Høsten er en herlig årstid og i enkelte deler av landet er høstferien allerede i gang. Med høsten kommer også værforandringer og temperaturfall, noe som gjør norske veier vanskeligere å manøvrere på.

Bilhold er ikke gratis, og det er fort gjort å gjøre det hakket dyrere med en bulk, en ripe eller litt steinsprut. Det finnes heldigvis noen forhåndsregler du kan ta for å holde kostnadene nede.

Småskadeverkstedet MPS Micropaint opplever av antallet småskader på norske biler øker fra høstmånedene og inn i den kalde vinteren. Vi har derfor spurt om hvordan vi kan unngå å måtte bruke verdifulle kroner på å rette opp en bulk.

Lys i mørket

Dagene blir kortere og kveldene blir mørkere. Derfor gjelder det å ha frontlykter som gir godt med lys.

– Matte, slitte eller ripete frontlykter gjør seg dårlig i de kjøreforholdene i høst og vinter. Det minste du kan gjøre er å gi de en skikkelig vask, sier Terje Hogganvik i MPS Micropaint.

Frontlykter kan renoveres slik at de får tilbake effekt og utseende, noe som gjør at du slipper å kjøpe nye. Resultatet er varig og keramisk forseglet, og hos MPS Micropaint får du også to års holdbarhetsgaranti. Du kan lese mer om lyktrenovering her.

De tilbyr smartere reparasjon, såkalt spot repair, av bilskader gjennom sine 49 verksteder i Norge.

Ha øyne i bakhodet

Ikke bokstavelig talt, selvfølgelig. Det viktigste redskapet for å manøvrere en bil er selvsagt et årvåkent blikk, og derfor gir begrenset sikt høyere sannsynlighet for å skumpe borti en lyktestolpe eller en annen parkert bil.

Ifølge Siste.no skal forsikringsbransjens tall i 2017 vise at det på landsbasis er 160 rygge- og parkeringsskader hver dag. Om du har vært uheldig, så er du i det minste ikke alene.

Et ublidt møte med en lyktestolpe.

Et fullastet bagasjerom, stappet med matvareposer og tursekker gjør at sikten bakover er lik null. Hogganvik anbefaler å være økonomisk med pakkingen og forsøk å ikke stable for høyt, særlig om du ikke har ryggekamera.

– Det anbefales selvsagt også å ha et gitter, slik at man beskytter smårollingene i baksetet. Mange bulker skjer under rygging og kunne vært unngått med full sikt, sier Hogganvik.

Sikt er kanskje det viktigste for å unngå bulker. Husk å skrape vekk frosten på ruta.

– Og ikke glem å sjekke blindsona, enten du kjører på motorveien eller triller på parkeringsplassen.

MPS Micropaint har mange års erfaring med bulkoppretting og lakkskader. De bruker såkalte «smarte reparasjoner», noe som er en moderne og effektiv reparasjonsmetode. Denne metoden gjør også at kostnaden for bileier kan bli betraktelig lavere. Du kan lese mer om Smart Repair her.

Mobiltelefonen er strengt forbudt

Distraherende elementer gjør kjøringen din dårligere. Aldri send meldinger eller scroll på nettet mens du sitter i førersetet. Loven sier tross alt at dette er ulovlig og om du blir fersket får du et forelegg.

– Du setter ikke bare deg selv i fare, men også dine medtrafikanter. Om du absolutt må ta en telefon må du stoppe i fem minutter eller bruke handsfree. Rygging eller parkering med en mobiltelefon i hånda er oppskriften på en god bulk, sier Hogganvik.

1001 steinsprut

Du skal ha mye uflaks for at steinsprut virkelig skal skade ruta di, men som vi vet så skjer det titt og ofte. Her anbefaler Hogganvik å holde god avstand til bilen foran deg, slik at du ikke er i skuddlinjen.

– Mange har sikkert hørt «1001, 1002, 1003» om at man kan måle riktig avstand til bilisten foran ved å velge et punkt og telle. Det kan faktisk hjelpe!

Steinsprut kan ramme både lakk og frontrute.

– Hos oss har vi ingen egenandel på steinsprutskader. Hos MPS Micropiant garanterer vi deg rask reparasjon og levering samme dag, legger han til.

Sunn fornuft holder bilen skadefri

Det finnes også «kjerringråd» for å bedre sansene, som å spise gulrøtter for å få et skarpere nattesyn. Hogganvik sier han ikke kan garantere for at dette har rot i virkeligheten, og at han heller vil stole på trygt bilhold.

– Kort fortalt er det beste rådet jeg kan gi å bruke sunn fornuft og at man tar seg god tid. Det er bedre å komme noen minutter for sent enn det er å komme frem med en bulk eller en ripe i lakken.

MPS Micropaint tilbyr også online pristilbud. Ta bilde av skaden, fyll inn registreringsnummer og de gjør resten. Les mer på MPS Micropaint.no