Lei av å gi bort nok en håndkrem til jul? I år har du mulighet til å gi venninnen din en såpe som redder barns liv – og som gir deg god samvittighet.

– Jeg elsker å gi gaver – spesielt hvis jeg har god nok tid til å klekke ut en genial og personlig plan for gaven, sier Linn Isaksen (i midten) fra Oslo.

– Men de gangene det skorter på tid og kreativitet, synes jeg det er sykt stress. Da flyr jeg manisk rundt i butikker, og ender gjerne opp med å kjøpe en gave som både er dyr og kjedelig.

Mange kjenner seg nok igjen i Linn. Du vil gjerne gi venninnene dine en gave som de både husker og setter pris på – men uten at du må raide fire kjøpesentre i prosessen.

Venninnegave til under 200 kroner

Stadig flere av oss velger å gi bort en julegave med mening. Hos UNICEF kan du handle verdensgaver på nett – gaver som redder barns liv.

For å gjøre en slik gave mer personlig, har UNICEF i år satt sammen en spesiell venninnepakke.

Pakken består av 100 såpestykker, og koster 178 kroner. Såpestykkene skal ikke fylle opp dusjen til venninnen din, men gis til dem som trenger det aller mest – barn på flukt.

Kjøper du venninnepakken med såpestykker, får du også med et unikt kort du kan pakke inn og gi bort.

Hjelper jenter spesielt

Når familier er på flukt mister de ikke bare hjemmet sitt – det går også ut over selvfølelsen. Samtidig som såpe er et av de mest effektive tiltakene for å forhindre sykdom og redde liv, gir det også barna tilbake en verdighet i hverdagen.

Dette gjelder spesielt for jenter. Jenter på flukt har ofte ikke tilgang til bind, ordentlige toaletter, rennende vann eller privatliv. Når jentene har mensen, er de enda mer sårbare for dårlig hygiene – og har et enda større behov for såpe og vask.

Så viktig er såpestykket

Mangelfull hygiene fører ikke bare til at jentene har en større sjanse for å bli alvorlig syke. Det fører også til at de skjemmes, og at de skammer seg over kroppen sin. Selv når barna er på flukt, har flere av dem mulighet til å gå på skole. Men i frykt for å lukte vondt eller fordi de føler seg skitne, holder jentene seg ofte unna skolen under menstruasjonen. De isoleres, og mister mange nødvendige og gledesfylte skoledager.

Her kan det å gi bort et såpestykke – og en enkel vask – utgjøre en livsviktig forskjell. Det er en julegave venninnen din trolig kommer til å huske.

Venninnepakken kan du kjøpe her.