Fra ville fjell til dype fjorder, drømmende strender og steder som er som tatt rett ut av et eventyr: Det blir ikke mer norsk enn på Vestlandet.

Vi kan sikkert komme opp med en million grunner til hvorfor vi elsker den fagre landsdelen, og her er 14 av dem.  

1. Nasjonalromantiske fjorder

https://www.instagram.com/p/BBSAsfcOWK-

Verdens reiseeksperter er samstemte i at fjordene på Vestlandet er jordklodens vakreste, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Å skue utover Nærøyfjorden kan best beskrives som å vandre inn i et nasjonalromantisk maleri. Nærøyfjorden er en av to norske fjorder som står på UNESCOs verdensarvliste, og få steder kan skilte med en så altoppslukende natur som her. 

Du kommer deg til ville og vakre Nærøyfjorden ved å fly til Sogndal, og så ta deg videre med båt eller buss til Flåm.

2. De smale veiene ved Trollstigen

https://www.instagram.com/p/BG19wNYnZgQ

De krevende, svingete og smale veiene opp til toppunktet Stigrøra kan ta pusten fra enhver, og er ikke for de bilsyke. Trollstigen slynger seg oppover fjellsiden med elleve krappe svinger, og er Norges nest mest besøkte attraksjon. Fra de øverste trappene i den krappe Ørnesvingen får du panoramautsikt over Geiranger, fossen De syv søstrene, fjellgården Knivsflå og Geirangerfjorden, som står på UNESCOs verdensarvliste. Helt svimlende!

Du kan selv kjøre Trollstigens svinger ved å fly til Molde, for så å komme deg videre med bil eller buss.

3. At det er så bratt over alt

Rundt hver fjord og hvert fjell klorer vestlendingene seg fast i bratte åssider og skrenter.  Hvis du virkelig vil oppleve «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» bør du ta turen til Vestlandet, der små fjellgårder med grønne gresstak får deg til å drømme deg tilbake til en svunnen tid.

På Vestlandet er det bratt overalt, og derfor finner du ikke bedre fjellturer eller skiforhold enn her. Ta for eksempel en minneverdig gåtur opp til Skålatårnet. Turen opp kjennes nok i lårene, med både stryk og juv på veien, men du trenger ikke være fjellgeit for å klatre helt opp til topps.

For å ta turen til Skålatårnet flyr du til Sandane.

4. Å dele veien med sauene

https://www.instagram.com/p/5HCm80yL1Y

Om du tar turen til Vestlandet kan bjeller og breking bryte stillheten når du minst venter det. Uansett om du er på fjelltur, busstur eller biltur, kan du regne med å møte en (og ofte flere) av de lodne vennene på veien. På Vestlandet er sauen sjefen, så du må rett og slett finne deg i å dele veien med en sau eller 50.

Heldigvis er sauer ålreite dyr, og med all den frie gressingen sørger de for at ikke landskapet gror igjen. Si derfor takk til en av Vestlandets ulne vaktmestere når du flyr til Sandane, Sogndal, Førde eller Ørsta/Volda og utforsker landskapet rundt disse stedene.  

5. Helt sinnsyke utsikter!

https://www.instagram.com/p/BG7QJxfixhH

På Vestlandet finner du utsiktene som bergtar og beveger. Preikestolen i Stavangerregionen er rangert som et av verdens ti mest spektakulære utsiktspunkter av Lonely Planet, og spenningen ved kanten ned mot Lysefjorden – og å titte ned i sprekkene på platået – får det garantert til å sitre i kroppen. Den litt over to timer lange turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen, som kan gås på natten med påfølgende soloppgang på Preikestolen (!), er en opplevelse i seg selv.

Er du enda tøffere kan du prøve deg på turen opp til Trolltunga. Den spektakulære fjellformasjonen lever virkelig opp til navnet, der den ruver luftig omlag 700 meter over Ringedalsvatnet. Turen er lang og krevende, og utsikten du får på toppen er av det svimlende slaget.

For å komme deg til Preikestolen flyr du til Stavanger, der du kommer deg videre med buss og ferge.

Skal du prøve deg på turen til Trolltunga, kan du fly til enten Bergen eller Stavanger, der ekspressbusser tar deg til Odda.

