Marius kjøpte julegave 23:31 på julaften – og den var ikke fra bensinstasjonen

Klokken er 23.31 på julaften. Julefreden er i ferd med å senke seg over Norge, da det tikker inn en melding til UNICEF. Meldingen kommer fra Marius Sigurdsson Østrøm. Han har forsøkt å komme i kontakt med UNICEF i flere timer, men nettproblemer har gjort det vanskelig.

Marius er i Finland – og nå haster det.

Mer populært enn noensinne

Julegaver med mening blir mer populært for hvert år som går. I en fersk undersøkelse gjort av Opinion sier hele 2 av 3 at de ønsker seg alternative gaver til jul.

Marius er en av dem som flere ganger har gitt slike gaver. Som medisinstudent velger han gjerne ting som gir barn en bedre helse og fremtid.

– Jeg har gitt både vaksiner og vannrensetabletter. Jeg syns det er fint at gaven er så konkret, og at den garantert kommer til nytte. Det er en god gave å gi til en du ikke vet hva du skal gi til, sier han.

Marius Sigurdsson Østrøm syns verdensgaver er en lur siste-liten-løsning: – Det er en julegave som garantert kommer til nytte, sier han.

– Jeg var litt rådvill

Vi skrur tiden tilbake til julaften i fjor.

Marius er dypt inne i de finske skoger, og klokken tikker ubønnhørlig mot midnatt. Det er fortsatt én julegave han ennå ikke har fått fikset. Den er til en han jobber med, og studenten begynner nå å bli rådvill.

Så endelig skjer det noe. Bare 9 minutter før julaften er over, kommer Marius seg endelig på nett: Her får han raskt bestilt 100 livreddende nålestikk – meslingevaksine til barn.

– Jeg var virkelig ute i siste liten, men det gikk akkurat, sier Østrøm og ler.

Med det blir Marius den aller siste som kjøpte julegave fra UNICEF i 2016.

– God kamuflasje

Når du gir en verdensgave fra UNICEF til jul – enten det er vaksine mot meslinger, eller varme klær til syriske barn – sendes hjelpen rett til barna som trenger det aller mest.

Samtidig får du også noe å legge under treet – selv om du handler gaven når sølvguttene synger julen.

Marius mener en verdensgave kan være en god måte å kamuflere at man er ute i siste minutt:

– Det som er fint, er at du kan legge igjen en personlig hilsen i kortet når du bestiller gaven, og det pleier jeg å gjøre, forteller han.

I fjor valgte Marius å få kortet sendt rett til mottakeren på epost, slik at gaven kom frem akkurat i tide før jul. Tidligere har han printet ut kortet selv.

– Så slipper man siste-liten-turen til bensinstasjonen også. Og jeg syns tross alt en slik gave er bedre enn en konfekteske.

Menn handler sent

Ellers i året er det desidert flest kvinner som handler livreddende gaver hos UNICEF. Men i julestria følger mennene etter:

– På lille julaften og julaften er det rundt fifty-fifty menn og kvinner som bestiller verdensgaver. Mange er kanskje litt sent ute med gavene, og så ser de at dette er en fin mulighet til å vise omtanke i siste liten, sier Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF.

Så er spørsmålet: Kommer Marius til å gi bort en verdensgave i aller siste minutt på julaften i år også?

– Nå er jeg faktisk ute i god tid, og har handlet alle julegavene allerede. Men kanskje er det min tur til å få en verdensgave i år?

Dette er den beste julegaven for deg som er sent ute. Kjøp en verdensgave hos UNICEF her.