Vi er inne i det som for de fleste anses som de beste månedene i året. Det er varme dager, lyse kvelder og lunkent badevann – og flere uker med fri.

… Hvis du er så heldig å ha sommerferie, vel og merke.

For mens folk tar seg både tre og fire og fem ukers ferie, og reiser til det ene eksotiske stedet etter det andre, er det også mange av oss som er nødt til å jobbe hele sommeren gjennom – eller i beste fall ta til takke med å tilbringe fridagene hjemme.

Og hvis du er en av dem, er det fort gjort å synes veldig synd på seg selv når sosiale medier fylles opp av palmer, paraplydrinker og solbrune venner som tar det helt piano.

Men det er akkurat da, idet du fylles av misunnelse og tilværelsen føles som et eneste stort gjesp, at du bør snu på flisa og isteden la deg inspirere til å sprite opp ditt eget liv.

Og den gode nyheten er at vi har oppskriften!

Følger du disse tre stegene, kan vi nesten garantere deg at livet kommer til å føles mye festligere!

1. Begynn å drømme

Det sier seg selv at det blir vanskelig å fylle dagene med noe lystbetont hvis du ikke vet hva du har lyst til, så første bud er å begynne å drømme.

Mange tenker kanskje at en drøm må være stor, nærmest uoppnåelig, men det er ikke tilfelle. Drømmer er egentlig bare tanker du har for deg selv i fremtiden — og de kan være små eller store, og ha et kort- eller langsiktig perspektiv.

Begynn med å spørre deg selv om hva du drømmer om å gjøre mer av i livet ditt. Er det for eksempel å kunne unne deg restaurantmiddager litt oftere? Dra på spa en søndag i måneden? Tilbringe mer tid ute i naturen? Reise til Costa Rica med vennegjengen? Eller å kjøpe en skikkelig nydelig par solbriller som gjør det litt mer fristende å gå ut av døra?

Når du har funnet svaret, bør du reflektere litt rundt hva som er drivkraften bak drømmen. For eksempel: Hva er grunnen til at du har lyst til å dra til Costa Rica med gjengen din? Er det fordi du er nysgjerrig på kulturen der? Eller ønsker du deg egentlig bare mer kvalitetstid med vennene dine?

Hvis svaret er det siste, trenger dere ikke nødvendigvis å dra helt til Costa Rica. Kanskje dere kan stikke på en hyttetur isteden?

– Det er lurt å finne ut hva som er drivkraften, fordi det hjelper deg med å luke ut falske drømmer, sier kognitivforsker Elin Helander.

– Det finnes mange mainstream-drømmer i samfunnet. Av og til blir vi revet med av sosiale normer, og kan tro at vi drømmer om noe bare fordi andre gjør det. Hvis du går litt i deg selv og tenker etter, finner du ut hva som er viktig for deg — og gjør det enklere å ta bevisste valg.

2. Finn ut hvordan du skal få drømmene til å skje

Grunnen til at mange av oss ikke klarer å realisere drømmer, er at vi glemmer å legge en plan for hvordan vi skal nå målet.

Still deg selv følgende spørsmål, og bruk litt tid på å finne svarene:

· Når vil du — og når er det realistisk — at dette skal skje?

· Hva trenger du for å realisere drømmen?

· Og hvordan kan du tilpasse deg i hverdagen for å komme nærmere drømmen?

La oss si at drømmen din er å kunne dra på spa en søndag i måneden. Da må du først og fremst sette av tid — book det inn i kalenderen de søndagene det passer noen måneder framover. Deretter må du sørge for at du har penger til overs når disse søndagene kommer.

Hvis inngangen til spaet koster 500 kroner, betyr det at du bare trenger å spare 18 kroner om dagen. Det er jo ikke store summen, men du er allikevel nødt til å se til at du faktisk gjør det.

Kanskje du kan gå til jobb noen dager i uka istedenfor å ta bussen? Eller kjøpe deg billigere sjampo og deo? Unn deg de småtingene i hverdagen som er viktig for deg, og kutt isteden de utgiftene som ikke betyr noe.

– Viljestyrken til å gjøre noe holder ikke alltid hele veien — du må også gi deg selv riktige forutsetninger. Mens drømmen er sluttmålet, er selve utfordringen egentlig å finne ut hvordan du skal komme deg dit, påpeker Helander.

3. Last ned en partner in crime

Heldigvis finnes det et verktøy som gjør hele steg 2 mye enklere: Den nye spareappen Dreams.

Appen baserer seg på atferdsforskning og tar hensyn til alle de tingene som vanligvis hindrer oss fra å klare å spare til drømmene våre: Blant annet at det er et tiltak å komme i gang, at det er vanskelig å holde fokus, og at man føler at man ikke har nok penger til overs.

– Det at vi ikke har penger til overs skyldes ofte alle de tilfeldige småutgiftene som vi like gjerne kunne droppet. Dreams-appen gjør det motsatte: Den stjeler isteden penger fra småtingene som ikke betyr noe, og putter dem på drømmekontoen din. Det som skjer da, er at du plutselig har spart 2000 kroner uten at du en gang har merket det — ettersom vi mennesker automatisk tilpasser livsstilen vår etter hvor mye vi har å rutte med, forklarer Helander.

Når du legger inn en drøm i Dreams, oppgir du hvor mye du trenger å spare, og når du ønsker at drømmen skal realiseres — og vips, så har appen regnet ut hvor mye du trenger å legge til side hver dag.

Og så begynner moroa: Dreams lar deg nemlig velge mellom en rekke ulike spareknep, som til og med får selve sparingen til å bli en festlig affære.

Du kan blant annet velge å la appen føre over 100 kroner til drømmen din hver gang det er fullmåne, spare med venner eller aktivere «tyven», som rapper mellom 1 og 200 kroner øremerket drømmen din en tilfeldig dag hver uke.

Og best av alt: Mens du navigerer deg mellom spareknep og smarte nye vaner, kan du hele tiden se at saldoen på drømmekontoen din vokser, og at du stadig tar deg nærmere målet.

Og plutselig står du der, på et surfebrett i Costa Rica, med et nytt par solbriller i hånda, eller i spa-garderoben, og tenker at livet ikke er så aller verst allikevel.