6. Den fantastiske Hardangerbunaden

Hardangerbunaden er kjent som den første, og mest kjente bunaden i Norge, og kom inn som nasjonaldrakt med nasjonalromantikken på 1800-tallet. Og for en drakt det er!  Med sine vakre, detaljrike broderier, glinsende søljer og dype farger er det ikke uten grunn at den kalles «postkortbunaden».

Om du vil oppleve bunadens nasjonalromantiske opphav, med blomstrende enger, grønne tun og dype, blå fjorder i bakgrunnen, kan du reise til Hardanger, og selv bli en del av postkortet.

Fly til Bergen og ta buss eller flotte Bergensbanen videre til Hardanger.

7. Frisk frukt og søte bær

https://www.instagram.com/p/9lR8ZJv9Yi

Ikke bare har Hardanger en av de flotteste bunadene, de har også de beste, rødeste eplene du kan tenke deg. Et kjølig klima og mye lys gir eplene den syrlige smaken, mens sol og sommervarme gir den gode søtsmaken. Du kan selv finne epletrærne gjemt i fjellsidene på små gårder i Hardanger, som har dyrket frem eplene gjennom tusenvis av år.  I tillegg serverer mange av hyttene, hotellene og restaurantene i området den forfriskende og syrlige juicen eller eplemosten, eller sin egen vri på deilige epledesserter.

Ta en bit av hardangereplet ved å fly til Bergen og ta buss eller den opplevelsesrike Bergensbanen videre til Hardanger.

Også i Sogn og Fjordane ligger forholdene til rette for at naturen skal bugne med frukt og bær. I Sogndal ligger familiebedriften Lerum, som er Norges største produsent av ekte saft. Bedriften startet som en liten landhandel i 1905, hvor Kari og Nils Lerum begynte å koke saft av de lokale bærene.

8. Magiske stavkirker

Det er ikke lenge til fantastiske Borgund stavkirke fyller 1000 år. Praktverket ble bygget i Lærdal innerst i Sognefjorden i 1181, og symboliserer noe av det urnorske – og magiske – ved landet vårt. En tur til Burgund stavkirke er rett og slett som å reise tilbake til middelalderens mystikk og vikingtidens storhet.

For mer mystikk kan du ta turen til den gressdekte sagaøya Kinn, og bli bergtatt av den sagnomsuste Kinn Kirke. Kirken, som ligger helt ute i havgapet vest for Florø, er bygget i romansk byggestil, og har vært i bruk siden 1100-tallet.

Dersom du vil beskue noe av det råeste innen norsk arkitektur, kan du fly til Sogndal og ta deg videre derfra til Borgund Stavkirke, eller fly til Florø og ta rutebåten ut til Kinn Kirke.

9. Harry Potter-smug

https://www.instagram.com/p/6mFuvdklpx

Bak UNESCO-listede Bryggen i Bergen, finner du trange gater og smug som får deg til å tro du befinner deg midt i et ekte eventyr. Krikene og krokene og de skeive trehusene minner all mest om den magiske Diagonallmenningen i Harry Potter, noe som gjør turen bak Bryggen like rik og spennende som turen langs den kjente bryggekanten.

Den kompakte bykjernen i Bergen er fullpakket med historie og fortellinger, og flyr du til Bergen kan du få guidede turer rundt i de mange smugene.

10. At Vestlandet herjer på hitlistene

https://www.instagram.com/p/BGpLi2RtbJw

Alan Walker, Aurora Aksnes, Lars Vaular, Eva Weel Skram og ikke minst Kygo! Ikke bare huser Vestlandet noen av de flotteste fossene, strendene og fjordene, men også de råeste artistene som skaper bølger langt utenfor Norges grenser.

Musikkmiljøet på Vestlandet er eksplosivt, og tar du du turen til Bergen kan du få høre de internasjonale vibbene og fremtidens hits på byens store og små scener – for ikke å glemme festivaler.

11. Verdens beste surfestrender

Du trenger ikke palmer eller tropisk klima på Bali for å finne surfeparadis. Ved Jæren ligger Borestrand, som er en av Norges største sandstrender. Kraftige bølger, gode sandbanker og kritthvit sand så langt øyet kan se er bare noen av grunnene til at surfere elsker Jæren. Er du nybegynner bør du prøve deg på bølgene når vannet er vamt, men er du mer dreven er vintersurfing å anbefale.

