Ramsalt humor, magisk lys, myldrende øyriker og mat som du ikke får noe annet sted i verden. Nord-Norge er folkelig og eksotisk på en og samme tid, og vi finner stadig nye grunner til å elske landsdelen nordpå. Her får du 14 av dem!

1. Nordlendingene!

Drøye kopper i #nordnorge! #gohælvettesmorn! #lørvhund #dritogdra

A post shared by @astind on

«De pratet og pratet det over i sitt forunderlige nordlandsspråk, det var med mange påfallende ord, uventede ord, det var ravgalt inntil kunst, men det uttrykte deres meninger.»

Det er ikke bare Knut Hamsun som fascineres av nordlendingenes språk og lynne. Nordlendingene snakker rett fra levra, og er kjent for sin ramsalte humor, direkte væremåte og ikke minst gladlynte sinn. Om du reiser nordover vil du garantert ikke kjede deg, for trolig møter du en nordlending eller to med en knakandes god historie på lur.

Har du ikke vært nordpå ennå i år? Fly til Honningsvåg, Vardø, Mo i Rana eller et av de andre trivelige reisemålene i nord, og nyt gjestfriheten til nordlendingene.

2. Verdens beste sjømat

Alltid tid for sjømat! #lofotenfiskerestaurant #hummer #iloveoslo #detailsofoslo #akerbrygge

A post shared by Vanja (@vrisanger) on

Man tar rett og slett ikke munnen full ved å si at Nord-Norge serverer noen av verdens beste råvarer fra kysten. Det kalde og klare arktiske vannet gjør at fisk, blåskjell og skalldyr vokser saktere, og den kalde lufta får fangsten til å holde seg ekstra fersk, selv når den kommer på land.  Kamskjell, reker, kongekrabbe, røye og skrei er bare noen av Nord-Norges delikatesser fra havet, og noe du bare må sette tennene i.

Kos deg med dagens fangst på Fiskekompaniet i Tromsø eller Børsen Spiseri i Svolvær, fiskeburger hos Anita på Reine i Lofoten eller fiskesuppe på Arresten i Andenes.

Eller kanskje enda bedre: Fisk ditt eget måltid i hav eller elv.  Bli med på det prestisjeetunge VM i skreifiske i Svolvær, eller kast stanga i noen av Norges beste lakseelver.

Fly til Tromsø eller Lofoten.

3. Myldrende øyriker

Nord-Norges kyst er full av magiske øyriker, der du kan utforske endeløst med øyer, holmer og skjær. På helgelandskysten finner du Vegaøyene, som står på UNESCOs verdensarvliste og er kåret til en av verdens vakreste øyhemmeligheter av den britiske avisen The Guardian. Lofoten, som består av fem større øyer, er omkranset av steile fjell og turkisgrønt hav, og er ikke overraskende kjent som verdens vakreste øyrike. Rett utenfor Bodø sentrum kan du hoppe fra øy til øy, og reise tilbake til 1800-tallets kystsamfunn på maleriske Kjerringøy.

Vi elsker Nord-Norges myldrende øyriker med langgrunne strender, rik kulturhistorie, vilt dyreliv og uoppdagede holmer man kan ha helt for seg selv! Fly til BodøLofoten eller Helgeland.

4. Sommerdagene som aldri ender

Midnight sun 🌄 📍: Uttakleiv beach, Lofoten 📷: @tommysimonsenphotography

Et bilde publisert av NORWAY (@mittnorge)

Gyldne, solfylte netter og rødglødende himmel. Det er sommer det! Fra mai til juli bader Nord-Norge i midnattssol, og det er lyst hele natta. De evigvarende sommerdagene gir en helt spesiell energi og stemning i nord, og man kan bli både glad og gal av det livgivende lyset. For en skal ikkje sova bort sumarnatta, og en skal i hvert fall ikke sove bort midnattssola! Nordlendingene bruker gjerne nettene til alt i fra kaffeslaberas til plenklipping, og er du så heldig å få oppleve midnattssola, bør du utnytte muligheten: Slå et slag golf i midnattssol, gå i fjellet med lysstrålene i nakken, eller sett ut på en gylden kajakktur ved midnatt, det er helt normalt her oppe.

Vi elsker sommeren og sola i nord, og blir gjerne oppe hele natta sammen med nordlendingene.

5. Det magiske lyset

Fra fiolette, blafrende gardiner til illgrønne, elektriske bølger. Nordlyset er rett og slett magisk. Det eksplosive himmelfenomenet slutter aldri å fortrylle, og har i all sin tid vært omgitt av mystikk og fascinasjon. Våre forfedre mottok nordlyset som et dårlig omen, og i Vikingtiden mente man nordlyset var skinnet fra valkyrienes skold. Guddommelig tegn eller ei: Nord-Norge er et av de mest interessante stedene i verden å oppleve nordlyset, og det magiske lyset skaper en helt spesiell stemning i mørketiden.

