Gründer Tor Øyvind Skaug ønsket ny teknologi for å gjøre bygging mer effektivt. Verktøyet ble Visma. Den digitale håndverkeren som skrudde det hele sammen? Proplan. 

Logistikk i byggebransjen er ikke bare enkelt. Se for deg å ha kontroll på regnskap, fakturering og budsjett med hundrevis av transaksjoner på ett eneste prosjekt. Se så for deg at disse involverte er fordelt mellom rørleggerfirmaer, elektrikere, materialleverandører, grunnarbeidere og 30 andre underleverandører – som alle skal rapportere og fakturere til samme sted. 

Noen må sitte på oversikten. Tradisjonelt sett en enorm ressurs, både økonomisk og tidsmessig. Ikke minst krever et slikt spindelvev at alt går som det skal.

– Når man holder på å bygge renner det inn fakturaer på prosjektene. Over 30 poster med underleverandører hvor alle sender fakturaer på forskjellig tid. Og da snakker vi bare om det ene prosjektet, sier Tor Øyvind Skaug. 

Witor er en moderne entreprenørbedrift med et stort digitalt konkurransefortrinn. Bildet er hentet fra et byggeprosjekt fra i fjor høst. (Foto: Witor).

Han er byggmester og gründer. Med over 30 år i byggebransjen så han seg lei av tungvinte og manuelle prosesser, og startet opp Witor Entreprenører i 2016. Målet var å utnytte den nyeste teknologien for å gjøre bygging mest mulig effektivt. 

– Vi hadde lang erfaring og kjente bransjen godt. Men vi så et stort ubrukt potensiale, og fikk lyst til å bygge en helt ny, moderne entreprenør. Et digitalisert byggefirma i kontakt med fremtiden. 

Etter mange undersøkelser landet de på Visma.net: En skybasert løsning som automatiserer alle prosesser i en bedrift – fra regnskap, rapporter, timeføring til kundekontakt. 

Nysgjerrig på hvordan blant annet Visma.net kan gjøre din bedrift mer effektiv? Ta kontakt med Proplan for en uforpliktende samtale. 

– Vi fikk alt av økonomiske systemer og logistikk samlet på ett eneste sted, tilgjengelig hvor enn vi var – om det så var på byggeplassen, hjemme eller på kontoret, legger han fornøyd til. 

Det som er så praktisk med Visma.net, forteller Skaug, er at det fungerer som en overordnet plattform du kan skreddersy og designe gjennom koblinger til andre programvarer, slik at det digitale systemet er tilpasset akkurat ditt behov. Driver man eksempelvis en nettbutikk hvor man behøver å automatisere varebestilling og lagerløsninger? Det fikser Visma.net. 

Det anses å være blant de sterkeste automatiseringssløsningene på markedet. Men å vite akkurat hvordan man skal bruke det, og hvilke sammensetninger og integrasjoner som er optimalt for akkurat ditt behov, er ikke nødvendigvis selvsagt. 

Erstatter manuelle prosesser

Selv om verktøyene er gode, trengs det en god håndverker for et best mulig resultat. For Witor har Visma.net vært verktøyet. Håndverkeren har vært Proplan

Siden oppstarten i 2016 har Witor fått systematisk og grundig hjelp fra Proplan til å utnytte Visma.net på best mulig måte, med opplæring, veiledning og oppfølging.

Proplan er en tjeneste med lang erfaring i å effektiviserer norske virksomheter. Ved å kartlegge og analysere det digitale potensialet, erstatter de manuelle prosesser med automatiserte og digitale løsninger. 

Proplan har hjulpet bedrifter med å realisere sitt digitale potensiale siden 1991. Avbildet er administrerende direktør og gründer Odd Ingve Garpestad. (Foto: Proplan)

Proplan er også en ledende Visma-forhandler i Norge, og står for både support, leveranse og implementering av programvaren. Med et sterkt partnerskap med Visma og autoriserte konsulenter, oppnår tjenesten gode resultater og høy grad av kundetilfredshet. 

Avgjørende samarbeid

For Witor var det nødvendig å få på plass et system som automatiserte økonomiske prosesser med veldig mange involverte ledd. Løsningen ble en integrasjon mellom Visma.net og ByggOffice – et kalkuleringsprogram designet med tanke på byggebransjen. 

Gjennom ByggOffice håndterer Witor planlegging, kalkulasjon, fremdrift, betalingsplaner, likviditet, kostnader og mye mer. Når selve byggeperioden starter blir prosjektet opprettet som et eget regnskap i Visma.net. Underveis kan de sammenligne budsjetterte tall med virkelige tall:

– Det er viktig å vite akkurat hva vi får inn av fakturaer og hvordan det ser ut i budsjettet. Nå kan vi gå inn hver dag og hente ut tall og se om vi har truffet med budsjettet, eller om det er noen poster som sprekker. Det er også veldig mye lærdom og erfaringstall slik at man hele tiden kan forbedre neste prosjekt. Det er en fordel, sier Skaug. 

For Witor har samarbeidet med Proplan vært helt avgjørende:

– En ting er at Proplan har satt opp et system som fungerer veldig bra for oss. En annen ting er at de kontinuerlig jobber med å forbedre systemer, kommer med support og fungerer som en sparringspartner. For at Visma.net skal fungere er det utrolig viktig at man har en plan, og er tydelige på hvordan man skal gjennomføre planen. Og det er Proplan veldig flinke til, forteller Skaug.

30 års erfaring med å forenkle bedriftsprosesser

I dag er Witor en effektiv organisasjon i vekst med full oversikt over alle sine byggeprosjekter. Det at de umiddelbart kan se hva de tjener penger på, og hvordan de best mulig kan utnytte de ressursene de har, gir dem et stort konkurransefortrinn. 

Christoffer Fernsjø forteller at læringskurven med Witor har vært bratt. Fordi Witor stilte såpass høye krav til bruk av ny teknologi, var også Proplan nødt til å snu seg raskt og finne nye, innovative løsninger. 

Det har gjort Proplan godt rustet til å forstå hvilke behov og muligheter som ligger i byggebransjen. 

Akkurat hvor mye tid og penger man sparer på å effektivisering og automatisering varierer fra bedrift til bedrift. Men at det er en del, er Fernsjø tydelig på: 

– Det vi kan si er at du sparer 83,50 kroner per faktura du mottar elektronisk. Du sparer inn 10 minutter per faktura som kommer elektronisk og du sparer 55 kroner dersom du automatiserer sending av faktura elektronisk, og ikke på e-post eller papir, ramser han opp. 

Christoffer Fernsjø i Proplan har konkrete tall på hva man kan spare på å automatisere bedriftsprosesser. (Foto: Proplan)

Dette gjelder ikke bare byggebransjen. Proplan har 30 års erfaring med å forenkle bedriftsprosesser gjennom digitalisering og automatisering i alle deler av norsk næringsliv. 

Ønsker du å få analysert din bedrifts digitale potensiale? Ta kontakt med Proplan her.