–  I et boligmarked hvor det bokstavelig talt er trangt om plassen, blir det stadig viktigere å utnytte de kvadratmeterne man har maksimalt, sier Karianne Amlie, eiendomsmegler i Aktiv Eiendom.

Få kjenner det norske boligmarkedet bedre enn Amlie. I tillegg til 15 år som eiendomsmegler, er hun også hovedaksjonær i Aktiv Grønland Bjørvika og programleder for «Boligjakten» på TV3.karianne2323

– På grunn av de høye kvadratmeterprisene i og rundt de store byene, må stadig flere se på mindre boliger. Derfor bør man, enten man er kjøper eller selger, tenke ut smarte løsninger som kan gi deg “romsligere” kvadratmetre, sier hun.

Tenke stort på små flater

Mange synes det kan være utfordrende å tenke stort på små flater.

Derfor har vi laget en guide for hvordan du best kan utnytte den plassen du har, uansett om du har 20, 80 eller 100 kvadratmeter å boltre deg på.

Utnytt høyden

https://www.instagram.com/p/BFyrWtxw7Nk/?blabla

–  Mitt beste tips er å bruke høyden under taket for alt den er verdt. I en ettroms kan det være veldig smart å bygge en sovealkove eller hems, for å skjerme senga fra stua, sier Amlie og fortsetter:

– Det frigjør både luft og gulvplass i oppholdsrommet. Dette vil gi merverdi når du selger, fordi du lager en egen sone, og nesten et nytt rom.

Du bør også tenke høyt om oppbevaring, ifølge Amlie.

– Om det er trangt på kjøkkenet, bygg kjøkkenskapene helt opp til taket. Bokreoler og skohylle kan også fint henge høyt på veggen, så kan du heller bruke en dekorativ stige når du trenger noe fra øverste hylle.

Tenk nytt om planløsning

https://www.instagram.com/p/BBuZh_CBcAJ

– Med en gang du frigjør luft eller får et ekstra rom, øker leiligheten i verdi, sier Amlie, som råder deg  til å se muligheter der kanskje andre ser begrensinger.

– Ofte har man separat kjøkkenet i små leiligheter, kanskje dette rommet kan egne seg som et soverom og heller flytt kjøkkenet ut i stua. Da kan du plutselig fått et eget soverom og vips er boligen fort verdt en halv million mer.

Gjør sengen til en lagringsmaskin

Prinsessen på skuffen. #smarteløsninger #IKEA #IKEAinspirasjon #FJELL #seng #oppbevaring #endeligorden

A post shared by IKEA Norge (@ikeanorge) on

Istedenfor å dytte kommoder og skap inn på et trangt soverom eller sovealkove, bør du heller la sengen få spille hovedrollen i rommet.

– I dag selges mange senger med underbygde skuffer, men du kan også bygge dine egne skuffer og skap under en rammemadrass. Dette er enklere og mer budsjettvennlig enn å for eksempel bygge sengen inn i veggen, sier Amlie.

Gå for flerbruksmøbler

Hva med en sittebenk på kjøkkenet med oppbevaring, eller et sofabord som også kan brukes som krakk?

– Tenk møbler som kan flyttes rundt på, som gjerne kan stables eller slås sammen og som kan brukes til mer enn en ting. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Amlie.

Multifunksjonelle møbler kan være spesielt nyttige i leiligheter som ikke har gang.

– Da kan man for eksempel plassere et skap som har oppheng på yttersiden i inngangen til stue eller kjøkken, så oppleves det som en entré likevel.

Tenk innenfor boksen

https://www.instagram.com/p/BMFLSEQhmGU/?bla

En effektiv måte å få unna rotet på – om det ikke flommer over av skapplass – er å bruke dekorative bokser eller kurver.

– Dette er dessuten mye billigere og mindre tidkrevende enn å skreddersy skapplass. I tillegg ser det fint ut, sier Amlie.

Ikea er en av dem som virkelig viser hvordan du kan utnytte bokser, krukker, kasser og esker til det fulle. Her kan du finne mer inspirasjon!

Gjør boden ekstra nyttig

– En av tingene du bør merke deg på visning, er hvor mye bodplass det er. Mange glemmer å sjekke dette fordi de er så opptatt av selve leiligheten, men det er en tabbe, sier Amlie.

For en ekstra bod kan utgjøre en stor forskjell om det er trangt om plassen. Utnytter du den maksimalt, kan en leilighet på 30 kvadrat plutselig føles som en på 40.

Istedenfor å dytte inn pappesker med ting og tang i kjellerboden, kan det være smart å sette opp et hyllesystem, og lagre ting i plastbokser. Da vil tingene dine bli være bedre beskyttet mot fukt, midd og lave temperaturer.

Spesialtilpass løsninger

https://www.instagram.com/p/BCsI936SFVA

– Betalingsviljen for små leiligheter er høy, og har man kule, spesialtilpassede løsninger, så er folk villig til å betale for det, sier Amlie.

Boligeksperten mener det kan være lurt å investere i ting som plassbygde hyller, skreddersydde sitteløsninger, smarte hulerom i veggen eller usynlige skap i leiligheter der det er mangel på gulvplass, eller mange kriker og kroker.

– Selv om du har skråtak, er det ingen grunn til å la hjørner stå tomme. Tilpass hyller eller benker selv, eller få en snekker til å hjelpe deg, så vil leiligheten fort oppleves som mye mer romslig – for ikke å glemme personlig, råder Amlie.

–  Det er etter all sannsynlighet verdt både strevet og pengene.

Spør megleren om råd!

https://www.instagram.com/p/BI6L-vnjvCN/?bla

Et siste tips fra Boligjakt-programlederen, er å ikke være redd for å spørre om hjelp dersom man ikke ser hvordan drømmehjemmet kan få plass.

– Uansett om du holder visning eller går på visning: spør oss om råd. Husk at vi meglere ser mange leiligheter, og vi er trente i å se løsninger og muligheter, sier Amlie.

Selv om boligeksperten mener vi nordmenn har blitt langt flinkere på interiør og hjem de siste årene, mener hun vi har noe å gå på når det gjelder å søke råd utenfra.

– Man er for eksempel veldig opptatt av å ha balkong i de store byene, men mange av dem er små. Spør oss gjerne om hvordan du kan få den beste uteplassen du ønsker, uansett om den er på fem eller ti kvadrat.  Kanskje vi har solgt liknende objekter som du kan få bilder og inspirasjon fra, så slipper man å finne opp kruttet på nytt.

Ønsker du flere tips og råd fra en av våre meglere? Mer informasjon finner du på Aktiv.no

Toppbilde: Aktiv Eiendomsmegling