Vi elsker lysshowet på himmelen i nord! Skal du på nordlysjakt er det større sannsynlighet for å se aurora borealis i innlandet, og det bør helst være tørt og klart vær. I den mørke årstiden er det vanlig å se nordlys hele veien fra polarsirkelen til Nordkapp.

6. Å dele veien med reinsdyr

Julenissens hjelper er ikke forbeholdt juleaften i nord. Reiser du til Hammerfest eller Nordkapp på sommerstid kan du være ganske sikker på å se et sommerbeitende reinsdyr eller to i gatene, eller til og med i hagen (!) til finnmarkingene. Reinen er naturlig sky av natur, siden de som oftest lever på vidda. Om du likevel forelsker deg helt dyret, kan du prøve å gå forsiktig bort og klappe det, og se om den løper avgårde.

Er du i nord finner du ikke bare reinsdyret i veien, men også på tallerken. Reinen er en delikatesse, og nytes blant annet i Bidos – en samisk, tykk suppe med rotgrønnsaker og deilig langtidskokt reinkjøtt, som samene serverer i sine storstilte bryllup.

7. Ishotellet i Alta

https://www.instagram.com/p/BAEjZBkBTx-

Tyve minutter fra Alta ligger verdens nordligste ishotell. Naturlig nok smelter hotellet hver vår, og hver gang ishotellet settes opp igjen bygger de nye utsmykninger med nytt tema av isen, noe som gjør oppholdet helt unikt. Sammen med den hvite, rene snøen danner isskulpturene en eventyraktig og trolsk stemning i igloen, og det er ikke uten grunn at hotellet har sitt eget is-kapell hvor man kan gifte seg.

Og bare så det er helt klart: Absolutt alt i hotellet er laget av snø og is; rommene, sengen du sover i og til og med glassene i baren. Ikke et dumt sted å bestille en Whiskey on the rocks, med andre ord.

Om du vil teste ut en forfriskende natt i ishotellet, for så å hoppe i badstuen etter frokost (ikke laget av is!), kan du fly til Alta og ta deg videre derfra med buss eller bil.

8. Naturundre på rad og rekke

Naturen finner på de utroligste ting, og i Nord-Norge er det ikke langt mellom hvert naturunder. Svartisen er Norges nest største isbre, og et fantastiske skue der den ligger som en stor, dekkende iskappe mellom Salten og Helgeland. Du kan vandre på Svartisen, men for å se den best er en båttur ut i det grønne smeltevannet å anbefale. For å komme deg til Svartisen nasjonalpark flyr du til Mo i Rana, og kommer deg videre med bil eller kollektivt derfra.

Over én million nordmenn tittet innom tidevannet som rant ut og inn da NRK sendte den tolv timer lange dokumentaren «Saltstraumen minutt for minutt». Det er mektige naturkrefter i spill når verdens sterkeste malstrøm går til pers, og bedre enn å se den på tv er å se den i brusende live. For å gjøre nettopp det kan du fly til Bodø og ta deg videre med bil, buss eller sykkel derfra.

På Helgelandskysten står sju naturlige skjønnheter støtt. Fjellkjeden De Syv Søstre stikker seg lett ut i terrenget med sine syv store topper, som ble formet under istiden. Hvis du vil bestige den bemerkelsesverdige fjellformasjonen, kan du fly til Sandnessjøen og ta deg videre derfra.

9. Utelivet i Tromsø

Nordens Paris er likhet med sin franske søster viden kjent for et sydende uteliv og elektrisk musikkmiljø. Elektronika-duoen Röyksopp har nettopp sitt utspring fra Tromsø, og discomiljøet i byen høster internasjonal oppmerksomhet. Den spesielle lyden i polarbyen – for ikke å glemme det særegne discolyset på nattehimmelen – spiller nemlig hovedrollen i en kommende britisk dokumentarfilm.

Vi elsker den pulserende byen i nord, og det er vi ikke alene om! En av verdens mest bereiste menn, Gunnar Garfors, kåret nylig Tromsø til en av verdens beste småbyer, som eneste norske by på listen. «Tromsø er en fantastisk bra by med både nordlys og midnattssol, et ypperlig uteliv i tillegg til topp mat og en helt spesielt beliggenhet», mener globetrotteren. Hva mer kan man egentlig ønske seg? Flybilletter til Tromsø, kanskje?

