En sel glir gjennom vannet, med en kropp perfekt tilpasset sitt habitat.

I det den vender hodet oppover, mot overflaten, fryses øyeblikket i tiden. Du kan nærmest sanse teksturen i pelsen; millioner av tettsittende hår over tykke lag av spekk og muskler.

Selen beveger seg mot lyset, men også mot venstre – motsatt vei av hva vi vanligvis tolker som fremgang. Og de skarpe kantene i bassenget – minner de oss om at slike vakre skapninger noen ganger lever i fangenskap?

Slike vakre avbildninger av dyr er den norske kunstfotografen Per Manings varemerke. «Ikonisk» er blitt et slitt uttrykk, men stilt overfor Manings bilder av seler, hunder og aper kan det knapt erstattes av noe annet.

Nå er fotografiet av selen («Seal 27») et av flere kunstfotografier som skal under hammeren på Blomqvist Nettauksjon.

– Akkurat nå kan man gjøre noen veldig gode kjøp på sentrale, kjente fotokunstnere i annenhåndsmarkedet. Det trenger slett ikke være så kostbart, sier senior kunstekspert Birgitte Chr. Schiøth i auksjonshuset.

Birgitte Chr. Schiøth er kunstekspert i Blomqvist.

Fotografiet får stadig sterkere posisjon i kunstmarkedet

Kanskje trenger du å friske opp veggene hjemme – eller har lyst til å så smått begynne å samle kunst?

Å satse på fotografi kan være både interessant og, i beste fall, gi høy avkastning. Tiden da foto ikke ble verdsatt som kunstnerisk uttrykksmåte i forhold til for eksempel maleri og skulptur er ugjenkallelig over, men prisene er i mange tilfeller fortsatt overkommelige.

– I forhold til mange andre land har Norge ligget etter med å verifisere foto som kunst. Det henger kanskje sammen med fotografiets tradisjonelle rolle i media og reklame. Nå merker vi imidlertid en økende interesse for fotokunst, sier Schiøth.

Tom Sandberg er en av kunstnerne som har bidratt til dette, sammen med kolleger som Dag Alveng og Per Berntsen i miljøet rundt Fotogalleriet. Det åpnet på slutten av 70-tallet og var det første visningsstedet for fotokunst i Norge. Etableringen av Forbundet Frie Fotografer i 1974 spilte en viktig rolle for fotografiets aksept som kunstform.

For ikke å snakke om pioneren Kåre Kivijärvi, som i sin tid gjorde pressebilder om til kunst gjennom sine motiver fra fiskeri og værhard natur i Nord-Norge.

KÅRE KIVIJÄRVI (1938-1991): – Kåre Kivijärvi regnes som den første fotokunstner i Norge i nyere tid . Han startet som fotojournalist i Nord-Norge, og betyr mye for fotografer, fotointeresserte, kanskje ikke minst for sin landsdel Nord-Norge. Motivene med trålefiskere som nå er til salgs, er vintage-kopier fra fotografens levetid, sier Birgitte Chr. Schiøth.

Arrangerer stor nettauksjon

Alle er de nå representert på Blomqvists nettauksjon, i tillegg til en rekke yngre og fremadstormende kunstfotografer.

Nettauksjonen varer fra 18. til 30.juni, og i hele denne perioden kan du by på de vel 25 verkene som er til salgs. Hvis du vil slippe å sitte og følge med, er det mulig å legge inn ditt maksbud skjult for andre brukere. Da vil du automatisk by over andre budgivere inntil grensen du har satt.

Husk at når du har det vinnende budet, må du også betale et kjøpersalær på toppen av tilslagsprisen. Det er penger som blant annet går til kunstnerens royalties.

Prisen på et kunstfoto bestemmes ellers av en rekke faktorer. En ting er selvsagt hvor kjent kunstneren er. Andre ting er fotografiets motiv og tekniske fremstillingsmetode. For eksempel vil et sølvgelatin fotografi gjerne være dyrere enn et digitalt trykk, forklarer kunsteksperten.

Det er dessuten nyttig å få en ekspert til å vurdere tilstanden til et kunst-fotografisk verk du vurderer å kjøpe. Som med all kunst på papir, er tilstanden avgjørende for verkets verdi.

For sel-bildets del er ikke bildet i helt topp stand. Det gjør det til en rimeligere investering og perfekt inngangsbillett til kunstfotosamlernes verden.

ELSE MARIE HAGEN (f. 1963): Dette er en fotograf som jobber på en helt annen måte, hun uttrykker seg mer abstrakt og konseptuelt. Else Marie Hagen iscenesetter rom, plasserer mennesker i det og lager fotoserier.

