Fra liten og undervurdert til en av landets raskest voksende bilmerker: hva er det med Kia som overbeviser stadig flere nordmenn?

Kia har bare vært på norske veier i litt over 20 år, men har røtter lengre tilbake i tid enn mange er klar over. Selskapet ble etablert allerede i 1944, først som en sykkelfabrikk i Seoul, og er i dag Koreas nest største produsent av motordrevne kjøretøy, med mer enn 51, 000 ansatte globalt og en årlig omsetning på 47 milliarder dollar. Siden Kia introduserte sin unike 7-års garanti på alle modeller har bilprodusenten opplevd en eventyrlig vekst i Norge, fra 630 biler solgt i 2009 til mer enn det tidobbelte i 2017.

Kia Soul Electric i vårlige omgivelser. Foto: Kia Norge

– Jeg tror ingen andre bilprodusenter har opplevd samme fremgang på så kort tid her til lands, sier informasjonsansvarlig for Kia, Mette Simonsen Sauge.

Det var ikke alltid slik. I starten var Kia ansett som en underdog på det norske bilmarkedet; et merke som nok ble mer assosiert med rimelige løsninger enn stil eller innovasjon. Men kombinasjonen av landets beste nybilgaranti, prisvinnende design, gode utstyrspakker og et bredt modellutvalg – forklarer Sauge – har etterhvert ført til en holdningsendring blant norske bileiere.

– Før var man nok mer skeptisk til merket, men vi opplever nå at folk er stolte av bilene sine og synes de har gjort et godt kjøp.

Men valuta for pengene er bare en av forklaringene bak selskapets vekst. Vi gir deg fire grunner til at det blir stadig flere Kia-modeller på norske veier.

1. Norges beste nybilgaranti 

Det var i 2010 at Kia satte høyeste standard for garanti på fabrikknye biler i Norge. Ved kjøp av Kia får du 7 års garanti uten kilometerbegrensning de første tre årene. Tryggheten Kia tilbyr nybakte bileiere har ikke gått upåaktet hen. I februar belønnet Forbrukerrådet Kia med tittelen «Norges beste bilgaranti» for tredje år på rad, etter hard konkurranse med 30 andre merker. Men garantien stopper ikke med deg. Om du selger bilen din innen de syv årene er omme overføres garantien til neste eier.

– En slik ordning reflekteres merkbart i bruktprisverdien, sier Sauge. – Det sier også noe om produktene vi selger og Kias holdning til kvalitet. Bilene må leve opp til den solide garantien vår.

Les mer om Kias nybilgaranti her.

Hos Kia får du landets beste bilgaranti. Foto: Kia Norge

2.  – Prisvinnende design

Mye har skjedd siden Kia produserte Koreas første serieproduserte sykkel for drøye 70 år siden. Gjennom designsentre i både Korea, Europa og USA fortsetter bilmerket å fornye seg både over og under panseret. Særlig i Europa, hvor bilkunder er mer kresne enn noen annen del av verden, har det vært viktig for  Kia å lykkes.

Nylig gjorde Kia rent bord ved Red Dot Awards, en av verdens mest prestisjetunge designkonkurranser holdt i Essen, Tyskland. Nye Stonic, tredje generasjon Picanto og Stinger ble alle belønnet, sistnevnte med den ettertraktede prisen “Best of the Best” for sitt innovative design. Det er langt fra første gang Kia har utmerket seg i denne konkurransen. Siden Kia Soul vant første Red Dot Award i 2009 har Kia blitt belønnet med 21 priser av juryen, som består av 40 uavhengige designeksperter fra hele verden. Sauge sier nyheten kom som en stor glede på Kias kontorer, men ikke nødvendigvis som en overraskelse.

Kia og deres Stinger har fått priser for sitt design. Foto: Kia Norge

– Prisene er et resultat av den enorme satsningen Kia har gjort på innovasjon og design. De har hyret inn noen av industriens ledende bildesignere, og det har tydeligvis gitt avbetaling.

3 – Uslåelige utstyrspakker

En av de viktigste årsakene til at nordmenn kjøper Kia som aldri før er de innholdsrike utstyrspakkene som tilbys med alle modeller. Uansett hvilken modell du velger garanteres du både komfort og kjøreglede langt over prisnivået, sier Sauge.

– En bil er en av de største investeringene man gjør. Uansett hvilket av våre utstyrsnivåer du går for vil vi derfor at du skal sitte igjen med en bil du elsker å kjøre. Allerede fra “standard”-modellene følger det med mye ekstrautstyr, som varme i ratt og seter, ekslusivt interiør og andre detaljer man ofte betaler dyrt for med andre bilmerker.

Utstyrspakkene er bare en av mange elementer ved Kias modeller som har blitt entusiastisk hevet frem i bilpressen de siste årene. I 2017 trillet VG sekser på terningen i sin test av Plug in hybridene Optima og Niro, og tre år før det igjen stakk elbil-favoritten Soul Electric av med tittelen “årets bil” hos Dinside.

Kias Soul Electric er en snerten elbil med praktiske løsninger. Foto: Kia Norge

– Kia beviser med Soul Electric at det ikke trenger å koste mye for god plass, rikelig med utstyr, kult design og praktiske løsninger, står det i anmeldelsen.

Denne typen omtaler tror Mette kan forklare mye av Kias eventyrlige vekst i Norge de siste årene.

– Folk leser slike tester grundig før de kjøper bil. Det er klart positiv omtale gjør en stor forskjell, sier hun.

Vil du prøvekjøre en av Kias modeller? Klikk her for å finne din lokale forhandler.

4 – Storsatsning på innovasjon

 Selv om Kia har jobbet seg frem til en solid posisjon på det norske og internasjonale bilmarkedet satser selskapet mer på innovasjon enn noensinne, og dekker nå det fulle spekteret av drivlinjer.

– Kia er en av de få bilprodusentene som allerede i dag tilbyr alle drivlinjer, det vil si fossile motorer, hybrider, ladbare hybrider, helt elektrisk og – innen 2020 – hydrogen/brenselcelle. Bilene blir hele tiden utstyrt med det siste av teknologi for å gjøre kjøreopplevelsen bedre og tryggere, fra sømløs parkeringsassistent til trådløs lading av smarttelefoner til stadig oppgradert sikkerhetsutstyr. Kia satser også i disse dager på selvkjørende biler og ulike teknologier, som for eksempel trådløs lading av elbil, sier Sauge.

Kia jobber kontinuerlig med å utvikle bilteknologien. Foto: Kia Norge

Fremtiden for Kia, forklarer hun, blir spesielt lagt opp med fokus på miljøvennlige løsninger.

– I Kias forsknings og utviklingssenter i Namyang, Korea, jobber det 10 000 mennesker, forteller Sauge. – Det investeres med andre ord enorme summer i stadig lavere utslipp og nye drivlinjer. Innen 2025 vil Kia ha 16 nye miljøvennlige biler i katalogen.

Velger du Kia får du uten tvil mye bil for pengene. Prøvekjør en Kia i dag og opplev selv!