Nordmenn drikker i overkant av 4 milliarder kopper med kaffe hvert år og vi er nummer to i verden på kaffedrikking. Kaffe er en del av vår daglige rutine og redningen på tunge morgener. De som, om mulig, bryr seg mer om kaffe enn det vi gjør er de som dyrker og lever av den.

Men et klima i stadig endring gir utfordringer for kaffebønder verden over. Utfordringer som til syvende og sist kan gå utover vår kjære kaffe her hjemme. 

Utviklingsfondet tar oss med inn i verdens kaffeproduksjon i første episode av deres nye Partnerpodcast. Gjestene i studio er sjef i Utviklingsfondet Jan Thomas Odegard, og daglig leder i norsk kaffeinformasjon Marit Lynes.

I 2017 importerte Norge over 47 tusen tonn med kaffe, hovedsakelig fra Sør-Amerika. Men kaffeplanter er skjøre, og økende temperaturer og lengre tørkeperioder gjør det stadig vanskeligere for kaffebøndene å produsere kvalitetskaffe som er bra nok for eksport. Utviklingsfondets jobber for at kaffebøndene skal tilpasse seg klimaendringene, så de skal kunne fortsette å dyrke og sikre sin egen inntekt og livsgrunnlag.

– Det som er viktig å vite er at halvparten av det arealet man dyrker kaffe på i dag, ikke vil være egnet til kaffedyrking med de klimaendringene som er på vei. Hvis vi ikke gjør noe vil kaffeproduksjonen i verden halveres, samtidig som vi ser at etterspørselen i verden stadig øker. Det er et mattestykke som rett og slett ikke går opp. Ved å være med på å støtte småbøndene kan denne trenden snus, men det tar tid og vi må begynne nå, sier Odegard.

Utviklingsfondet samarbeider utelukkende med grasrotorganisasjoner ute i felt i områdene de investerer i, nettopp fordi de har mer kunnskap om problemene som er der og vet best hva som skal til for å løse de. I Guatemala samarbeider de med organisasjonen Asocuch som støtter lokale kaffebønder.

Kaffeåker i Guatemala

Vil du vite hvilke grep du kan ta i hverdagen for å hjelpe kaffebønder med å kunne leve av kaffeproduksjon? Lytt til første episode av Utviklingsfondets partnerpodcast her.

En god investering for en felles sak

Maria Caspar Escobar er en kaffebonde i Huehuetenango i Guatemala. Hun tar stor stolthet i sitt yrke ser til at produktene hennes er av øverste kvalitet. Men hun er også en av 90 kaffebønder i dette lille området som, i likhet med så mange andre i det lutfattige landet, er utsatt for det endrede og tørrere klimaet.

Kaffebønner er nemlig avhengig av å bli vasket og renset opptil flere ganger for å sikre kvaliteten, og når det i deler av året ikke er tilgang på vann der hvor kaffen høstes kan dette ødelegge en hel avling.

«I tørketiden er det ikke vann i brønnene våre. Vaskingen er så viktig for kvaliteten på kaffen, og er den for dårlig får jeg ikke solgt den i det hele tatt. Mangelen på vann er det som bekymrer meg mest» – Maria Caspar Escobar

– Vi er klar over at disse problemene er langt unna, så vi har satt opp et fond for hvert av landene vi jobber i og de som vil følge med kan gå inn på våre hjemmesider og selv vurdere hva de ønsker å støtte. Som månedlig utviklingsinvestor får man oversikt over de investeringene som gjøres, får tilbakemeldinger og bilder fra arbeidet, og innsikt i prosessen som bedrer forholdene til de som er med på dette prosjektet. Vi mener dette er en fin måte å knytte engasjerte nordmenn opp til arbeidet vi gjør og de menneskene det faktisk gjelder.

Som utviklingsinvestor i Guatemalafondet bidrar du til å hjelpe kvinner som Maria med å fortsette å dyrke kaffe som de kan være stolte av,  samt vår tilgang på gode råvarer som vi i Norge tar glede av hver dag.

Du kan investere i vanntanker som gjør det mulig å spare opp regnvann om våren som brukes til å rense kaffen om høsten. Pengene vil også gå til innkjøp og installering av 20 vanntanker og 20 vannbesparende containere som gjør hverdagen og arbeidet mye enklere for kaffebøndene i Huehuetenango.

Invester i noens fremtid og din fremtidige kopp med kaffe og bli utviklingsinvestor i Guatemala i dag!