Ah, trøffelen. Det finnes neppe noen mer myteomspunnet og ettertraktet vare i hele det kulinariske universet enn dette underjordiske vidunderet.   

Den legendariske franske gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin ga i sin tid den eksklusive hvite trøffelen tilnavnet «kjøkkenets diamant», noe de fleste som har vært heldige nok til å smake den vil skrive under på. 

Men hvem er det som graver disse skattene frem? Og hvordan gjør de det? 

Nå er endelig den definitive dokumentaren om trøffelkulturen og menneskene som bærer tradisjonen videre klar for norske kinoer, med premiere 1. juledag. 

«Trøffeljegerne fra Piemonte» er både rar, rørende, visuelt vakker og tidvis hylende morsom, med en gjeng eksentriske karakterer – og deres firbeinte hjelpere – som det er umulig å ikke falle pladask for.      

 

Kulinarisk kraftsentrum 

«Trøffeljegerne fra Piemonte» tar oss, som tittelen mer enn antyder, med til en av Italias – og dermed verdens – viktigste regioner for mat og drikke. 

Piemonte er ikke bare kjent for sine lekre rødvinsdruer – nebbiolo, barbera, dolcetto – og klassiske spesialiteter som vitello tonnato og risotto. Dette er også jaktmark for den hvite trøffelen. 

Denne filmen tar oss tett på noen av dem som har brukt livene sine på å bli verdens beste trøffeljegere – menn i 70- og 80-årene som tasser hemmelighetsfullt rundt i de dype eikeskogene i Alba med hundene sine, og som lener seg på en blanding av erfaring, intuisjon og stahet i soppjakten sin. 

 

Gamlinger med lidenskap 

Vi møter Carlo, som sniker seg ut om natten for snuse etter trøfler med hunden Titino, til kona Marias store fortvilelse. Hennes oppgitte rop etter «Carlo! Carlo!» er en av filmens røde tråder. 

For den like gamle og skrøpelige trøffeljegeren Aurelio er bikkja Birba livsmakkeren, og vår mann ser seg nødt til å legge planer for hundens fremtid når han selv er borte. 

På den enda mer eksentriske siden finner vi Sergio, som tørker de nybadede hundene sine med hårføner og dæljer løs på et trommesett under åpen himmel. 

Og kanskje aller herligst: Den tidligere sirkusakrobaten og kvinnebedåreren Angelo, som skriver sinte brev der han forbanner tidsånden på den gamle skrivemaskinen sin, inntil han har drukket så mye rødvin at han har glemt hva han egentlig skriver.   

Det disse eksentrikerne har til felles, er den dype lidenskapen – ikke bare for trøfler, men for tilværelsens langsomhet og naturens skjønnhet. Og for hundene sine, da, som de behandler som konger og dronninger.   

 

En verden som falmer 

Men verdens utvikling lar seg som kjent vanskelig stagge, og våre venner i Piemonte er på mange måter etterlevninger av en tid som ubønnhørlig tikker mot slutten. 

Filmen viser også noen av de andre aktørene i industrien – sleipe trøffelselgere som mest av alt fremstår som narkolangere, yngre arvtagere som er mer opptatt av lukten av sedler og en fetert smaksdommer som mediterer seg gjennom et måltid toppet av nyhøvlede trøfler. 

I tillegg setter noen ut gift i skogen, og hunder dør. Ikke så rart, egentlig, at de gamle stabeisene bestemmer seg for å ta med seg trøffelhemmelighetene sine i graven. 

At flere av dem åpenbart ikke har altfor lenge igjen, gir «Trøffeljegerne fra Piemonte» en emosjonell tyngde og en melankolsk nerve som balanserer de mange morsomme og absurde opptrinnene i filmen suverent.  

 

Julens feelgood-film

Filmskaperne Michael Dweck og Gregory Kershaw har tidligere høstet ros for dokumentaren «The Last Race», som handler om en gammel racerbane på Long Island. 

Med «Trøffeljegerne fra Piemonte» fortsetter medvinden. Filmen skårer 84 poeng på anmeldersiden Metacritic, med glitrende anmeldelser fra blant andre The Washington Post, The Wall Street Journal og The Guardian. 

Ian Freer, kritiker for Empire, kaller filmen «et raffinert festmåltid for øynene», og konkluderer slik: 

– «Trøffeljegerne fra Piemonte» er en lavmælt glede; både en gripende klagesang for en døende kunstform og en himmel for matelskere.» 

Legg til fantastiske bilder, nydelig musikk og menneskeskjebner som blir værende i hjertet lenge etter at filmen er over, og du sitter igjen med høstens mest usannsynlige feelgood-opplevelse i kinomørket. 

Buon appetito!  

«Trøffeljegerne fra Piemonte» har kinopremiere 25. desember.