– Jeg dro meg selv ut av senga, tok følelsene mine med inn i studio og skapte kunst av dem.

Slik beskriver Kesha sin nye singel «Praying» i et åpenhjertig essay publisert av Lenny Letter, det feministiske nyhetsbrevet drevet av Girls-skaperne Lena Dunham og Jenni Konner.

 Hun fortsetter:

– «Praying» handler om det øyeblikket når solen begynner å titte gjennom de mørkeste stormskyene og den vakreste regnbuen blir skapt. Når du først skjønner at alt faktisk kommer til ordne seg, ønsker du å spre kjærlighet og helbredelse.   

Fra kometkarriere til sitt livs kamp

Kesha Rose Seberts status som internasjonal superstjerne ble for alvor befestet i 2010, da hun som 22-åring bergtok en hel verden med leken elektropop på debutalbumet Animal og singelen “TiK ToK”, som med over 15 millioner nedlastninger bevarer plassen blant verdens fem mest solgte digitale låter.

Men de siste årene har vært preget av store utenommusikalske kamper for Kesha. En serie rettstvister med tidligere produsent og labelsjef Dr. Luke har dominert presseoppslagene siden 2014.

Og tross en massiv bølge av støtteerklæringer fra artister som Taylor Swift, Haim, Lorde og Ariana Grande, tårnet de personlige problemene seg også opp i denne perioden, med spiseforstyrrelser, angst og depresjon blant de mest ødeleggende.

Tilgivelsens triumf

En viss porsjon bitterhet ville med andre ord kanskje ikke vært så unaturlig når hun nå er klar med sitt tredje album, Rainbow, som slippes 11. august. Men dengang ei.

Førstesingelen «Praying» er snarere det motsatte av bitter. På denne store, såre og vakre balladen får Kesha virkelig vist fram hva som bor i stemmebåndene sine, og budskapet maner fremfor alt til tilgivelse:

I hope you’re somewhere prayin’, prayin’
I hope your soul is changin’, changin’
I hope you find your peace
Falling on your knees, prayin’

Sangen – hennes første soloutgivelse på fire år – har fått flere kritikere til å hente fram sine gjeveste ord.

Pitchfork har kalt låten «en mektig erklæring av motstandsdyktighet», og Time beskriver den som «oppløftende» og «kraftfull», mens Billboard skriver: «Selv den største popagnostiker vil slite med å ikke bli målløs av Keshas nye video og sang «Praying»».  

Fargeeksplosjoner og grisetryner

I den symboltunge videoen til singelen – regissert av svenske Jonas Åkerlund, kjent for ikoniske musikkvideoer for Madonna, The Prodigy, Metallica, Lady Gaga og en rekke andre – følger vi Keshas vei mot frigjøring.

Truende menn i grisemasker, religiøse symboler, en flåte langt ute til havs og rene eksplosjoner av farger er bare noen av bildene som blir værende i hodet i lang, lang tid.  

Også DEN høye tonen, da:

Dolly, mamma og Eagles of Death Metal

Hvor representativ «Praying» er for albumet slippes i august er for tidlig å si – og nylig kom enda en låt, kalt «Woman», med et litt mer klassisk Kesha-sound .

Rainbow byr også på en gjesteliste egnet til å skru forventningene til kokepunktet.

California-rockerne i Eagles of Death Metal er med på to låter, mens blåserseksjonen i The Dap-Kings – kanskje det råeste soulbandet i nyere tid – bidrar på en av låtene. Ryan Lewis og Ricky Reed er blant platens produsenter.

For ikke å glemme Dolly Parton, da: Countrylegenden er med på en duett av sin egen låt “Old Flames (Can’t Hold A Candle To You”, som Keshas mamma Pebe Sebert faktisk var med på å skrive i sin tid.

Selv sier Kesha følgende om hva vi kan vente av Rainbow:

– Denne platen er meg. Den råeste og mest ekte kunsten jeg noensinne har lagd, og nå gir jeg den i gave til dere. Jeg håper dere elsker den.

«Rainbow» er tilgjengelig fra 11. august :