Neida, rocken er ikke død. Den er ikke engang sengeliggende.

Men noen ganger kan det kanskje føles som om sjangeren mangler ambassadører som veiver rockeflagget med like stor selvtillit og selvfølgelighet som for 30-40 år siden.

Takk og lov, da, for britiske The Vaccines.

På sitt fjerde album vender de tilbake til røttene sine – og rockens gullalder i samme slengen – med den kamplystne tittelen Combat Sports.

Frekk og fet rock n’ roll

Den britiske kvartetten har blitt til kvintett siden sist, men de har også utviklet seg musikalsk siden brakdebuten What Did You Expect From The Vaccines?, som var det mestselgende albumet i England i 2011 – og et friskt og freidig pust i sjangeren.

De påfølgende platene, Come of Age (2012) og English Graffiti (2015), gjorde også knallsuksess, med henholdsvis 1. og 2. plass på den britiske albumlista.

I et intervju med NME hinter vokalist Justin Young om at det er nerven og råskapen fra debutskiva The Vaccines søker tilbake mot på den nye platen – samtidig som han påpeker den stilistiske reisen bandet har foretatt.

– Den bygger på en måte på musikaliteten fra English Graffiti, men jeg syns det er mye mer av ånden og energien til What Did You Expect… Vi var i studio og spilte sammen hver dag, så det føltes mer som et band, noe English Graffiiti kanskje satte en liten stopper for, sier Young – og karakteriserer Combat Sports som “frekk og fet rock n’ roll som blander melankoli og eufori”.

På fylla i Italia

Første smakebit fra albumet, den ultrafengende singelen “I Can’t Quit”, viser bandet i fri dressur i Italia, der en sommerdag blir til natt med voldelige og mørke undertoner.

– Sangen er enkel, selvsikker og morsom, og vi ville at rollen vår i videoen skulle reflektere det. Men vi ville også at videoen skulle representere disse onde sirklene vi ofte havner i og ikke har kontroll over – de kan føles forvirrende, fremmedgjørende og voldelige, sier bandet.

Tekstmessig er det kroppslige lyster og åndelig lengsel som driver Combat Sports – en tematikk Justin Young har brukt tid på å føle seg komfortabel med å skrive om.

– Jeg ble virkelig veldig selvbevisst for noen år siden. Jeg var usikker på det faktum at alt jeg sang om var sex og kjærlighet. Men jeg fant ut at det er alt jeg bryr meg om. Så jeg har akseptert at det er sånn det er, sier han til NME.

Inspirert av 70- og 80-tallet

I tillegg til å kikke i sitt eget bakspeil søker The Vaccines tilbake til en spesifikk epoke, der sound og låter konkurrerte om å skinne sterkest.

I et intervju med magasinet Q fra innspillingen av platen trakk bandet fram navn som Big Star og Todd Rundgren som utilslørte inspirasjonskilder.

– Polert 70- og 80-tallsrock. Veldig glatt, som en slags super popradio-sound, sa Justin Young om Combat Sports, som slippes 30. mars og dermed kan bli et perfekt soundtrack til våren 2018.