10. Samenes rike kultur

Samene er den nordligste urbefolkningen i Europa, og på Finnmarksvidda står bevaringen av natur, kultur og samisk tradisjon i høysetet. Reiser du hit kan du prøve deg på safari med snøskuter eller hundeslede, teste lassoferdighetene dine, oppleve reindriftsamenes tøffe hverdag på fjellet og ikke minst sette deg godt til rette på reinskinnet foran bålet i lavvoen, og lytte til gamle samiske fortellinger og urtoner. Vi elsker at samene har bevart sin rike kultur, og at vi blir invitert inn i den!

Vi du smake på samisk kokkekunst eller høre mer om hvordan de enorme, samiske bryllupene foregår, kan du fly til Alta eller Lakselv.

11. De maleriske rorbuene

https://www.instagram.com/p/BGm86W9OWAZ/

Få andre landskap i verden kan skimte med så mye sjarm og sjel som Lofoten, der de idylliske rorbuene ligger tett i tett langs bryggekanten. De historiske rorbuene ble i generasjoner brukt til å huse fiskere, men er i dag hovedsaklig feriehytter. Fiskeværet Reine, helt på spissen av Lofoten, er med sine røde rorbuer kåret til en av Europas vakreste «postkort»-småsteder av det anerkjente reisemagasinet Travel + Leisure.

Vi elsker at den norske kysthistorien bevares gjennom de små rorbuene, og at ikke alle hoteller trenger glassheis eller 20 etasjer. Hvis du vil bo i din helt egne rorbu eller oppleve lofotfisket på nært hold kan du fly til Leknes, Svolvær eller Røst.

12. Eksotiske safarier

https://www.instagram.com/p/BGlp914BY8q

Du trenger ikke dra til Kenya for å titte på eksotiske dyr. Det bugner av sjeldne dyr i den rike, arktiske faunaen, og sommer som vinter finner man spennende safariturer på land og hav. Hiv deg på hvalsafari i Vesterålen, fuglekikking på Andøya og Hornøya, eller dykk etter kongekrabber i det røffe Barentshavet.

Vi digger de mektige dyra i nord! Er du en dyrevenn og vil hilse på kongeørn og spekkhogger – eller nyte et kongemåltid etter krabbefangsten – flyr du til Andenes eller Kirkenes.

13. Verdens råeste festivaler

Konserter på en liten øy ytterst i havgapet eller på toppen av et fjell. Festivalene i Nord-Norge har naturen som scene, noe som gjør de helt unike. Det har også utlandet fått med seg, og den britiske avisa «The Guardian» mener Trænafestivalen er blant Europas beste. Festivalen er idyllisk plassert 33 nautiske mil ut i havgapet på Helgelandskysten, og regnes av mange for å være Norges mest eksotiske og spektakulære festival. Mange av de mest minneverdige konsertene finner sted i Kirkhelleren, en gigantisk katedralaktig grotte.

Spektakulære scener får du også på Nordland Musikkfestuke, der flere konserter og arrangmenter foregår på toppen av fjellet Keiservarden. På den samiske festivalen Riddu Riddu holder man seg på bakken, men til gjengjeld får man med seg urfolks-rap mens man sitter i en lavvo.

Vi elsker det fryktløse festivallivet i nord! Her kan du sjekke ut kommende festivaler i Nord-Norge.

14. Mat du aldri får smake noen andre steder!

https://www.instagram.com/p/pmArlZkVtW

I tillegg til sjømat i verdensklasse og bugnende multemyrer kan Nord-Norge by på en rekke spesialiteter du neppe får smake andre steder enn på høyere breddegrader. Du vil kanskje ikke like ALT du smaker på i nord, men prøv:

Kveiterekling (tørket fett fra kveita, spises som snacks), møsbrømlefse (varm, noe mektig lefse fra Salten med brunostjevning, rømme og smør) Boknafesk (halvtørr torsk, tørkes gjerne av nordlendinger på verandaen), Auarshau (uerhoder, spises ved at man suger innholdet av hodet ut), Kvæfjordkake (Norges nasjonalkake med smak av romkrem og mandler), Gammelsei (salta sei som modner i en tønne et halvt års tid), geitebiff og selvfølgelig– tørrfisk.

Vi elsker de rare, sprøe, bløte, tørkede og ofte overraskende gode rettene nordlendingene byr på.

God tur til Nord-Norge! (Synes du Nord-Norge ser fantastisk ut? Da må du ikke gå glipp av Vestlandet!)

Ikonkart med destinasjon Innland

Toppbilde: Kajakk på Kjerkfjorden i Lofoten. Lisensiert av Brit Irene Tjeldflaat/visitnorway.com  

Dette! Dette er grunnen til at vi elsker Nord-Norge:

Foto: Jørn Allan Pedersen/visitnorway.com
Foto: Jørn Allan Pedersen/visitnorway.com