– Rollen ble superikonisk med Heath Ledger, sier filmanmelder og redaktør av Filmmagasinet Einar Kvarving Aarvig.

Men superskurken Jokeren har vært Batmans berømte fiende lenge før avdøde Ledgers fantastiske tolkning. I 76 år har skurkens bestialske handlinger og umiskjennelige latter fått folk til å både grøsse og trekke på smilebåndene i sofakroker og kinosaler verden over.

JokerLeto
Gæren skurk. Neste Joker ut er Jared Leto i filmen «Suicide Squad».  Foto: Warner Bros

Nå skal du på nytt få et gjensyn med den riv ruskende gale kjeltringen. Denne gang tolket av skuespiller Jared Leto i filmen «Suicide Squad», som ruller over norske kinolerreter fra 5. august.

Se traileren for filmen her:

 

Uhyggelige smil

Tegneserieskaperne Bob Kane, Bill Finger og Jerry Robinson, skrev inn Batmans erkefiende første gang i Batman nummer 1 i 1940.

Fra første stund etterlot en av Gothams mest fryktede kriminelle sine døde ofre med et uhyggelig smil om munnen. 

Med sitt grønne hår, hvite ansikt og lett gjenkjennelige smil, har Jokeren siden den gang vært gjennom en rekke forandringer og rolletolkninger. Både tegnet og animert i blader og tv-serier, og portrettert av skuespillere på tv og på film.

Joker 1940
Jokeren har smilt til publikum helt siden 1940.

Fransk roman

Du må likevel dra enda lenger tilbake i tid enn 1940 for å finne opprinnelsen til skikkelsen. Kane og Finger skal ifølge CBR ha vært inspirert av Paul Lenis stumfilm «The Man Who Laughs», fra 1928.

Rollen Gwynplaine som Jokeren er inspirert av, spilles i den snart 90 år gamle filmen av Conrad Veidt.

Filmen bygger på Victor Hugos roman «The Man Who Laughs» fra 1869, også gitt ut under tittelen «By Order of The King».

Hugo, en av Frankrikes største forfattere, står også bak kjente verker som «Les Miserables» og «Ringeren av Notre Dame».

Som du blant annet kan lese i The Telegraph, er det verdt å merke seg at Kane, Finger og Robinson har litt forskjellige versjoner av hvordan Jokeren faktisk ble til.

 

En «hoppe etter»-rolle

Noe av fascinasjonen med Jokeren er å finne ut av hva som skjuler seg bak masken, og Joker-rollen har også blitt en rolle det handler om «hoppe etter», mener Aarvig.

Først fra den klovnete utgaven spilt av Cesar Romero i tv-serien Batman, som også gjorde Jokeren i den første Batman-filmen, «Batman: The Movie» i 1966.

romero
Cesar Romero spilte Jokeren i både tv-serien Batman og i filmen «Batman: The Movie» fra 1966.

Deretter ble Jokeren udødeliggjort av Jack Nicholson i «Batman» i 1989, en rolle som ifølge Aarvig den gang var tidenes mest betalte fordi Nicholson fikk prosenter av billettsalget.

– Mens Heath Ledger ytterligere fester kronen på skikkelsen i «The Dark Knight» i 2008, sier han.

Heath Ledger ble tildelt både Oscar og Golden Globe etter sin død for Joker-rollen i «The Dark Knight».

Nicholson
Jack Nicholson som The Joker i Tim Burtons «Batman» fra 1989. Foto: Warner Bros

Intelligent og uforutsigbar

DC Entertainment, som også står bak superhelter som Superman, The Green Lantern og Wonder Woman, beskriver Jokeren som en som nyter å skape kaos og å ødelegge liv, og at han ser på livet som en stor spøk som kan forandres på et blunk.

Samtidig som han er intelligent og fullstendig uforutsigbar, har Jokeren ingen overnaturlige krefter. Lite er røpet fra fortida hans, men det er flere beretninger om hvordan skikkelsen ble til.

Kort fortalt er den mest kjente, ifølge fansiden dc.wikia.com, at han var en arbeidsløs ingeniør som under et innbrudd forkledd som «Red Hood» blir avslørt av Batman. Når han prøver å flykte ramler han oppi en beholder med kjemikalier.

Hamill1
Mark Hamill ga stemmen til Jokeren i tv-tegnserien «Batman: The Animated Series» fra 1992 til 1995.

Fra gjøgler til gal

Mens vi vet at Bruce Wayne er Batman, er det fortsatt ingen som vet hvem Jokeren er. At han derimot er i stadig utvikling på filmlerretet, er det ingen tvil om.

– Jokeren har utviklet seg fra den gjøglete og tullete Jokeren til Cesar Romero på 60-tallet, til den mer inderlige og onde til Nicholson, og den uberegnelige galskapen til Heath Ledgers The Joker, sier Einar Kvarving Aarvig.

Alle fungerer de som speilbilder av den alvorlige, humørløse Batman, mener han. Redaktøren av Filmmagasinet er spent på neste utgave av Batmans nemesis.

Ledger
Heath Ledger ble etter sin død ble tildelt både Oscar og Golden Globe for Jokeren-rollen i «The Dark Knight». Foto: Warner Bros

Redde for Leto

Om Leto klarer å lage en helt egen og ny ikonisk tolkning av Jokeren får du se i «Suicide Squad» som har premiere 5. august. Det skal i hvert fall ikke stå på innsatsen.

Dagbladet referer blant annet E Online og Vanity Fair, og skriver at Jared Leto gikk så dypt inn i rollen at alle på filmsettet var redde for ham.

Leto skal blant annet har sendt analkuler og brukte kondomer til samtlige av sine medskuespillere for å gjøre karakteren så virkelig som mulig, ifølge avisa.

– Jeg gjorde en masse ting for å «bryte ned» virkeligheten, og skapte et element av overraskelse og spontanitet. The Joker er virkelig ikke en person som respekterer andres grenser eller privatliv, skal Leto ha sagt til underholdningsnettstedet E!.

SUICIDE SQUAD
Jared Leto skal ha gått grundig til verks som The Joker i filmen «Suicide Squad», noe medskuespillerne fikk erfare. Foto: SF Norge AS

«Suicide Squad» har premiere 5. august: Sett sammen en gruppe av verdens mest farlige, fengslede superskurker. Gi dem de kraftigste våpnene som regjeringen har til rådighet. Send dem ut på et oppdrag for å beseire en mystisk, uovervinnelig fiende … Les mer om om filmen på Filmweb.no.

«SUICIDE SQUAD»

  • Etterretningsoffiser Amanda Waller setter sammen et team med noen av verdens farligste skurker for at de skal bekjempe en ukjent, uovervinnelig fiende
  • Skrevet og regissert av David Ayer, basert på karakter fra DC Comics’ serieunivers
  • Med blant andre skuespillerne Jared Leto, Margot Robbie, Will Smith, Jai Courtney, Viola Davis, Cara Delevingne, Jesse Eisenberg og Joel Kinnaman
  • «Suicide Squad» har norgespremiere 5. august 2016

Les mer på Suicidesquad.com