De fleste filmene som tar utgangspunkt i musikkmiljøer spiller som regel blytungt på tre ingredienser – sex, dop og rock ‘n’ roll. «Sound of Metal» er et annet beist.

Et helt annet beist.  

Filmen er i stedet blitt en kritikerhyllet, dypt rørende og spesiell historie, med det mest minneverdige lydsporet på veldig, veldig lenge. En historie om avhengighet, hva et handikap egentlig er – og hvor langt vi kan tilpasse oss når livet plutselig snus på hodet. 

Nå er filmen klar for norske kinoer, med premiere 5. februar. 

Hardtslående og nært

I starten av filmen møter vi den eksperimentelle metallduoen Blackgammon, bestående av kjæresteparet Lou Berger (Olivia Cooke) på gitar og vokal og Ruben Stone (Riz Ahmed) på trommer. De reiser rundt i USA, spiller hardt og lever en beskyttet tilværelse i en bobil. 

Etter en konsert merker Ruben at noe er fryktelig galt. Plutselig er alle lyder som pakket inn i et tykt lag med bomull, og det blir nær sagt umulig å høre hva noen sier.

Hos legen får Ruben vite at han må gi opp trommingen, og at hørselsproblemene kommer til å bli verre.  

Både Lou og Ruben har en historie med rus, og siden det er en overhengende fare for at Ruben skal sprekke, tar hun ham med til en institusjon for hørselshemmede. 

Ruben vil egentlig ikke, og klynger seg til håpet om at ørene snart skal fungere som normalt. Lou forstår at hun ikke vil være til hjelp for Ruben før han innser realitetene, og overlater kjæresten til seg selv. 

Og her starter for alvor det nære og sterke menneskelige dramaet. 

Råsterk hovedrolle  

Den store stjernen i «Sound of Metal» er utvilsomt den britiske rapperen og skuespilleren Riz Ahmed («The Night Of», «Rogue One», «Jason Bourne»), som gir en imponerende forestilling fra første til siste scene. 

Ahmed brukte måneder på å lære seg både trommer og tegnspråk som forberedelser til rollen. 

Hans portrett av Ruben balanserer mellom hardtslående fysikalitet og små fakter som kun antyder prøvelsene trommeslageren må gjennomgå på sin ferd fra hørende til døv. 

I et intervju med NPR forteller Ahmed at rollen som Ruben fikk ham til å revurdere et såpass grunnleggende konsept som kommunikasjon.  

– Når du kommuniserer med tegnspråk, gjør du det innenfra, med hele kroppen. Jeg følte at dette var en dypere kommunikasjon enn jeg noensinne kunne fått til med ord. Du gjemmer deg ikke bak ordene, slik vi som hører noen ganger kan gjøre. 

En støyende stillhet 

Olivia Cooke, Paul Rici og Matthieu Almaric fortjener også skryt for sentrale biroller i «Sound of Metal». 

Men flere av de mest minneverdige rollene spilles av de døve ved institusjonen. Mange av figurene er amatører som også i virkeligheten har hatt erfaringer med rus, og de fleste av dem er døve eller er barn av døve. 

Grepet med å gjøre plutselig tap av hørsel som en driver for Rubens indre reise var langt ifra tilfeldig, ifølge Varietys intervju med regissør Marder

– Denne filmen er en oppvåkning. De fleste av oss ser på døvhet som et fysisk handikap. Vi skjønner ikke at det faktisk er en kultur. 

Oscar-rykter og kritikerros    

Det de aller fleste snakker om idet de forlater kinosalen etter å ha sett «Sound of Metal», er nok likevel det unike lydbildet. 

Regissør Darius Marder leker nemlig aktivt med persepsjon. I store deler av filmen opplever vi verden gjennom Rubens ører – en modig filmatisk tvist som plasserer oss inne i hovedpersonens hode. 

Og lyden speiler dette. Store deler av filmen er basert på stillhet – de eneste lydene er Rubens pust eller blodet som pumper gjennom karakterens årer. 

Ikke så rart, derfor, at den er favoritt til Oscar for beste lyddesign. Vi tror imidlertid også at det blir vanskelig å komme utenom Riz Ahmed når nominasjonene for Årets mannlige hovedrolle offentliggjøres.

Filmen skårer i skrivende stund svimlende 97 prosent på Rotten Tomatoes. Blant de mange mediene som hyller «Sound of Metal» er New York Times

– Drevet av en distinkt stil og en potent hovedrolleinnsats bygger Darius Marders «Sound of Metal» en enestående spenning mellom stillhet og støy. 

«Sound of Metal» får norsk kinopremiere 5. februar. Kjøp billetter her