Jeg har alltid vært helt elendig til å spare penger.

Jeg vet ikke om det skyldes mangel på impulskontroll, at jeg er en sucker for fine ting og morsomme opplevelser, eller det faktum at jeg er svært lite bekymret for framtiden og har trykt Timbuktus motto om at «det löser sig» til mitt bryst – men har jeg penger, så brenner de i lomma.

Det hjelper heller ikke at jeg har en altfor dyr smak for mitt eget beste. Jeg elsker å velte meg i eksklusive oster og dyrt potetgull, og går jeg inn i en klesbutikk, kan du banne på at det første plagget blikket mitt faller på er det dyreste i hele butikken.

Og min eminente evne til å spontan-sløse har ikke akkurat blitt mindre etter at butikker og klesmerker inntok sosiale medier. Jeg ser noe jeg har lyst på i Instagram-feeden min annenhver dag, og da er veien kort fra å tenke «shit, den var fin!», til å klikke plagget hjem i postkassa.

Denne tekstens forfatter, Linn Isaksen, er neppe alene om å ha bittelitt mangel på impulskontroll.

Jeg mener helt avgjort at penger er til for å brukes og at livet skal leves så behagelig og festlig som mulig, så jeg vil kunne unne meg bra greier. Problemet – utover at jeg ofte ender med å måtte leve på knekkebrød den siste uka før lønning, selvfølgelig – er at denne spontane pengebruken kommer i veien for andre ting.

For i stundens hete, når jeg kjøper meg en genser, dumper inn på luksusrestaurant eller bestiller en helgetur på impuls, så rekker jeg ikke å reflektere over om dette er noe jeg virkelig vil prioritere – eller rettere sagt: prioritere over noe annet.

Når jeg tenker etter, har jeg jo egentlig aller mest lyst til å få råd til å dra på en ordentlig eksotisk ferie, investere i en vintage YSL-jakke, kjøpe fotokunst, og få verdens fineste stol – som jeg har siklet på i over ett år – inn i stua. Men før jeg kommer på det, er pengene allerede forduftet.

En svensk drøm

De gangene dette har slått meg har jeg tenkt at den eneste løsningen på problemet er at jeg rett og slett bare må skjerpe meg. Men før jeg rakk å ta meg selv kraftig i nakken, kom heldigvis noen smarte svensker meg i forkjøpet.

I fjor sommer fortalte nemlig storebroren til en kompis av meg fra Stockholm om en app. Den het Dreams, og var startet av to svensker – som skråsikkert hevdet at den både skulle gjøre det enkelt og gøy å spare penger.

Det hørtes litt for godt ut til å være sant, men da appen ble lansert i Norge i januar i år, viste det seg til min store forbauselse at det var det ikke. (Svensker, altså. Elsker dem.)

For nå skal du høre: Ved hjelp av hjerneforskning har Dreams skapt en metode som gjør det mulig å spare – også for impulsive sløsekopper som meg.

Er du også elendig til å spare penger? Last ned Dreams og la den hjelpe deg!

Folka bak Dreams har nemlig tatt utgangspunktet i de psykologiske mekanismene som vanligvis hindrer oss fra å klare spare, og funnet løsninger på hvordan vi liksom kan lure hjernen vår litt. Og det skader heller ikke at appen rent designmessig er som godteri for øynene (slik at det faktisk er litt mer motiverende å gå inn på den enn i en kjedelig nettbank), og at den er innmari enkel å bruke.

Kort fortalt, så plotter du bare inn en drøm i appen, registrerer hvor mye penger du trenger for å oppfylle den, samt når du vil at den skal skje. Da gjør appen matten for deg, og viser deg hvor mye du må spare per dag for å lykkes.

Deretter velger du hvordan du helst vil spare. Jeg skal ikke gå inn på alle mulighetene her, men min favoritt er den mest bedagelige løsningen: nemlig «Autopilot». Når du aktiverer den, så flyttes penger automatisk fra bankkontoen din til drømmen hver uke – og simsalabim, så har du spart opp det beløpet du trenger til den datoen du trenger pengene – uten at du en gang har trengt å løfte en finger.

Og det mest fascinerende av alt, er at jeg knapt merker at pengene settes til side – ettersom jeg naturlig nok baserer forbruket mitt på hvor mye penger jeg har på konto.

Så istedenfor at pengene brenner i lomma, står de heller og venter på drømmekontoen.

Velbehag, venneturer og «fuck off-penger»

Den største gevinsten her, er selvfølgelig at jeg får skaffet flere av tingene som jeg virkelig ønsker meg, og at jeg får gjort mer av det som faktisk betyr noe. Og at livet på den måten blir enda litt bedre.

Men Dreams bringer med seg noen andre goder også.

Det er noe nesten grotesk tilfredsstillende med å se det totale sparebeløpet tikke oppover hver gang man går inn i appen. Det at jeg klarer å spare og nå mål gjør meg også bitte litt stolt, og får meg til å sitte igjen med en veldig god feeling.

Dessuten har Dreams sørget for at det har blitt enda enklere og morsommere å planlegge ting med venner. For jeg har selvfølgelig fått alle vennene mine til å bli like glad i appen som meg, og nå oppretter vi gruppedrømmer for å få ting til å skje.

Skaff deg Dreams så du kan spare med vennene dine!

I tillegg til at det er enklere og mer motiverende å spare når vi jobber sammen mot målet, sørger fellessparingen også for at budsjettet for helgeturen, restaurantbesøket eller aktiviteten vi sparer til er avklart på forhånd. Dermed risikerer vi ikke å bli stående på et fortau i København og diskutere hvor dyr lunsj vi skal spise – siden vi alle stiller likt.

Og ja, en ting til: Ettersom jeg helt åpenbart er født med et sløse-gen, så har jeg fremdeles lyst til å kunne ta noen spontane eskapader i ny og ne. Forskjellen nå, er bare at jeg sparer opp til å være rustet for disse impulskjøpene på forhånd – gjennom en egen drøm i appen som jeg så fint har gitt navnet «Fuck off-penger».

Og da føles det litt som at jeg har lurt systemet!

3 tips til Dreams-debutanter

1. Ikke opprett for mange drømmer på en gang – spesielt ikke hvis flere av dem indikerer at du må spare opp mye penger på kort tid. Da kommer du nemlig til å merke det, og føle deg litt for blakk i hverdagen. (Jeg har blitt litt for ivrig og gått på den smellen) 🙂

2. Bli en føre var-sparer. I tillegg til å spare til drømmer, egner appen seg også ypperlig for kortsiktig sparing generelt. Så hvis du vet at du skal på en dyr restaurant om et par måneder, har en bursdagsgave som må kjøpes i sikte, eller har planlagt en helgetur hvor du mistenker at du kommer til å være keen på å shoppe litt, så lag en drøm og spar til dette på forhånd også – så går det ikke like hardt utover budsjettet ditt når hendelsen inntreffer.

3. Husk at det er lov til å ombestemme seg. For det kan jo skje at du ikke lenger har lyst på eller behov for det du har spart til når målet er nådd. Og da kan du selvsagt legge beløpet på noe annet – eller i verste fall kose deg med litt ekstra lommepenger.

Les mer om Dreams og last ned appen her!