Når vi hører Santander er det fort at tankene glir til den store bankkjeden med samme navn, og det er ikke rart. Hovedkvarteret og opphavet til banken ligger i den spanske havnebyen. Men har du noen gang vurdert nettopp Santander i Nord-Spania som feriedestinasjon? Det burde du!

Akkurat nå er reising utelukket, men det er viktig å drømme seg bort og starte planleggingen av den neste ferieturen tidlig. Når grensene nok en gang åpner og vi på ny kan utforske steder helt ulike vår egen hverdag, gjelder det å velge et sted ikke alle drar. Santander er hovedstaden i regionen Cantabria, og derfor er Santander midt i blinken. Spania er en kjent turistdrøm, og det er mange byer å velge i som ikke er Barcelona eller Madrid. La deg heller begeistre av en historisk havneby med vakker natur, innbydende strender, kultur og lokale delikatesser.

Herlig arkitektur preger byen Santander. Foto: Turespaña

Besøk en del av verdensarven

Santander er det perfekte utgangspunkt for alt fra vakker arkitektur, bukten ut mot turkist hav, fantastiske sjømat og det som kjennetegner en sjarmerende og ikke fullt så stor by. Og du kan ta ekskursjoner til vakre landsbyer, historiske grotter, bortgjemte bukter ut mot havet og grønne, frodige daler i regionen.

Byen er hovedstaden i Cantabria, en historisk region i Nord-Spania. Hele provinsen er en del av et område som ofte omtales som Det Grønne Spania, på grunn av sin spesielt frodige, grønne natur. Du er dermed garantert et helt pittoresk (og veldig Instagram-vennlig) opphold langs kysten i Nord-Spania.

Naturen i Cantabria er også kjent som en arkeologisk gullgruve, med 10 grotter erklært som verdensarv med hulemalerier som er mer enn 35 000 år gamle. Så langt har man funnet 6500 grotter og huler. Den mest kjente grotten er Altamira-grotten som ble oppdaget i 1879. Altamira-grotten regnes som en del av UNESCOs verdensarv.

Her kan du se de berømte tegningene av bisonokser i taket, og regnes som hulemalerienes sixtinske kapell. Kun et fåtall får besøke den faktiske grotten, men alle kan derimot besøke kopien Neocueva, hvor dimensjonene, volumet, fargene og til og med temperaturen og luftfuktigheten er den samme som i den originale grotten. Vi anbefaler en tur innom Altamira-museet for å se den komplette samlingen.

Et annet alternativ er El Soplao-grotten, en ypperlig ekskursjon for familier og geologi-entusiaster. Grotten er full av dryppesteinsformer, nærmest som om den forsøker å unngå tyngdekraften. Disse unike og eksentriske formasjonene er et skue du neppe har sett noe annet sted.

El Soplao-grotten har en nærmest magisk atmosfære. Foto: Turespaña

– Det er flere severdigheter i Cantabria forøvrig som er regnet som verdensarvsteder av UNESCO. Hele regionen har en veldig rik kulturhistorie og er viktige bidrag i verdenshistorien. Spesielt hulemaleriene er utrolig vakre og absolutt verdt et besøk, forteller Eva Bartolomé Arciniega, Direktør for Turistrådet i Cantabria.

Hulemaleriene i Altamira-grotten. Foto: Turespaña

Santanderbukta regnes som en av de vakreste i verden. Ved bukten ligger også det anerkjente kultursenteret Casa Botín hvor du kan se internasjonalt anerkjente utstillinger. Bygget er tegnet av arkitekten Renzo Piano, og herfra kan du nyte den fantastiske utsikten over bukten.

– I nærheten av bukta finner du Magdalenahalvøya, som er populært både hos turister og lokalbefolkningen. Her kan du besøke det storslagne La Magdalena-palasset, som var sommerresidensen til kong Alfonso XIII og dronning Victoria Eugenia. I tillegg kan du vandre i enorme hager, bade på en av de flotte strendene eller besøke det gamle fyrhuset. Det er en flott tur med mye historie bygget inn, sier hun.

