Alle landets barnehager er for tiden stengt, og foreldre står overfor en vanskelig kabal når hjemmekontor og aktivisering av barna skal gå opp. Spesielt for de minste kan dette være vanskelig, siden de trenger mye oppfølging og er vant til gode rutiner fra barnehagen. Noe av det viktigste nå er å holde på barnas rutiner rundt kreativitet og stimulering. Da kan lese- og lydbokappen Pickatale være et godt hjelpemiddel!

Rutiner skaper trygghet

Nina Moen Eidem (51) og datteren Emilie Moen (28) driver Ole Brumm Barnehage på Nordstrand i Oslo. De har, som alle andre, måttet stenge barnehagen på ubestemt tid. De oppfordrer nå foreldre til å prøve å holde på barnas rutiner.

– Jeg håper foreldre kan prøve å opprettholde rutiner fra barnehagen så godt det går, slik at barna ikke går en så annerledes hverdag i møte, mener Nina.

Hvorfor er det så viktig at barna har rutiner? 

– Akkurat som at vi voksne setter pris på rutiner i hverdagen, gjør barn også det. Det gjør dagene mindre kaotiske og mer forutsigbare og hensiktsmessige, samtidig som det skaper trygghet. Rutiner hjelper barna å forutse hva som skal skje nå og etterpå, og hjelper barna med å danne seg et bilde av dagen, sier barnehagelæreren.

Nina har jobber med barn i 22 år. Foto: Privat

Noe barna trenger gjennom dagen er å få utløp for kreativiteten sin.

– Etter en felles frokost pleier vi i barnehagen å rydde bordet sammen og så har barna noen timer rolige bordaktiviteter. Dette kan være alt fra tegning og perling til bøker og puslespill. Her kan barna være kreative og gjøre det de har lyst til, forteller Emilie.

Dette kan også være fint å vedlikeholde hjemme. Til disse kreative timene etter frokost kan Pickatale fungere som et ypperlig supplement for foreldre med hjemmekontor. Lese- og lydbokappen er laget spesielt for barn fra 3 til 8 år og er perfekt aktivisering under dagens første samlingsstund.

For de eldre barna finnes det quizer de kan øve seg på, med alt fra fakta om dyr til historie og egne følelser. Det er en fin og morsom hjernetrim som raskt har blitt veldig populær blant appens brukere. For de mindre barna er det både peke-bøker og “Tegn som en proff”-tegnebøker, så minstemann kan tegne papegøyer, hunder og dinosaurer eller kose seg med bildebøker som Toy Story og Askepott.

Anbefaler mindre TV

To andre viktige rutiner fra barnehagen er hvilestund og samlingsstund. Under hvilestunden anbefaler Nina og Emilie at man kan bruke lydbok for å skape en rolig atmosfære.

– Lydbok er supert for å roe aktivitetsnivået, og det er kjempefint om barna også kan bla i boka samtidig. Her passer et “les og lytt”-konsept kjempefint, hvor barna blar i en bok mens de hører den bli lest opp, mener Emilie.

Emilie Moen (28) fra Ole Brumm Barnehage på Nordstrand i Oslo.

Til samlingsstund er barna vant til å bli lest høyt for, kan Nina fortelle. Dette kan være et hyggelig avbrekk i hverdagen for både små og store.

I Pickatales digitale bibliotek finner du 2000 forskjellige bøker, alt fra barnas Disneyfavoritter som Frost og Rive-Rolf til historier om Smurfene, Brannmann Sam eller Postmann Pat.

Pickatale har noe for både små og større barn! Foto: Pickatale

Uansett hvilke rutiner du ønsker å holde på er det viktig med ting som også stimulerer barna. Derfor fraråder barnehagelærerne for mye TV-titting.

– Vi vil oppfordre foreldre til å unngå at barna blir sittende for mye stille foran TV-en eller nettbrettet på dagen, siden dette ikke er noe vi bruker i barnehagen. Vi anbefaler heller apper med pedagogisk innhold, hvor barna kan lese bøker, lytte til historier eller musikk og teste seg med spill og aktivisering. Varier gjerne litt fra dag til dag, avslutter Nina.

Ønsker du å teste appen? Send en sms med kodeord PICKATALE2 til 2186 for en gratis prøveperiode på 14 dager!