Rent faglig er rust en reaksjon jern og oksygen som danner et porøst belegg. Det er vanskelig å bli kvitt når det først har oppstått og det kan gjøre at bilens verdi synker. Om du ikke passer på vil rusten til slutt spise opp bilen din.

Det finnes mange årsaker til rustdannelse. Nå som det er vinter er veisaltingen en åpenbar synder, men også riper kan være utspringet til den brunrøde plagen.

Dyppe bilen i cola?

MPS Bilskade er et bilverkstedkjede som har spesialisert seg på småskader som riper og bulker. De har god erfaring med å jobbe rundt rustproblemer. Terje Hogganvik i MPS sier det viktigste er å være føre-var.

– Den enkleste måten å holde bilen rustfri på er å være nøye med jevnlig vask i vintermånedene. Hele bilen, også understellet, bør få en skyll jevnlig. Dette fjerner salt og skitt som kan ha funnet veien inn i steder man ikke ønsker det.

Det finnes ulike tips for å unngå rust, blant annet skal en dusj og puss med Coca Cola være forebyggende. Det mener Hogganvik man bør ta med en klype salt.

– Brus er nok bare en overfladisk løsning. Det ser kanskje ut som rusten forsvinner, men det er ikke tilstrekkelig for å fjerne rusten helt.

En skikkelig julerengjøring av bilen

Bilens understell er i mange tilfeller helt eksponert, noe som gjør at salt, snø og vann setter seg i alle kriker og kroker. Blir det liggende for lenge kan det resultere i rustdannelser. Hogganvik sier den mest effektive måten å forebygge rust på er en grundig vask av bilen.

– Skylling og vask av bilen, helst også hjulbuer og understell, er bra. Aller helst bør den avfettes og poleres også. Det kan være like kjedelig som julerengjøringen, men det lønner seg på lang sikt, ler Hogganvik.

Rust, riper, reaksjon

MPS Bilskade reparerer lakkskader, bulker, kantkjørte felger, ruteskader og slitte frontlykter med såkalt «smart repair»-metode. Dette er en moderne, effektiv og rimeligere måte å reparere småskader på.

– Riper kan være startpunktet for rustutvikling. Små eller dypere riper gjør det også mulig for fuktighet til å trenge inn i metallet i bilen, og derfor anbefaler vi å ikke vente for lenge med å reparere en slik skade.

Les mer om hvordan MPS Bilskade løser lakkskader her.

Tre tips for å unngå rust

Hogganvik sier han har full forståelse for at ikke alle har tid til å ta en overhaling på bilen to-tre ganger i måneden. Han anbefaler å ta en sjau om du finner en ledig stund, for det som står sentralt er at du unngår verditap på bilen.

– Rust på bilen gjør den mindre attraktiv i bruktmarkedet. Det er umulig å være hundre prosent sikker, men det skal ikke så mye til før man er utenfor «faresonen».

Han har laget en kort trepunktsliste som kan gjøre at du slipper unna med rustproblemer:

1. Sørg for å rengjøre bilen med jevne mellomrom. Ikke glem hjulbuer, bremser og understell.

2. Polering en til to ganger i året, gjerne før vinteren og på våren.

3. Se etter småskader og reparer de innen rimelig tid. Riper, bulker og steinsprut kan være utgangspunkt for rustdannelse.

Hos MPS Bilskade kan du få et online pristilbud på epost. Fyll inn registreringsnummer på bilen, legg til kontaktinfo og last opp bilder av skaden – de gjør resten.