Bli med på innsiden av Greenpeace sin hittil største skipsekspedisjon for å sikre en “Parisavtale for havet”.

Hvordan skape verdens mest organiske konsert: finn et passende sted på en isbre langt nord. Finn nok is til å hugge ut en cello, istrommer og et horn. Vent til solen er på vei ned. Spill “Ocean Memories”. Og når du er ferdig: returner instrumentene til havet.

Aktivister fra miljøorganisasjonen Greenpeace la i fjor ut på sin hittil største skipsekspedisjon. Med seg til Arktis hadde de blant annet fire musikere og en isskulptør, for å bringe isen til live gjennom musikk. Det skulle vise seg at konserten ble svært utfordrende å gjennomføre. Temperaturen var urovekkende høy, og instrumentene smeltet praktisk talt under hendene på musikerne.


Årsaken bak den store ferden var å skape engasjement rundt en global hav-avtale FN utarbeider og forhandler om. Organisasjonen har nå startet en underskriftskampanje for å få fortgang i avtalen og sikre at faktiske tiltak kommer på plass. 

Les mer og signér kampanjen her!

Parisavtalen for havet

Du har nok hørt mye om plast i havet i det siste. Verdenshavene, som produserer halvparten av all jordas oksygen, gir mat til en milliard mennesker og er hjem for noe av jordas mest spektakulære dyre-og planteliv.

– Gjennom klimaendringer, økte utslipp og forurensing går vi en mørk tid i vente om vi ikke iverksetter faktiske tiltak nå. I saker som dette gjelder faktisk begrepet “alle monner drar”, og hver eneste underskrift er viktig,  forteller Halvard Raavand, havrådgiver i Greenpeace.

Skriver du under på kampanjen er du med på å kreve at planeten vår får marine verneområder, samtidig som du krever av regjeringer i FN-land at de faktisk går sammen og vedtar en sterk, global hav-avtale. Målet er å få i land en Parisavtale for havet. 

For å sette fokus på å verne om verdenshavene lanserte Greenpeace i fjor ekspedisjonen fra Arktis til Antarktis, som startet i den norske delen av Arktis utenfor Svalbard. Ekspedisjonen var innom flere viktige stopp på veien og gjorde mange viktige undersøkelser. Det mest spektakulære var likevel konserten de gjennomførte ved første stopp. 

En nesten umulig konsert

Greenpeace samarbeidet med vitenskapsfolk om å utføre  forskning på havisen utenfor Svalbard, og benyttet derfor anledningen til å arrangere en utrolig konsert på instrumenter laget av is i april 2019. Med seg på laget hadde de Terje Isungset –  verdens eneste profesjonelle utøver av is-musikk. Ved hjelp av sylskarpe verktøy, vann, strykejern, drill og motorsag tryller han instrumentene frem med erfaren hånd.

Å gjennomføre verdens nordligste konsert utelukkende på instrumenter skåret av arktisk is er i seg selv ganske utrolig, men det som virkelig var sjokkerende var temperaturen på Svalbard  – som var mer enn åtte grader over normalen. Instrumentene begynte å smelte under hendene på Isungset før de var ferdig utskåret.

Dermed ble det nesten for varmt til å gjennomføre prosjektet, melder Greenpeace. Det tok dem en uke å få gjennomført konserten.

Med horn, cello, is-xylofon og trommer av is var målet å la isen få en stemme, men også å sende et konkret budskap: Aktivistene krever at FN-land beskytter minst 30 prosent av verdenshavene innen 2030.

 Ekspedisjonen fra Arktis til Antarktis ble nylig avsluttet. Med seg ombord hadde Greenpeace flere forskere, og resultatet var ( i tillegg til en legendarisk konsert) en grundig undersøkelse av syv havområder og dokumentasjon på hvordan disse trues av klimaendringer, plastforurensing, destruktivt fiske og gruvedrift på havbunnen.

Målet er å få i land den globale hav-avtalen, men den planlagte fjerde runden med forhandlinger er utsatt på ubestemt tid grunnet COVID-19-situasjonen verden befinner seg i.

Les fire grunner til at vi trenger en ny FN-avtale for å redde havet.

Legger press på flere land

Ifølge Greenpeace er det klokt at FN utsetter møtet, men at det ikke endrer situasjonen: verdenshavene trenger beskyttelse. Miljøorganisasjonen understreker at de vil bruke denne utsettelsen til å legge ytterligere press på Norge og andre land. De mener det er viktig at flere land forplikter seg til en avtale som gjør det lettere å beskytte havet når forhandlingen gjenopptas.

– På ekspedisjonen har vi på kloss hold vært vitne til hvordan havisen smelter tidligere på året enn noensinne før, hvordan verdens fiskebestander overfiskes eller fiskes helt til grensen for hva som er bærekraftig, og hvordan forurensing som oljeutslipp og plast kveler livet i havet, forteller Raavand.

En som deler organisasjonens syn på hvor kritisk tilstanden er, er artisten Aurora. Hun la nylig ut et innlegg på Twitter hvor hun spør om vi ikke kan leve på denne jorda uten å ødelegge den og oppfordrer til å skrive under på kampanjen.

Kjenner du det rykker litt i aktivisten i deg? Les mer og signér her!