«Utviklingen i denne bransjen har vært katastrofal», skrev Jan Petter Kildeborg, daglig leder av TS Trykk i Oslo, i brev til Erna Solberg i 2017.

Med ansvar for en av hovedstadens mange trykkerier, og etter å ha jobbet i grafisk industri hele livet, så han seg nødt til å protestere mot at fler og fler norske trykksaker ble til i lavkostland.

Siden har utviklingen bare fortsatt. I dag er TS Trykk en av få gjenværende bedrifter i Oslo som lager magasiner, plakater og brosjyrer med dundrende trykkemaskiner.

– Vi har mistet noen kolleger under pandemien. Flere av våre utenlandske ansatte valgte å flytte hjem under koronatiden, noen har pensjonert seg og noen har blitt overflødige når oppdragene forsvant etter lockdown, sier Kildeborg.

Kom i grevens tid

Et nytt oppdrag er imidlertid kommet til. TS Trykk lager nå Filter magasin, papirutgaven av Filter Nyheter som sendes i postkassa til stadig flere abonnenter.

– Det å trykke Filter magasin er blitt en utrolig viktig jobb for oss, og enda bedre er det at den kom akkurat når lockdown inntraff. Det er jo ikke den veien de fleste kundene våre har gått, sier Kildeborg.

Bli abonnent på Filter Nyheter du også!

TS Trykk ble startet på begynnelsen av 2000-tallet og lager såvel brosjyrer og flyere som magasiner, plakater og bøker. I dag er trykkeriet et av de større i Oslo, og holder til i Stanseveien på Kalbakken med en egen printavdeling på Nordstrand.

Ingenting forberedte verken dem eller andre i Norge på den globale pandemien og de
ødeleggende kreftene den har sluppet løs på norsk økonomi.

Det Jan Petter Kildeborg likevel forteller, handler om solidaritet og om norske bedrifter som har hentet trykkejobber hjem til Norge for å være med på dugnaden.

Jan Petter Kildeborg er glad for at Filter Nyheter har valgt å trykke magasinet lokalt.

– Mange kunder har kommet til oss som like gjerne kunne gjort jobben billigere i utlandet.
Jeg tror det skyldes en kombinasjon av solidaritet i en tøff tid for alle, og at det ikke alltid er ti-øringen på budsjettet som er det viktigste. Noen ganger betyr det mer men at noen faktisk plukker opp telefonen når du ringer, sier trykkerisjefen.

Gi et Filter-abonnement i julegave!

Det eneste faste oppdraget som er igjen

TS Trykk er ikke den eneste aktøren som ligger i verdikjeden rundt Filter Nyheters magasinsatsing.

Designet av papiravisa, for eksempel, gjøres av Mandag Studio som drives av Saralinn Hembre Singstad og Thomas Karlsen.

Studioet designer også Natt&Dag sine gratisaviser, en jobb som har blitt uforutsigbar når lockdown tømmer Norges byer for mennesker.

– For oss har pandemien gjort arbeidshverdagen og oppdragstilfanget mindre forutsigbart. Filter er den eneste faste oppdragsgiveren vi har hatt gjennom pandemien, sier Saralinn.

Utallige timer legges ned i hvert magasin, der fargevalg og grafisk uttrykk er nesten like viktig som journalistikken.

 

Det er kanskje ikke så mange som tenker på hva som ligger bak et produkt som Filter magasin, utover at noen skriver artiklene du leser. At det er mennesker som setter, trykker, kjører og leverer, betaler fakturaer og designer.

Hvis du blir Filter abonnent i dag er du med å sørge for at alle disse menneskene har sårt tiltrengte jobber å gjøre, for at du skal få det beste magasinet vi klarer å lage.

Og da er det mange som skylder deg en takk, som er like stolte over arbeidet de gjør, som vi er. Enten du blir abonnent selv, eller kjøper et abonnement i gave, er du viktig for oss!