenen at kjæresten til James Bond, Madeleine Swann (spilt av Léa Seydoux), stammer fra en skandinavisk familie.

– Vi visste at vi måtte til Skandinavia, siden Swanns far («Mr. White», spilt av danske Jesper Christensen) var skandinav. Så måtte vi ha et sted der de kunne ha gjemt seg som familie. En utilgjengelig plass, temmelig grisgrendt, sier filmens produsent, Barbara Broccoli.

Det endelige valget om Norge innspillingsland framfor Sverige og Danmark var regissør og manusforfatter Cary Joji Fukunaga med på å ta.

– Jeg har vært på ferie i Norge og forelsket meg helt i landskapet der. Når «Mr. White» var dansk og Seydoux var fransk tenkte vi derfor at vi kunne gjøre Madeleine norsk, sier han i en pressemelding.

Isen ble tynnere

White/Swann-familiens hus ble bygget spesielt til innspillingen, og senere revet. Av hensyn til Fukunagas spesifikke ønsker for hvordan bildene skulle komponeres, ble ikke huset reist på bredden, men ute på det islagte vannet.

– Det norske teamet vi jobbet med var i utgangspunktet litt forvirret over akkurat dette, ler Charlie Hayes, som var location manager på filmen.

– Og mens vi filmet, steg temperaturen, slik at isen ble tynnere. Det var hele tiden trygt, men det var er litt merkelig følelse å venne seg til, sier Hayes.

James Bond (Daniel Craig) og Dr. Madeleine Swann (Léa Seydoux) i en scene fra den nye filmen. Foto: SF Studios Norge

Også Malek fikk med seg at arbeidsplassen hans sto på gradvis tynnere grunn.

– Mens vi skjøt, ble det et tilleggs-element av stress og spenning fordi vi ble fortalt at isen smeltet enda raskere enn forventet. Til enhver tid var det begrensninger for hvor mange mennesker vi kunne ha i arbeid på den, sier han til Aftenposten.

  • James Bond-filmen inneholder også scener spilt inn på Jamaica. Du kan vinne et opphold ved hotellet der Daniel Craig bodde under innspillingen – klikk her for å lese mer!

Filmet på Vestlandet og under isen på Lutvann

Ifølge filmkommisjonær Adrian Mitchell i Oslo kommune, som har som jobb å legge til rette for filminnspillinger i hovedstaden, var det utslagsgivende for å få Bond til Norge at man både kunne stille med et isolert skogsområde sentralt på Østlandet og et spektakulært miljø på Vestlandet.

Dermed ble det også skutt bilder av bilkjøring med den klassiske Bond-bilen Aston Martin DB5 på Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal.

– Når vi klarte å få Bond til Norge, skyldes det er bredt samarbeid mellom både offentlige og private virksomheter. Det har vært viktig at vi har tenkt helhetlig og på hele den norske filmindustrien, selv om vi sitter her i hovedstaden, sier Mitchell.

Da det mot slutten av opptaksperioden dukket opp et ønske om å spille inn en scene under vann, kom kompetansen til såvel Bymiljøetaten i Oslo som det norske fridykkermiljøet til nytte.

De tipset Bond-produksjonen om Lutvann i Østmarka, som er kjent for sitt klare, rene vann. Der ble det skutt spektakulære dykkerbilder under isen – bilder du også får et glimt av i traileren (følg nøye med 2 minutter og 3 sekunder inn):

Trekker Bond-turister

Det er en kjent sak at spektakulære scener i storfilmer kan inspirere mange turister til å oppsøke det aktuelle området. I dette tilfellet behøvde ikke engang filmen ha premiere før det begynte å komme folk.

– Jeg er kjent med at flere Bond-entusiaster fra inn- og utland allerede har reist til Oslo og besøkt Langvann for å se stedet med egne øyne. Vi nordmenn synes kanskje ikke disse stedene er så eksotisk, men for mange utlendinger er det utvilsomt det, sier Bond-ekspert Morten Steingrimsen.

I tillegg til turisteffekten er en slik filminnspilling bra profilering av det norske filmmiljøet, sier Adrian Mitchell i Oslo kommune.

– Og på toppen av dette kommer omsetningen filmproduksjonen fører med seg. Det er rett og slett god butikk. Da Christopher Nolan-filmen «Tenet» brukte èn dag på å spille inn en scene i Oslo i september 2019, brukte de mellom 12 og 15 millioner kroner på å kjøpe varer og tjenester lokalt. Bond-innspillingen varte i flere uker, sier han.

Han er mildt sagt opprømt over at Norge-scenene får åpne den nye filmen.

– Dette er den store åpningen vi har ventet på! Ikke bare er det pandemi-åpning av kinoer og kulturarrangementer – vi får i tillegg åpningen av det som på mange måter er verdens største filmkulturelle varemerke, særlig for oss som vokste opp med James Bond-filmer på 80-tallet, jubler Mitchell.