Du tror kanskje du har sett en slik Youtube-video før. Stue i svarthvitt. Jente med gitar. Hjemmekameraet går.

Hva forventer du? Noe forsiktig og følsomt?

Hah, tro igjen.

På kort tid har Norgesaktuelle Tash Sultana blitt et enormt Youtube- og strømmefenomen. Og du trenger ikke se lenge på den hjemmelagde gjennombruddsvideoen til låta «Jungle» for å forstå hvorfor:

Transe og formidling

I videoen får du nemlig en smakebit på den enorme musikaliteten 21-åringen besitter –  hun er en vanvittig god gitarist og behersker studiotriksing, trommer, piano, bass, saksofon, trompet, panfløyte (den søramerikanske typen), mandolin og den arabiske lutt-varianten oud.

– Det var dette jeg var født til å gjøre. Når jeg spiller er jeg fullstendig inne i meg selv, uten fokus på noe annet, sier hun.

Det var aldri noen tvil om at Tash skulle bli artist – hun fikk sin første gitar som treåring, og har spilt hver dag siden.

Vel, nesten hver dag. I en periode led nemlig 21-åringen av en alvorlig, narkotikarelatert sinnslidelse, og da var det lite som tydet på at suksessen kom til å komme i den farten hun har opplevd det siste året.

Soppsykose

Det begynte hjemme hos en venn der det ble servert pizza med «magic mushrooms», en uberegnelig fleinsoppvariant som gir hallusinasjoner og intens rus.

Opplevelsen ble alt annet enn en fest, særlig siden Tash slet med depresjon fra før. Hun mistet kontakt med virkeligheten.

– Jeg ringte faren min og bare «jeg friker ut, du må komme og hente meg. Jeg klarer ikke beskrive det!» Hjemme prøvde foreldrene mine å roe meg ned med en naturdokumentar av David Attenborough. Den handlet om livet i sjøen, og jeg klarte ikke å fatte hvorfor skilpadder og hvaler lever så lenge når livet ikke har noe hensikt. Jeg hadde mistet all mening i livet mitt, forteller hun til ABC.

I ni vonde og forvirrende måneder var Tash ute av stand til å skille fantasi fra virkelighet. Hun måtte avbryte skolegang, klarte ikke lenger å lage musikk, og hun raste ned i vekt.

En dag gikk hun inn på rommet sitt og plukket opp gitaren, instrumentet hun beskriver som sin «tredje arm»:
– Jeg begynte å klimpre, og fant ut at jeg oppnådde fullstendig sjelefred mens jeg gjorde det, forklarer hun.

Tash fremførte egne låter på steder med åpen mikrofon, opptrådte som gatemusikant og gjorde alt hun kunne for å framføre låter for folk

– Jeg hadde endelig funnet litt ro, så jeg bare spilte og spilte og spilte helt til smerten var borte.

I loopen

Sultana, som i dag er ambassadør for Mental Health Australia, kom seg ut av psykosen, men all spillingen hadde gitt henne smertefulle belastningskader i hendene.

Løsningen ble det som er blitt Tash’ varemerke, bruken av looping. Opptaksteknologien gjorde Tash i stand til å jamme med seg selv. Slik oppnår hun sitt egenartete dub/reggae-inspirerte lydbilde i komposisjonene, låter som begynner nedpå og slentrende, øker i intensitet og bygger seg opp til noe stort – ja, episk.

Og ikke minst er låtene svært personlige – «Jungle» er for eksempel resultatet av intens kjærlighetssorg:

– Jeg var knust og ante ikke hva jeg skulle gjøre. Annet enn å være kreativ. Jeg begynte å jamme, og sangen bare kom, forteller hun til Billboard.

Og med tekstlinjer som:

I didn’t know what to do
I couldn’t see the beautiful world

That was in front of you

And I was begging for forgiveness, but I couldn’t forgive myself

And I was screaming out for help

… har også den nye singelen «Murder to the Mind» et knallsterkt budskap:

 

Sjelden vare

Pophistorien er full av fabrikkerte artister som prøver å være noe de ikke er, men slikt merker publikum ofte relativt fort.

Alle som har sett Sultanas videoer registrerer fraværet av tilgjorthet og påtatt image. En slik ekthet og ærlighet er sjelden vare. Hvor mange nyoppdagede 21-åringer kan for eksempel skryte av å eie 35 gitarer?

Med sitt rå, usminkede uttrykk, virtuose gitartraktering og den gudbenådede musikaliteten er det liten tvil om at Tash Sultana først og fremst ligner på seg selv.

Nå holder hun utsolgte konserter verden over, mens alle venter spent på albumdebuten som er planlagt til neste år.

Før den tid kan du oppleve Tash på Piknik i Parken i Vigelandsparken lørdag 24. juni.