Fredag 2. september lanseres den nye versjonen av storfilmen «Ben-Hur» på norske kinoer.

Og det er bare å glede seg til et gigantisk gjensyn med en av filmhistoriens største helter. Hvorfor? Fordi noen historier bare er så gode at de fortelles om og om igjen.

– Charlton Hestons «Ben-Hur» er en av mine store favoritter, sier utøvende produsent Mark Burnett.

– Den var helt utrolig storslått, men uansett hvor mye filmen betyr for meg og mange andre har mine egne tenåringer aldri hørt om «Ben-Hur». Det er mange der ute som er klare for en ny tilnærming til denne klassiske historien og med den teknologiske utviklingen vi har sett siden 1959 kan vi lage noe enda mer spektakulært, fortsetter Burnett.

Kort fortalt handler filmen om den jødiske adelsmannen Juda Ben-Hur som lever i Jerusalem under den romerske okkupasjonen i år 26.

Ben-Hur og Messala vokste opp som brødre. Men de har ikke sett hverandre på mange år etter at Messala vervet seg som soldat. Men nå trenger Messala hjelp. Pontius Pilatus skal ta residens i Jerusalem og han ber Ben-Hur om hjelp til å sikre at inntoget går rolig for seg.

Men en opprører prøver å drepe Pilatus og Ben-Hur blir beskyldt for å ha stått bak attentatet. Han blir tatt til fange og ender som slave på et romersk krigsskip.

Livet ser ut til å være over, men Ben-Hur klarer på utrolig vis å bli en fri mann og returnerer til Jerusalem for å ta hevn over barndomsvennen Messala.

Da blir det dramatisk …

Paramount Pictures epic morgan freeman jack huston ben hur

Historien er opprinnelig basert på Lew Wallace’ roman «Ben-Hur: A Tale of the Christ», som ble en bestselger på slutten av 1800-tallet.

Filmen om Ben-Hur har blitt filmatisert hele fire ganger tidligere. Første gang som et kvarters lang stumfilm i 1907, og nå står altså femte versjon klar for det norske kinopublikummet.

Mye av mystikken rundt «Ben-Hur» skyldes rett og slett at alt som kan knyttes til filmen er STORT, spesielt fra 1959-versjonen. Her er noen smakebiter både fra klassikeren og den nye storfilmen som har premiere førstkommende fredag:

Stort press

For å sørge for at produksjonen den gang gikk smertefritt hadde filmselskapet en egen lege tilstede for å gi sprøyter med «B-vitamin» til slitne regissører og skuespillere. Regissør Wyler mistenkte senere at sprøytene inneholdt amfetamin og ikke B-vitamin.

Stort slektskap

I 2016 spilles Ben Hur av Jack Huston, og som produsent Sean Daniel slår fast: «Jack’s a Huston». Her snakker vi om det nærmeste Hollywood kommer det kongelige. Jacks bestefar var storregissøren John Huston, mannen bak klassikere som «Malteserfalken» (1941), «Moulin Rouge» (1952) og «The Misfits» (1961). Tante er Anjelica Huston og onkel er Danny Huston. Det skal ikke stå på slekta altså.

Store kontroverser

Til noen av skuespillernes store skrekk ble det flere år senere avslørt at manusforfatter Gore Vidal hadde plassert et skjult budskap i filmen: Nemlig at årsaken til at Ben-Hur og Messala blir fiender skyldes at de tidligere hadde hatt et homoseksuelt forhold, og Messala ønsket å fortsette, mens Ben-Hur nektet.

Homokomplottet kom frem under en dokumentarfilm fra 1995, og irriterte hovedrolleinnehaver Charlton Heston så mye at han skrev sinte leserbrev til avisen — nesten 40 år etter at filmen kom ut.

Stort hår

Mer enn 180 kilo med menneskehår ble donert fra italienske kvinner i Piemonte til 59-versjonen. Håret ble brukt til å lage alle parykkene som brukes i filmen.

Store sår

Det skulle være originalt i 1959. For å lage realistiske kampscener hyret filmselskapet inn en mange mennesker som hadde fått amputert armer, bein og andre lemmer.

Store Oscar

«Originalversjonen», altså storfilmen fra 1959, fikk hele 11 Oscar, kun tangert av «Ringenes Herre: Atter en konge» og «Titanic».

Stor action

Scenen hvor Ben-Hur deltar i et romersk hestestridsvogn-race regnes som en av filmverdenens heftigste. I 1959 tok sekvensen hele tre måneder å filme foran tusenvis av statister som måtte heie i like mange måneder.

2016-versjonen står ikke tilbake med 12 ukers intens trening for hovedrolleinnehaverne, 32 dagers filming i tillegg til utallige timer med digitalt etterarbeid.

– Det er som å kjøre en racerbil og skuespill samtidig, sier Huston.

Store navn

Både i 1959- versjonen og den som kommer på kino nå er selveste Jesus Kristus å finne i en av rollene. Altså, det er en skuespiller som har rollen som Jesus …

I tillegg til Jack Huston spiller Morgan Freeman og Quintus James Cosmo fra «Game of Thrones». I rollen som Messala møter vi Toby Kebbel («Prince of Persia: The Sands of Time »).

Store dyr

I 1959 deltok mer enn 200 kameler og hele 2500 hester i innspillingen. Flere av dyrene som ble brukt i de forskjellige scenene ble senere solgt til europeiske sirkus.

Store scener

I de største kamp- og racingscenene deltok mer enn 10.000 statister i Charlton Hestons «Ben Hur». Den største kulissen som ble bygget dekket mer enn én kvadratkilometer.

57 år senere tar filmskaperne det storslagne på største alvor. Som i 1959 er deler av filmen spilt inn i legendariske Cinecittà Studios. Her ble både Ben Hurs palass og galeien han havnet på som slave satt opp.

Store penger

’59-versjonen spilte inn nesten en milliard kroner den gang, og ligger på 13. plass over tidenes mest innbringende film.

Store budsjetter

Da originalen kom ut i 1959 hadde den tidenes største budsjett. Inkludert her var over 100 syersker som var ansatt for å lage alt fra romerske uniformer til slave-klær, totalt mer enn 100.000 kostymer. Mer enn 200 kunstnere og håndverkere var engasjert for å lage alle statuene og all kunsten som er med i filmen.

Stor film

«Ben-Hur» figurerer stort sett alltid på listene over tidenes beste filmer og har hele 88 prosent score på filmnettstedet Rotten Tomatoes.

Det er ikke uten grunn — og denne uken er din sjanse til å se nyversjonen på kino.

«Ben-Hur» har norgespremiére 2. september.

Via L.A. Times, Wikipedia