Den overordnede anbefalingen fra helsemyndighetene er å unngå bruk av kollektivtransport. Bilen er derfor et godt alternativ for å komme seg rundt og samtidig hindre smitte.

Å eie bil kan være kostbart, særlig om du ikke bruker den ofte nok. Derfor er bildeling et meget godt alternativ i denne situasjonen. Du har bil tilgjengelig når du trenger det, betaler ikke mer enn du må og du følger myndighetenes retningslinjer.

Uansett om du eier egen bil eller deler med andre er det viktig å sørge for at du unngår smittefare i bilen, og derfor har Bilkollektivet delt deres anbefalinger for renhold av bil i disse dager.

Tryggere transport for store og små

Bilkollektivet er landets eldste bildelingstjeneste og har sørget for færre biler i byen og reduserte bilkostnader for sine medlemmer siden 1995. I dag har de nærmere 10.000 medlemmer som deler på over 400 biler. Selskapet er non-profit og er et spleiselag der alle pengene går til å videreutvikle tjenesten.

Grovt regnet er det daglig 0,5 brukere på hver av bilene deres. Utenom denne korona-krisen ligger snittet noe høyere. Det er med andre ord langt færre som deler deres biler enn hva du vil oppleve på buss eller trikk. Bilkollektivet har satt inn ekstra tiltak for rengjøring og desinfisering i bilene, og oppfordrer medlemmene til å gjøre det samme.

Derfor er Bilkollektivet et godt mobilitetsalternativ for å begrense smitten.

Dette fører også til at det er større tidsmessig avstand mellom reservasjonene, noe som kan redusere smittefaren.

Aller først: Har du symptomer eller påvist covid-19? Hold deg unna både bilen og andre mennesker. Følg myndighetenes anbefalinger, gjeldende regler finner du her.

Vask alle kontaktflater, både på innsiden og utsiden

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at «Viruset spres i hovedsak med spyttdråper direkte i ansiktet eller via hender og gjenstander til ansiktet». Derfor er det viktig at alle bruker sunn fornuft: vasker hendene godt og ofte, host i albuen og at du ikke tar deg i ansiktet – noe alle medlemmer oppfordres til. Bildelingstjenesten har også satt inn ekstra innsats for bedre renhold i bilene.

Over til vaskeprosessen. For å eliminere smittekilder i bilen, er første regel å tømme bilen for søppel hver gang du bruker den. Søppel skal i søppelkassa, ikke i sidedørene på bilen.

NAF mener rengjøring med såpe og vann gjør en god nok jobb i de aller fleste tilfeller. For å være på være på den sikre siden bør du brette kluten for hver overflate som vaskes.

Bilkollektivet sørger i tillegg for å gå over kontaktflater med desinfeksjon. De har ikke mulighet til å nå overalt, og derfor er de også avhengige av at medlemmene bistår. Vær nøye med rengjøring på de mest utsatte områdene som ratt, girspak og dashbord. I tillegg kommer kontaktflatene man kanskje ikke tenker over: speil, vinduer og håndtak.

Sørg for å være nøye på alle kontaktflater. Alle foto: Morten Munch Olsen/Bilkollektivet

Ikke glem at håndtakene både på utsiden og innsiden blir flittig brukt.

Motor.no skriver at man også bør være oppmerksom på bruken av resirkulert luft i bilen. Patogener blir resirkulert sammen med luften og vil bli sendt tilbake inn i bilen. Om du skal bruke Bilkollektivets biler, anbefaler de å sette luftanlegget på «auto».

Nettavisen skriver videre at det anbefales å skifte filteret i Air Condition-systemer årlig. Alle Bilkollektivets biler er på service to ganger i året, og da gjøres også nødvendig service i AC-anlegget.

Kort oppsummert:

  1. Tenk først på personlig hygiene: vask hendene og host i albuen.
  2. Kast søppelet ditt.
  3. Bruk såpe og vann på alle kontaktflater som ratt, gir og lignende. Ikke glem håndtakene!
  4. Om du trenger sterkere lut: bruk desinfeksjonsmiddel etter vasken.
  5. Unngå å bruke resirkulert luft i bilen. Bytt filteret på Air Condition om det er lenge siden sist.

Som medlem i Bilkollektivet betaler du kun månedskontigent, tid brukt i bilen og antall kilometer kjørt. Bompenger, drivstoff/lading, forsikringer og annet er inkludert i prisen. De har ulike bilmodeller, alt fra elektrisk lastesykkel til større varebiler. Aldersgrensen er 18 år og et medlemskap gjelder for to sjåfører.

Les mer om bildelingstjenesten på deres hjemmesider.