Hvordan hadde vi reagert om det plutselig dukket opp en gudeskikkelse i dag? Hadde vi omfavnet han som den “nye Jesus” eller stemplet han som farlig? Det skal André Øvredals nye spenningsdrama Torden svare på, i en helt ny og mørkere tolkning av gamle, norrøne sagaer.

Styrer været

Torden er en ny norsk storfilm regissert av mannen bak publikumssuksessen Trolljegeren. Nok en gang holder Øvredal seg i det urnorske landskapet og spinner videre på gamle sagn og myter. Denne gangen tar han for seg norrøn mytologi.

Det hele starter i den lille vestlandsbyen Odda. Vi møter amerikanske Eric, som kom til byen for noen år siden for å besøke noen fjerne, norske slektninger på en gård. Eric er den eneste overlevende etter en storbrann på gården, og sliter med noen uforklarlige krefter han ikke klarer å kontrollere.

Se trailer under!

Når han blir sint skifter været, han kan starte branner med sine egne hender og skape store lynnedslag. Men å bruke disse kreftene går hardt ut over hans egen kropp og han får store brannsår som ikke vil gro. Sammen med psykologen Christine prøver han å finne ut av hva som feiler han, samtidig som han blir forfulgt av både norsk og amerikansk politi.

Etter flere uforklarlige dødsfall og værkatastrofer knyttet til en svært forvirret Eric, begynner rykter å svirre om at han er mer enn et menneske – at han er en norrøn gud som har vendt tilbake. Hva er han egentlig?

Imponerende trio

Det er ikke ofte at småbyer i Norge blir profilert i filmer som er myntet på et internasjonalt publikum. I Torden kommer USA først til Odda, i form av både Eric og amerikanske myndigheter, før filmen som en road movie tar oss videre, hele tiden med den mektige vestlandsnaturen som kulisser. Med et stort internasjonalt navn som Nat Wolff i hovedrollen, ligger det an til at Torden vil kunne sette Odda på kartet utenfor Norges grenser.

Wolff er kjent fra flere store tenåringsfilmer, som The Fault in Our Stars og Paper Towns, som misjonærgutt i en episode av HBO-serien Room 104 og i actionfilmen The Kill Team, hvor han spiller mot Alexander Skarsgård. Senere dukker han opp i en sentral rolle i TV-serien basert på Stephen Kings klassiker The Stand. En fun fact om Wolff er at han lett kan forveksles med sin tre år yngre bror, Alex Wolff, som har høstet vel så mye suksess for sitt skuespill i Hereditary og Jumanji-filmene.

Det oppstår søt musikk mellom Iben Akerlie og Nat Wolff i Torden. Foto: Nordisk Film Distribusjon

Iben Akerlie spiller Erics psykolog og etterhvert største støttespiller og flamme. Hun er kjent fra roller som spenner seg fra nyinnspillingen av ikoniske De Dødes Tjern til den mye omtalte ungdomsserien Hvor er Thea?, dramaserien Mammon og sesong tre av humorserien Vikingane. Som Christine viser hun en mykere og mer nøktern side enn man har sett henne i tidligere.

De to hovedrollene er i godt selskap i Øvredals regi. Dette er ikke første gang han jobber med store produksjoner med en solid dose spesialeffekter. I tillegg til monsterhiten Trolljegeren er han også mannen bak to større amerikanske skrekkfilmer, nemlig The Autopsy of Jane Doe og Scary Stories to Tell in the Dark.

Flere norrøne guder i monitor, takk!

Det er ikke bare Øvredal som ønsker å spinne videre på de gode, gamle norrøne sagaene. Det siste tiåret har tvert imot flere av de gamle gudene blitt børstet støv av og tatt inn i rampelyset, ikke minst via Marvel-filmene om Thor og The Avengers.

I norsk sammenheng er vi glade i vår gamle mytologi, men tester grenser for hvordan man kan gjenskape de gamle gudene. Nylig lanserte Netflix den norske serien Ragnarok, som kombinerer tenåringsdrama og norrøne myter i den fiktive, norske småbyen Edda.

De mystiske kreftene går hardt utover kroppen til Eric. Foto: Nordisk Film Distribusjon

Også i Torden vikes det fra standardbeskrivelsene av de norrøne gudene. Filmen fokuserer mer på selve urkraften som ligger i gudeskikkelsen, og hvordan det kan brukes til både godt og vondt, uavhengig av om du er en muskuløs vikingtype fra Norge eller en redd gutt fra Amerika. Likevel viser filmen mange vink til de gamle sagaene, og børster støv av flere historier de fleste nordmenn har blitt fortalt gjennom mang en skoletime om norrøn mytologi – men med en langt mørkere vri.

Torden har premiere 28. februar over hele landet. Kjøp billetter her!