Finn din egen smak

Så – hva skal man se etter når man ser etter fotokunst? Først og fremst kunst man selv behages av, mener Birgitte Chr. Schiøth i Blomqvist.

Noen fotografer jobber mer abstrakt enn andre. Enkelte sverger til bilder i svarthvitt, andre uttrykker seg gjennom farger.

– Vi råder folk til å snakke med gallerister, auksjonshus og eksperter på fotografi for å lære mer. Men først må du selvsagt finne ut hva du selv liker. Gå gjerne på utstillinger og bla i fotobøker for å finne ut mer om din egen smak. Og ikke kjøp noe som er for kostbart før du vet hva du kjøper, sier Schiøth.

– Kjøper du med et håp om at verket skal stige i verdi, lønner det seg selvsagt å gå for de mest kjente kunstnerne. Man behøver jo ikke begynne med de mest eksklusive verkene, men kjøpe noe som er rimeligere fordi det er for eksempel er i mindre format eller en billigere form for trykk, sier hun.

TOM SANDBERG (1953-2014): – Tom Sandberg er en slik kunstner som får lyset til å gå opp for folk når det gjelder fotokunst. Han tar vakre, poetiske bilder og har denne evnen til å få helt hverdagslige motiver til å framstå som noe helt eget. Jeg tror Sandberg har mye av æren for at fotokunst ikke lenger bare er for de spesielt interesserte i Norge, sier Birgitte Schiøth i Blomqvist. Dette motivet er en del av en serie som i sin tid sto på trykk i magasinet Hot Rod.

Kan gjøre kupp med uetablerte kunstnere

Ekstra morsomt blir det kanskje hvis man faller for en yngre og mindre etablert kunstner, som man kan følge gjennom mange år.

– Vegard Moen er et eksempel på en kunstner s0m er representert i den kommende auksjonen. Vi har iblant verk av slike kunstnere som kanskje ikke er så kjente, men som vi mener holder høy kvalitet, sier Schiøth.

– Verkene deres er ikke så kostbare å anskaffe seg, og har potensiale til å bli en god investering dersom kunstneren senere utvikler seg og blir mer etablert, sier kunsteksperten.

Andre tips til lovende, yngre, norske kunstfotografer er Jon Benjamin Tallerås og Espen Gleditsch. De har begge stilt ut i Galleri QB, som er en del av Blomqvist.

– Hvis du selv hadde hatt ubegrensede midler, hva ville du kjøpt til deg selv?

– Åh, det er så mye jeg gjerne skulle hatt – for eksempel et bilde av amerikanske Man Ray, men da måtte midlene virkelig vært ubegrensede! I den mer realistiske enden av skalaen solgte vi nylig et bilde av den anerkjente amerikanske kunstfotografen William Eggleston jeg synes er så flott; et bilde av et toalett tatt i rødt lys. Det ble solgt for 90 000 kroner pluss omkostninger.

WILLIAM EGGLESTON (f. 1939): Dette bildet av den amerikanske kunstfotografen William Eggleston ble nylig solgt på auksjon hos Blomqvist for 90 000 kroner pluss omkostninger.

– Hadde du hengt det på veggen?

– Hva mener du? Selvsagt!

ELINE MUGAAS (f. 1969): – Eline Mugaas har bakgrunn som motefotograf. Her har hun tatt bilde fra en boreplattform, sier kunstekspert Birgitte Schiøth i Blomqvist.

 

VEGARD MOEN (f. 1967): – Dette bildet ser mye eldre ut enn det er – noen tror det er en falmet kopi, men det er meningen det skal se sånn ut! Det viser den forurensede luften i Shanghai. Det store bildet med skyskraperen plassert i midten får den nesten til å se ut som skulptur, sier Schiøth.

 

OLA KOLEHMAINEN (f. 1964): – Den kjente finske fotografen iscenesetter ting, er opptatt av arkitektur og bruker det til abstrakte komposisjoner. Han kan for eksempel fordype seg i sjatteringene i glasset på en bygning, sier Schiøth. Kolehmainens «The music is about to begin» fra 2000 fås montert på aluminium med pleksiglass på Blomqvists nettauksjon.

 

BØRRE SÆTHRE – Her har vi også en kunstner som er kjent for å jobbe konseptuelt, og ikke bare med fotokunst – han lager også installasjoner. Her handler det mer om farger og komposisjon enn gjenkjennbare motiver, sier Schiøth. Dette motivet er fra 2010 og titulert «Trooper Play (#7)».

 

CHRISTER STRÖMHOLM (1918-2002). Strömholm var en av de mest anerkjente og viktigste kunstfotografene i Sverige. Også ett av hans bilder er med i Blomqvists nettauksjon.