– Folk kan spare ti-tolv tusen kroner i året, i snitt. Og det nesten uten å anstrenge seg.

– Likevel er det overraskende få som faktisk gjør det. Det er en tusenlapp som kastes ut av vinduet, hver eneste måned.

Dette sier Henrik Nygård Sjølie, produktsjef for lån i Penger.no. Han mener noe av grunnen kan være at vi nordmenn fortsatt har det ganske godt:

–  Oljekrise til tross, det kan virke som om økonomien til folk flest ikke er særlig presset. Dermed føler vel også mange at de ikke trenger å ta et standpunkt til den.

Betaler for høy rente

I Rentekartet kan du lett se om du betaler for høy rente.

Mellom mai og november i fjor undersøkte over 10.000 norske bankkunder hvordan det sto til med rentenivået deres via Rentekartet, en gratis rentekalkulator fra Penger.no.

Funnene fra fra disse søkene viser at svært mange boligeiere fortsatt betaler for høy rente på boliglånet.

– Gjennomsnittsrenten hos dem som svarte lå på 2,98 prosent, mens snittallet på renten de burde hatt var på 2,46 prosent, sier Sjølie.

I snitt betaler vi nordmenn altså hele 0,52 prosentpoeng for mye.

– Om vi tar utgangspunkt i at et norsk gjennomsnittslån ligger på 2.4 millioner kroner, utgjør dette 13.000 kroner per år … eller nærmere 200.000 kroner over 15 år, sier Sjølie.

Sitter med samme bank

Dette er også bare et snittall, noe som betyr at enkelte kan spare mye mer: Det å refinansiere boliglånet eller å bytte bank kan raskt vise seg å bli dine mest lettjente tusenlapper i 2016.

Fakta: Rentekartet

  • Rentekartet gir deg oversikt over hvilke renter andre i ditt område og med lignende profil som deg har
  • Gir deg raskt svar på hvilken rente du bør ha – og hvor mye du kan spare
  • Gratis og uforpliktende å bruke – test selv nå!

– Tre av fire har ikke snakket med banken det siste året, og bare ni prosent av befolkningen byttet bank i fjor. Faktisk har hele 69 prosent sittet med samme bank i ti år eller mer, opplyser Sjølie og fortsetter:

– Det vi ser er at dette tallet bare øker år for år. Det betyr at stadig flere har mer å hente på å snakke med banken sin, eller bytte bank.

Hvorfor er det slik?

Ifølge Sjølie er det trygt å anta at det rekordlave rentenivået kan ha mye å si for denne sløvheten.

– Men skal vi være helt ærlige, er bank og forsikring også lite interessant for veldig mange. Det er ikke noe folk flest går rundt og tenker på hver dag.

Det høres kanskje ikke mye ut når tallene fra Rentekartet viser at renten varierer med 0,72 prosentpoeng fra dyreste til billigste bank?

– Våre undersøkelser viser at mange ikke tror det er noe særlig å hente på å forhøre seg om lavere rente. Men om de visste hvor mye man kan spare på å gjøre relativt lite, ville det kanskje endret seg, sier Sjølie, og eksemplifiserer:

– Pengene du sparer på lavere boligrente kan raskt dekke inn alle kostnadene du har på forsikringene dine. Eller, for å bruke et litt mer fargerikt eksempel: Store deler av en ferietur for familien, eller en weekendtur med lommepenger om du reiser uten barn.

Test selv!

Her kan du prøve Rentekartet selv – og se hvor mye du enkelt kan spare på kort tid:

Penger.no

Penger.no er et nettsted som enkelt lar deg sammenligne priser og vilkår på lån og forsikring. Vår ambisjon er å gi deg mer makt over din personlige økonomi og gode betingelser på lån og forsikring.

Toppbilde: FOTO: KATRINE LUNKE