Bruk tiden du har til overs om dagen på å få kontroll over egen økonomi. Her er supersparer Lise Vermelid Kristoffersens beste råd.

– Det er veldig enkelt å få tilgang på penger gjennom forbrukslån og kredittkort, og det kan virke som en enorm frihet og plutselig ha penger. Men jeg tror mange ikke vet hvor dyrt det faktisk er, sier Lise Vermelid Kristoffersen.

Kristoffersen står bak «Pengesnakk» – en blogg hun startet for fem år siden for å dele sine personlige erfaringer med sparing og økonomi. Siden den gang har bloggen blitt til både bok og podcast, og Kristoffersen synes stadig det er inspirerende å få motivere andre til å redusere forbruket.

Er du en av dem som har tatt opp forbrukslån eller i perioder vært litt for ivrig med kredittkortet, er du ikke alene. Ifølge Gjeldsregisteret har hele 3,2 millioner nordmenn usikret gjeld og en samlet rentebærende gjeld på 168 milliarder kroner.

Ønsker du hjelp til å få bukt med dyr gjeld? Se om Dreams Gjeldfri og Storebrand Bank kan hjelpe deg

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.

– Selv om noen har et reelt behov for ekstra penger og må ty til å låne, tror jeg også mange tar opp slike lån og bruker pengene på luksusting for å kjøpe det «alle andre har». Det er lett å bli revet med og tro at det å kjøpe ting er det som gjør oss lykkelig, sier Kristoffersen.

Lise Vermelid Kristoffersen har blogget på pengesnakk.no i fem år. Der deler hun tips og råd om sparing og inspirerer andre til å redusere forbruket. Hun har også en podcast med samme navn og ga tidligere i år ut boken «Pengesnakk: slik sparer du deg lykkelig».

Kvitt deg med den økonomiske byrden
Uavhengig av hvor mye du har i gjeld, kan det være godt å bli påmint at du kan komme deg ut av det. Jo raskere du kommer i gang, jo raskere blir du kvitt gjelden. Dagens situasjon gjør det enda mer viktig å få oversikt, planlegge nedbetalingen og komme i gang.

– Selv om du ikke per i dag har blitt permittert eller har gått ned i inntekt, vet vi ikke hvor lenge dette vil vare. Går det dårligere med arbeidsmarkedet og du mister jobben til høsten, samtidig som du har høy gjeld på toppen, er det en uheldig situasjon å være i, sier Kristoffersen.

– Du gjør deg selv en stor tjeneste ved å kvitte deg med den økonomiske byrden før du muligens går inn i en vanskelig situasjon.

Her deler sparedronningen tre tips for å bli kvitt gjeld raskere

1. Innse og bestem deg for at dette er en hastesak
Aller først må du erklære krise i økonomien din og bestemme deg for å ta tak. Er lånet stort, eller kan bli det på sikt, kan du ikke bare betjene det «på siden».

– Det må virkelig være en prioritet for deg. En måte å synliggjøre det hele på er å sette opp et regnestykke og se på rentene du betaler. Hvor dyrt blir det om du venter enda et halvår med å ta tak?

Nå som de fleste har fått boliglånsrente på rundt 2 prosent, setter et lån med 20 prosent rente ting i perspektiv. Har du for eksempel et lån på 100 000 kroner med 20 prosent rente, vil det koste deg 20 000 kroner i året – bare i renter. Det er penger du kan spare hvis du betaler ned på lånet ditt raskere.

Vil du spare penger ved å betale ned raskere på lånet? Les mer om Dreams Gjeldfri her

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.

– Det kan gjøre noe med motivasjonen å se hvor mye det faktisk vil koste deg dess lenger du venter. Innstill deg på at dette er noe som må bort. Gjør det til en prioritet helt enkelt, råder Kristoffersen.

2. Få oversikt over økonomien din
Når du har bestemt deg for å ta tak i problemet, er neste steg å få full oversikt over økonomien din. Se bakover i forbruket ditt, hva du har brukt penger på og hvilke utgifter du kan gjøre mindre eller kutte helt.

– Så lenge du har dyr gjeld bør du ikke unne deg så mye annet enn ekstra innbetalinger på lånet. Man kan si det sånn at alt du bruker penger på og kjøper nå og i perioden fremover er innkjøp til en veldig høy rente. Kjøpene gjør at mindre penger går til nedbetaling av gjeld, som igjen gir deg lenger nedbetalingstid og en høyere sluttsum.

Feriepenger og det du eventuelt skulle få tilbake på skatten bør ifølge Kristoffersen gå rett til nedbetaling av gjeld.

– Har du i tillegg mulighet til å få inn ekstra inntekt er det supert. Kanskje jobber du i helsesektoren eller andre bransjer og kan ta på deg ekstra vakter? Eller kanskje eier husholdningen deres to biler, når dere egentlig bare har behov for én?

Å selge den ene bilen vil utgjøre store summer, både med tanke på løpende utgifter og summen du får inn av salget.