Du kan vandre i hagene rundt La Magdalena-palasset. Foto: Turespaña

Perfekt for sjømat-entusiasten

Om du er ute etter gastronomiske opplevelser er du kommet til riktig sted, spesielt hvis du er glad i sjømat.

– Vi har mye god, lokal fisk rett fra Santanderbukta, som du får servert på restauranter over hele byen. Det jevnt over høye nivået hos Santanders mange kokker og den gode kvaliteten på maten er det som har gitt byen sitt kulinariske stempel, sier Bartolomé. 

Hun forteller at det finnes flust av spennende matopplevelser i Santander. I tillegg til sitt rike sjømatutvalg er byen også kjent for sine pinchos, altså lekre småretter, for sin gode vin og sine saftige oster.

Santoña ligger kun et par kilometer fra Santander og er kjent for sin håndverksproduksjon av delikatessen ansjos. Fangsten skjer på vårparten når fisken har rikelig med både kjøtt og fett, noe som gir en karakteristisk smak. Ansjosen har også ulike navn etter hvordan den tilberedes: Boquerones om den er rå eller lagt i eddit, bocartes når den friteres eller anchoas når ansjosen er lagt i olje eller saltet.

Bruk en hel kveld på å smake deg gjennom små, delikate retter. Foto: Turespaña

– Er du spesielt opptatt av god mat og drikke finnes det flere vingårder og ostefabrikker i regionen som kan besøkes. Her får du smake på lokale råvarer av høy kvalitet og lærer mer om vår kulinariske historie.

Santander byr også på Michelin-restauranter, hvor El Serdal er den mest populære. Der får du tradisjonelle spanske retter med en moderne vri, alt laget av råvarer fra Cantabria. 

Besøk en av hele 90 strender

Det som virkelig kjennetegner regionen er dets fantastiske strender. Og de er det mange av! I den relativt lille regionen nord i Spania finner vi så mange som 90 strender, kan sjefen for turistvirksomhet fortelle.

– I Santander har vi fire flotte strender, og totalt 90 i hele Cantabria. Du er dermed garantert å finne en strand etter din smak, enten du vil ha det vindstille og avsidesliggende eller stort og sosialt. Alle ligger langs kysten og ser rett ut på Det kantabriske hav og er omringet av mye grønt, som gir de et særegent utseende.

Stranden Sardinero er representativ for hva du kan forvente. Foto: Turespaña

En av de mest populære strendene er Playa de El Puntal. Stranda er en del av årets Travellers Choice hos TripAdvisor på grunn av sine konsekvent gode anmeldelser fra reisende og er dermed rangert i de øverste 10 prosentene av steder på TripAdvisor. Stranden er stor og lang, med ren og fin sand. Du kan komme hit ved å ta en båtekskursjon i de tradisjonelle båtene fra Santander.

Blått hav, berg og sand så langt øyet kan se på strendene i Liencres. Foto: Turespaña

Om du er av typen som heller vil aktiviseres, snarere enn å ligge og nyte solen, finnes det selvfølgelig alternativer. Cantabria er nemlig et populært mål for surfere.

– Om du vil jage bølger med surfebrett, så finner du både i Santander og i hele regionen Cantabria, strender med fantastiske bølger, og noen av disse er til og med erklært Surfereservat. Surfeturisme blir stadig mer populært og vi ser tilreisende fra hele Europa komme hit og holde med på surfing, sier Bartolomé.

Skulle surfing bli hakket for actionfylt kan du også få testet seileferdighetene dine i Santanderbukta.

Santanderbukta er ypperlig for rolig seiling. Foto: Spanias Turistkontor

– Bukta ligger på sørsiden av byen og har veldig rolig vann. Det er derfor ideelt for å øve på seiling, forteller hun.

Enten du er ute etter en rolig familieferie, en romantisk kjærestetur eller en surfeferie med venner har Santander noe for alle. God tur!