Av alt Spania har å by på av billedskjønne naturlandskap, sjarmerende fiskerlandsbyer og eksotiske vingårder, er ríakysten Rías Baixas det ypperste. 

Det er noe helt spesielt med nordvestkysten i Spania. Været er annerledes, menneskene er annerledes, naturen er helt spesiell – og la oss ikke begynne å snakke om maten og vinen! 

Selve indrefileten av nordvestkysten og provinsen Galicia er uten tvil ríakysten Rías Baixas

Kysten og øyene langs Rías Baixas byr på langstrakte sandstrender. Samtidig er det ikke langt til frodige vingårder og nasjonalparker. Her ser du Isla de Arousa med omkringflytende blåskjellfarmer som kan besøkes med båt. Foto: Turismo de Galicia

En ría er en elvedal som er delvis nedsunket i havet, med en labyrint av øyer, sund og fjordarmer. Utseendemessig minner det om fjorder, bare kortere og med strender. Rías Baixas består av flere parallelle rías delt av åsrygger.

Med de fire buktene Ría de Arousa, Ría de Pontevedra, Ría de Muros e Noia og Ría de Vigo strekker Rías Baixas seg fra Portugal i sør, til halvøyen Cabo Finisterre i nord. 

– Dette er et kjært reisemål blant spanjolene, forteller Patricia Longa som er guide for turistrådet i Galicia. 

Idylliske Combarro utenfor Pontevedra. Foto: Turespaña

Det er forståelig, for dette området langs den galisiske kysten er noe helt for seg selv med sine langstrakte strender, kystbyer og frodige landskap. 

Kombinasjonen av det salte Atlanterhavet og elver, samt et mildere klima og grønne områder gir Rías Baixas et helt spesielt mikroklima som er perfekt for både sjømat og vinproduksjon. 

– Rías Baixas er blant de mest berømte vindistriktene i landet. Dette området er spesielt kjent for hvitvinen Albariño, sier Longa. 

– Rías Baixas er for de som elsker å kombinere vin med lokal og unik sjømat, sier Patricia Longa fra turistkontoret i Galicia. Foto: Turismo de Galicia

Hun forteller at sjøen er ekstra næringsrik langs kysten på grunn av brakkvannet, noe som gir et mangfold av smakfull fisk og skalldyr. Blant spesialitetene finner du blåskjell, østers, hjerteskjell og muslinger. Båtturen inkluderer ofte vinsmaking. Longa anbefaler å ta en båttur ut til en av blåskjellfarmene. Der kan du kan se kvinner samle inn skalldyr – såkalte mariscadoras – og håndplukke blåskjell hver morgen ved lavvann.

– Rías Baixas er for de som elsker å kombinere fantastiske viner med lokal og unik sjømat, følger Longa opp. 

I bakgrunnen av øya Islote Guidoiro Areoso ser blåskjellfarmene ut som små flåter. En helt spesiell opplevelse, sier Longa. Foto: Turismo de Galicia

Historiske Pontevedra 

Hovedstaden i Rías Baixas er den historiske byen Pontevedra. I tillegg til å være et perfekt utgangspunkt for å utforske regionen, er Pontevedra et yndet turistmål i seg selv.

Å ankomme Pontevedra føles som å reise 2-300 år tilbake i tid. Byen har et bilfritt sentrum, og du kan utforske den vakre og vel bevarte gamlebyens gotiske arkitektur, kirker, broer, middelalderbygninger, monumenter og museer til fots. 

Pontevedra har mottatt flere priser for hvordan nyere byplanlegging har ivaretatt byens historiske preg. Gamlebyen byr på historisk arkitektur. Foto: Turismo de Galicia

Blant høydepunktene er den rikt utsmykkede kirken Santa María la Mayor, det lille, men vakre kapellet Capilla de la Virgen Peregrina med sin særegne kamskjell-form – samt bymuseet fordelt over fem ulike historiske bygninger rundt omkring i byen. 

Capilla la Peregrina i Pontevedra. Foto: Spanias Turistkontor

I de labyrintlignende gatene åpner det seg små plasser med steinkors, såkalte cruceiros, som er typiske for Galicia. Det finnes mer enn 12 000 steinkors i hele Galicia, så det kan bli en utfordring å oppsøke alle!

Og skulle du være så uheldig å møte på noen regndråper kan du kan nyte noe godt i glasset – akkompagnert av velsmakende tapas på én av de mange kafeene under søylegangene i gatene i gamlebyen.

– Om du ønsker en spektakulær overnatting midt i gamlebyen, anbefaler jeg Parador de Pontevedra. Det er et gammelt slott som ble brukt av de gamle grevene av Maceda på 16-1700 tallet, forteller Longa. 

Basilika Santa Maria la Mayor er et mektig skue. Foto: Spanias Turistkontor

Eksotisk blomstervandring 

Fra Pontevedra kan du også utforske Kamelia-ruten, som tar deg gjennom flere landsbyer og byer i Rías Baixas.

Kamelia er en særegen type asiatisk blomst som kom til Galicia fra Kina og Japan på 1600-tallet. Med sine karakteristiske nyanser i rødt og rosa finnes det mer enn 8000 forskjellige planter i hager og gods i hele regionen.

Kamelia-ruten tar deg gjennom byer, parker og gods i Galicia, med over 200 år gamle blomster. Foto: Turismo de Galicia

– Mange av plantene er over 200 år gamle. Klimaet gjør at kameliaene vokser som trær, forteller Longa. 

Ruten i sin helhet tar gjerne fire dager, og tar deg fra herskapelige slott og hager, langs særegne vindistrikter og Rías Baixas kystlandskap – til vakker natur. På veien kan du velge å overnatte i renoverte kirker, slott, klostre eller festninger som stammer helt tilbake til middelalderen. 

Kamelia-ruten kan besøkes omtrent hele året, selv om den «offisielle» blomstringen er om vinteren. Er du med andre ord i Rías Baixas om høsten, vinteren eller våren kan du oppleve de fargerike plantene i all sin prakt. I sommermånedene anbefales heller den avkjølende kysten. 

San Francisco-kirken i Pontevedra. Foto: Turespaña

En autentisk Rías Baixas-opplevelse

Longa påpeker at én av fordelene med å besøke Rías Baixas via Pontevedra, er de korte avstandene. Blant annet anbefaler hun å besøke Baiona. Kystlandsbyen et par mil syd for Pontevedra, er en vakker liten bukt som fungerer som stoppested for flere store pilgrimsferder. 

– I Baiona finner du et av de best bevarte festningsverkene i Galicia, som i dag er omgjort til slottshotellet Parador hvor du kan overnatte. Innenfor den over tre kilometer lange festningsmuren finner du en middelalderhage, samt en mindre furuskog. På utsiden slår Atlanterhavsbølgene mot festningsmurene, påpeker Longa og legger til: 

– Men om du ønsker en helt autentisk Rias Baixas-opplevelse bør du dra til Cíes-øyene, som er en del av nasjonalparken Islas Atlánticas.

Øyene kan du nå med båt eller katamaran fra Vigo, Cangas og Baiona. Det anbefales å planlegge turen i forkant, da det er et begrenset antall besøkende per dag. På Cíes-øyene finner du krystallklart vann, spennende fugler, granskog og nydelige sandstrender som Rodas Beach, kåret til verdens beste strand av The Guardian.

–Det er mitt paradis, avslutter guiden.

Cíes-øyene utenfor Vigo er virkelig noe for seg selv. Foto: Turespaña

Hovedbilde: Turismo de Galicia