– Oppsummert bør du finne ut differansen mellom hvor mye du pleide å bruke av penger, hva du kan klare deg på fremover og hvor du eventuelt kan hente inn ekstra inntekter, sier Kristoffersen.

3. Lag en plan og forhold deg til den
Tredje og siste punkt er å lage en skikkelig plan, men viktigst av alt: at du faktisk forholder deg til den. Planen bør vise hvor mye du kan betale ned på de ulike lånene hver måned og hvilke du skal prioritere først.

Om du har lån flere steder med ulike renter, kan det ifølge Kristoffersen være lurt å samle alt på ett sted.

– Ved å bruke en tjeneste som Dreams Gjeldfri kan du samle alle lånene dine og få full oversikt. I appen kan du se progresjon og hvor langt det er igjen til mål, som kan være en fin måte å holde motivasjonen oppe på. Jeg tror det har mye å si for mange å få et visuelt bilde på det hele, og Dreams Gjeldfri er med på å ufarliggjøre prosessen.

Dette er tjenesten Lise anbefaler: Dreams Gjeldfri kan bidra til at du oppfyller drømmen om å bli gjeldfri

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.

Den nye tjenesten, som er et samarbeid mellom Storebrand Bank og spareappen Dreams, skal hjelpe nordmenn med å bli kvitt forbruksgjeld på en enklere og raskere måte. Tjenesten tilbyr kun refinansiering – og ingen nye forbrukslån, og det er en forutsetning at totalkostnadene dine blir lavere ved at du benytter deg av tjenesten og flytter gjelden din til Storebrand.

Selv om du tar tak og samler lånene dine er det ifølge Kristoffersen én ting du bør være oppmerksom på.

– Det er lett å tenke at ting da har løst seg litt, men husk at det har det ikke før du har betalt. Lånet haster like mye, råder hun.

Dette er Dreams Gjeldfri

 • En tjeneste levert av spareappen Dreams og Storebrand Bank som hjelper deg med å betale ned dyr gjeld.
 • Tjenesten tar utgangspunkt i at du samler og refinansierer forbruksgjeld hos Storebrand Bank, og at du bruker Dreams-appen og dens motiverende metodikk til å betale ned mer på lånet hver måned.
 • Målet er at du enklere og raskere skal komme deg ut av dyr forbruksgjeld.
 • Les mer og søk om refinansiering av forbrukslån her

Slik fungerer Dreams Gjeldfri

 • Det første du må gjøre for å ta i bruk tjenesten, er å søke om refinansiering hos Storebrand Bank, som tilbyr en nominell rente på mellom 7,9-12,9 prosent.
 • Storebrand Bank gjør en kredittvurdering på hver enkelt kunde og vurderer betalingsevnen din. Blant kriteriene er at du må være i fast jobb og ha fast inntekt, samt at du ikke kan ha noen betalingsanmerkninger.
 • Du får svar på om du får innvilget refinansieringen umiddelbart. Får du det, vil det ta noen dager før refinansieringen går gjennom. Storebrand Bank betaler direkte til kreditor(ene).
 • Når refinansieringen er på plass, laster du ned Dreams-appen. Du finner den for iphone her og for android her. 
 • Har du fått innvilget refinansiering hos Storebrand og signert lånet, vil «Gjeldfri» komme opp automatisk i Dreams-appen.
 • I appen kan du aktivere «sparehacks» som motiverer deg til å betale ned på lånet, og hele tiden holde oversikt over hvor mye gjeld du har igjen.

Andre gode sparetips fra Pengesnakk-Lise

 • Ta en titt på matbudsjettet. Planlegg hvilke middager du skal ha fremover ut fra hva du har i kjøleskapet og fryseren og fyll på med det du mangler.
 • Bak ditt eget brød. Hvert brød blir billigere i seg selv og du slipper unødvendige turer på butikken, som fort resulterer i at du kjøper andre ikke-planlagte matvarer.
 • Ta en vårrengjøring i hjemmet ditt, både i garderoben og i boden. Hvilke ting kan du selge unna? Legg ut ting på tjenester som Finn, Tise og Letgo og sett pengene inn i appen. Ved å rydde opp og selge får du også mindre lyst til å kjøpe nytt. Da omgir du deg bare med ting du liker og behovet for nytt forsvinner.
 • Får du likevel lyst å kjøpe noe nytt, bør du overtale deg selv til å ikke gjøre det – med mindre det er noe helt nødvendig. Sett heller disse pengene inn i Dreams-appen. Den beste gaven du kan gi deg selv er å betale ned på lånet ditt.

Ble du nysgjerrig på Dreams Gjeldfri? Se om vi kan hjelpe deg med å bli kvitt dyr gjeld raskere her

Refinansier med Storebrand Bank: Priseksempel: 195 000 kroner over 5 år, effektiv rente 11,05 prosent, kostnad 56 640 kroner, totalt 251 640 kroner.