Kast deg på brettet og fly til Stavanger, før du kommer deg videre med bil eller buss til Borestranda, noe som bare tar 40 minutter. Eventuelt kan du fly til Sandane og prøve bølgene ved Stadt som ligger omkring to timer fra flyplassen.

12. At du kan sveve over byene

På Vestlandet trenger du ikke slite ut beina for å nyte fantastiske byutsikter. Bare 150 meter unna Bryggen og Fisketorget i Bergen sentrum ligger Fløibanen, en kabelbane som tar deg 320 meter opp til toppen av Fløyen, der du kan skue utover by og hav med en kaffe eller is i hånda. Om du er enda litt dristigere tar du turen opp til Bergens høyfjell, Ulriken. Fly til toppen med Ulriksbanen på syv minutter, og trekk inn frisk fjelluft og panoramautsikt!

I Ålesund kan du komme deg til byens tak ved å ta fatt på 418 trappetrinn, eller kjøre bil eller bytoget helt til toppen. Fra Fjellstua får du en fantastisk utsikt over byen som er bygget i klassisk jugendstil, øyperler og innover mot de majestetiske Sunnmørsalpene.

Fly til Bergen eller Ålesund.

13. Verdens vakreste brudeslør

https://www.instagram.com/p/7D54GQj5bR/

Å påberope seg at Vestlandet har verdens vakreste brudeslør er muligens en fornærmelse mot alle bruder der ute. Men ingen annen beskrivelse er dekkende nok for fossen ved Geirangerfjorden, som faller silkemykt og luftig ut fra Ystehornet med en fallhøyde på 300 meter.

Lite er mer forlokkende enn en foss, og mange av fossene som virkelig får blodet til å bruse ligger på Vestlandet.  Ifølge legenden om fossen De syv søstrene, konkurrerer damene om en beiler på den andre siden av Geirangerfjorden.  Han heter Friaren, og er en annen frittalende begivenhet i Geiranger. Best sjanse skal visstnok den største søsteren ha, med sitt 250 meter lange fall.

Vi elsker fossene på Vestlandet! For å komme deg til Brudesløret ved Geirangerfjorden og De syv søstrene er det best å fly til Ålesund eller Ørsta/Volda, der du kommer deg videre til vannmassene med bil eller buss, for så ferge ut på Geirangerfjorden. Sunnfjord byr også på fossefall i fleng. Vassdragene Nausta, Gaula og Jølstra byr på rundt 50 store og små fossefall, og det enkleste er å fly til Førde. Få også med deg Vettisfossen, Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall med et fritt fall på hele 273 meter. Har du lyst på en tur er det enklest å fly til Sogndal.

14. Fantastiske fiskemuligheter

https://www.instagram.com/p/5cWb7EPmva

Innen en times radius fra Førde finner du hundrevis av fiskevann og et ti-talls elver.

Her finner du Haukedalen fiskeferie, som har alt lagt til rette for ørretfiske i Gaula eller ferskvannsfiske i Haukedalsvannet. Her anbefales det å bli over en natt eller to. Hvordan høres det ut å bo i en enkel tømmerhytte uten innlagt vann og elektrisitet, perfekt plassert med kort avstand til tre fine fjellvann 600 meter over havet?

I Sunnfjord kan du også få testet fiskelykken. Et av Nord-Europas beste ørretvassdrag befinner seg i Jølster. Her finner du Norsk Fiskesenter, som tilbyr guidet tur ut til de beste fiskeplassene. Du blir også vist fiskemetoder og hvordan du fanger, renser og fileterer fisken slik at du kan slenge et beinfritt fiskestykke i stekepanna til middag. Det er bare kaste seg på et fly til Førde så er du rett i nærheten.

Litt lenger nord, halvannen time unna Molde og Ålesund, ligger den vakre Romsdalsfjorden, hvor du finner Heggdal fjord- og fiskeferie. Dette kalles Mørekystens fiske-eldorado, og det er ikke ubegrunnet.

God tur til praktverkene i vest! (Synes du Vestlandet ser fantastisk ut? Da må du ikke gå glipp av Nord-Norge!)

Ikonkart med destinasjon Innland

Toppbilde: Blomberg Gård ved Geirangerfjorden. Foto: Per Eide/visitnorway.com

Vakkert er det. På Vestlandet finner du utsiktene som bergtar og beveger:

Foto: Tadas Dziautas/visitnorway.com
Foto: Tadas Dziautas/visitnorway.com